facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μαξίμου: Κερδοσκοπικές οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Με ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, έπειτα και από τις πιέσεις που δέχτηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο οι μετοχές του κλάδου (πτώση 8,78%). Γι αυτό το λόγο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είχε αποδώσει την αναταραχή, σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές τραπεζικών μετοχών, στο φόντο των «κερδοσκοπικών πιέσεων».
Από το Μαξίμου, καταγράφουν μια σειρά από εξελίξεις που δεν δικαιολογούν τις εν λόγω πιέσεις στις τράπεζες:

  • «Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
  • Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
  • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».
Από την κυβέρνηση τονίζουν πως «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος»:

  • -Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,
  • -Διαρκής μείωση της ανεργίας,
  • -Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».
«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζει το Μαξίμου και καταλήγει:
«Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Είχε προηγηθεί διαρροή από ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απέδιδε την την αντίδραση των αγορών σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, λέγοντας πως η σημερινή εικόνα δεν ανησυχεί την κυβέρνηση.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Το αμερικανικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν «εν μέσω ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ανάγκες τους, ακόμα και την ώρα που οι μεγαλύτεροι πιστωτές φέρονται να θέτουν φιλόδοξους νέους στόχους για τη μείωση του όγκου του κακού χρέους».
Η μετοχή της Πειραιώς βυθίστηκε κατά 30% όταν ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα αναζητά ευκαιρίες να εκδώσει νέο χρέος για να ενισχυθεί το διαθέσιμο κεφάλαιο, γράφει το Bloomberg, το οποίο ανέφερε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να αυξήσει τα κεφάλαιά της εντός του έτους.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, ο SSM έχει ζητήσει από την Πειραιώς να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πώληση ομολόγων tier 2.
Εκτιμά δε ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε στο στόχαστρο, καθώς η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνει την ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προσπάθειες που θα καταβάλλει η τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, επισημαίνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι σήμερα προβλέπουν μια μείωση των ανοιγμάτων αυτών της τάξης του 27% μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news