Πριν από την έκδοση της απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είχε διατυπώσει την πρότασή του προς το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 10% σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του Δήμου. Η πρόταση του εν λόγω Δήμου στηρίχθηκε στη γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19.
Μεταξύ άλλων, ο δήμος Ραφήνας υποστηρίζει ότι θα υποστεί υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται να γίνουν, καθώς τμήματα του Δήμου θα τροποποιηθούν πολεοδομικά και θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης της Ραφήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά την επέκταση του σχεδίου πόλης, απαιτείται 4,5 τετραγωνικά μέτρα/κάτοικο να είναι χώρος πρασίνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο εν λόγω Δήμος σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές να καταβάλει για απαλλοτριώσεις 12,4 εκ. ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες θα κατέβαλε 6,8 εκ. ευρώ.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.
Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ζήτησε τεκμηριωμένες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές. Το υπουργείο στην απάντησή του, όπως αναφέρει ο εν λόγω Δήμος στην αίτηση ακύρωσης, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «κατατείνει στον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση και την επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων και υλοποιεί την σύγκληση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών βάσει διεθνών και Ευρωπαϊκών εκτιμητικών προτύπων και πρακτικών, καθιστώντας δικαιότερη την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου