Οι υποψίες ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια διατηρούνται επίτηδες σε τραγικό επίπεδο ενισχύονται από ανεπίσημη συνάντηση Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην οποία εκπρόσωπος της Κομισιόν φέρεται να πρότεινε να διατηρηθεί η άθλια κατάσταση για να αποθαρρυνθούν νέες αφίξεις, γράφουν οι New York Times.
Ο διαβόητος πλέον καταυλισμός της Λέσβου, στον οποίο 9.000 άνθρωποι στριμώχνονται σε εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για μόλις 3.100 άτομα, είναι επίσης το θέμα ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, με τίτλο «Βρήκαμε την κόλαση».
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Καλύτερα να πνιγείς», οι New York Times καταγράφουν συνθήκες δυστυχίας και εξαθλίωσης, με τους φιλοξενούμενους του καταυλισμού να κοιμούνται δίπλα σε ανθρώπινα απόβλητα και να περιμένουν στην ουρά δώδεκα ώρες την ημέρα για τρία υποτυπώδη γεύματα.
«Οι συνθήκες τροφοδοτούν κατηγορίες ότι ο καταυλισμός έχει αφεθεί να κακοφορμίσει προκειμένου να αποθαρρύνει τη μετανάστευση, και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα κονδύλια που προσέφερε η ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί τους αιτούντες άσυλο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία της ΕΕ κατά της απάτης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα» γράφουν οι NY Times.
Η εντύπωση ότι η αθλιότητα είναι αποτέλεσμα τακτικής «ενισχύθηκε σε ιδιωτική συνάντηση Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων και εθελοντές στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δύο άτομα που ήταν παρόντα, Βρετανός αξιωματούχος που εκπροσωπούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια προκειμένου να αποθαρρυνθεί περαιτέρω μετανάστευση στην Ελλάδα» λέει το ρεπορτάζ.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι η πρόταση αυτή ανακλά την επίσημη θέση της Επιτροπής.
Ο Αλέξης Μπούζης, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρνήθηκε ότι υπάρχει κακοδιαχείριση κονδυλίων και απέδωσε τον υπερσυνωστισμό σε μικρή άνοδο των αφίξεων το καλοκαίρι.
«Ψυχιατρικό άσυλο»
Και τα δύο ρεπορτάζ αναφέρονται στην κρίση ψυχικής υγείας στην οποία δείχνει να έχει παρασυρθεί ολόκληρο το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, στο οποίο οι φιλοξενούμενοι περιμένουν μέχρι δύο χρόνια μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίσει τη Μόρια «ψυχιατρικό άσυλο», και ο ψυχίατρος της οργάνωσης Αλεσάντρο Μπαρμέιρο δηλώνει στους NY Times ότι η ίδια η κατάσταση στη Μόρια προκαλεί στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες ψυχωτικά επεισόδια και μετατραυματική διαταραχή.
Από τους 120 ασθενείς που έχει τη δυνατότητα να εξετάζει η ομάδα τους, η συντριπτική πλειονότητα λαμβάνει αντιψυχωσικά φάρμακα.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) μια ομάδα με μικρότερη παρουσία στο νησί, αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των 126 ανθρώπων που έχουν εξεταστεί από τους ψυχοκοινωνικούς συμβούλους της έχει επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μάικλ Τάμπα, πρώην πολιτικός κρατούμενος στο Κονγκό, 31 ετών, επιχείρησε να βάλει τέρμα στη ζωή του πίνοντας χλωρίνη. Επέζησε αλλά τώρα ζει με τραύματα στο στομάχι.
«Έντεκα μήνες στη Μόρια, τη Μόρια, τη Μόρια. Είναι πολύ τραυματικό» είπε ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, στον καταυλισμό ζουν 3.000 ανήλικοι, στους οποίους οι απόπειρες αυτοκτονίας δεν είναι σπάνιες. Την Τρίτη ένας έφηβος προσπάθησε να κρεμαστεί από δέντρο, ενώ τον Αύγουστο ένα δεκάχρονο αγόρι σώθηκε παρά τρίχα.
Για τα παιδιά, το μόνο παράθυρο κανονικότητας είναι ο παιδότοπος που δημιούργησε 200 μέτρα από τον καταυλισμό ο Σαλάμ Αλντίν, ιδρυτής της οργάνωσης αρωγής Team Humanity. Χάρη σε δωρεές ιδιωτών, αγόρασε φουσκωτά κάστρα και δημιούργησε ένα μικρό ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Όπως λέει ο Αλντίν, «είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να είναι παιδιά».
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου