Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές. Τα «παρών» προέρχονται από τη Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανεξάρτητο βουλευτή (που αποχώρησε από την Πλεύση) Μιχάλη Χουρδάκη.
Από τη ΝΔ «ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 «όχι», ενώ υπήρξαν και 31 αποχές.
Από το «γαλάζιο στρατόπεδο» υπήρξαν 51 συνολικά διαφοροποιήσεις. 20 ψήφισαν κατά του ν/σ και 31 επέλεξαν αποχή. Από αυτούς, 4 κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Μάκης Βορίδης - και τρεις υφυπουργοί οι Γ. Μπούγας, Στ. Κελέτσης και Μ. Κεφάλα.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 2 αποχές, του Παύλου Πολάκη, ο οποίος εξήγησε ότι διαφωνεί με την παρένθετη μητρότητα και την τεκνοθεσία και του Όθωνα Ηλιόπουλου αλλά και ένα παρών από την Νίνα Κασιμάτη. Επίσης οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς απείχαν.
Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν αποχή, οι εξής:
Στελέχη της Πειραιώς σχολίασαν μετά το αποτέλεσμα ότι από ΝΔ ψήφισε το 68% και από ΠΑΣΟΚ μόλις το 66% για να προσθέσουν δηκτικά: «Το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από τη ΝΔ».
Τα «όχι» της ΝΔ
- ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
- ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
- ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
- ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(ΤΑΣΟΣ)
- ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ(ΚΩΣΤΑΣ)
- ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ
- ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
- ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
- ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
- ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
- ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ(ΦΩΝΤΑΣ)
- ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
- ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
- ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ
- ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
- ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ(ΜΙΛΤΟΣ)
- ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Επίσης ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Καρασμάνης, ενώ έχει καταγραφεί στο «ναι» επιμένει ότι ψήφισε όχι.
11 αποχές από το ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν αποχή, οι εξής:
- Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
- Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας)
- Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης)
- Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
- Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
- Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
- Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας)
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
- Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης)
- Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
- Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)
Κύκλοι ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε απάντηση των κυβερνητικών διαρροών ανέφεραν: «Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».
Οι αποχές
ΝΔ: 31
Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.
ΠΑΣΟΚ: 11
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη
Νέα Αριστερά: 2
Χουσεΐν Ζειμπέκ, Φερχάτ Οζγκιουρ,
ΣΥΡΙΖΑ: 2
Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης,
Και 1 παρών από ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη
Πώς ψηφίστηκαν τα άρθρα του ν/σ
Ειδικότερα:
- Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
- Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων - Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς - Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
- Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων - Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
- Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
- Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών - Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
- Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
- Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις - Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
- Το ακροτελεύτιο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιχαρής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω». Σε ερώτηση για την ομιλία Σαμαρά, απάντησε: «Αφού είπαμε, ότι ο καθένας έχει την άποψή του.
Έτσι η Ελλάδα γίνεται πλέον η πρώτη ορθόδοξη χώρα που επιτρέπει τον γάμο των ομοφύλων, σύμφωνα με τους New York Times.
iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου