Ειδικότερα από την 1η Οκτωβρίου ισχύει ο μηδενικός φόρος γονικών παροχών με αποτέλεσμα όταν οι γονείς δίνουν χρήματα στα παιδιά τους (γονική παροχή), δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.
Βασική προϋπόθεση, να μπορεί να δικαιολογήσει ο γονιός βάσει των δικών του εισοδημάτων την προέλευση των χρημάτων (τεκμήριο απόκτησης) που παρέχει στο παιδί του.
Η αρχή της πλήρους κατάργησης έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν με διάταξη νόμου καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% στην περίπτωση γονικής παροχής σε χρήμα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά, αλλά όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση χρημάτων στα παιδιά. Πλέον, με τη διεύρυνση των απαλλαγών στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, ο φόρος αυτός ουσιαστικά καταργείται για κάθε περίπτωση.
Για παράδειγμα, έστω πατέρας δίνει στο γιο του που δεν έχει κανένα εισόδημα το ποσό των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον παλαιό νόμο, η φορολογία της εν λόγω παροχής θα ήταν 10.000 x 10% = 1.000 ευρώ και μάλιστα θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία του πατέρα με υπόχρεο καταβολής του φόρου τον γιο για το ποσό των 1.000 ευρώ.
Πλέον ο φόρος είναι μηδενικός και με αυτό τον τρόπο μπορούν χιλιάδες νέοι να αποκτήσουν το δικό τους αυτοκίνητο νόμιμα και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο χιλιάδες νέοι φοιτητές αναμένουν με αγωνία το καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που τους κάνουν συνήθως δώρο οι γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες ως επιβράβευση για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πλέον η απόκτηση κάποιου αυτοκινήτου δεν αποτελεί φορολογικό πρόβλημα για τους νέους αλλά ούτε για τους συγγενείς πρώτου βαθμού που θέλουν να τους κάνουν ένα τέτοιο δώρο…
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τη ρύθμιση δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:
–Σύζυγο του κληρονομούμενου.
-Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
-Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
-Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
-Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.
newsauto
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου