facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Τηλεπικοινωνίες: Κυβερνητικό «όχι» σε τιμαριθμικές αυξήσεις

Τα σχέδια για τιμαριθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών δεν βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  η οποία ωστόσο παραδέχεται ότι αν και ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Επικοινωνιών - Ταχυδρομείων, κάποιοι πάροχοι βρίσκουν «παραθυράκια» και προχωρούν σε αναπροσαρμογές.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου επανέλαβε ότι η πολιτική άποψη του υπουργείου παραμένει συγκεκριμένη: «Είναι αδιανόητο να συμφωνήσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου». Ωστόσο, ανέφερε ότι  έγιναν κινήσεις από συγκεκριμένους παρόχους που ενεργοποίησαν αύξηση 1-1,5 ευρώ.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ήρθαν και ερωτήσεις στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων αν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της να αποφανθεί για την κατάργηση της μείωσης  του ενός ευρώ για τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, κάτι που δεν ισχύει, άρα πλέον προχωρούν στην κατάργησή του.

Ειδικότερα ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Εμείς ως υπουργείο ζητήσαμε από την ΕΕΤΤ να βρεθούμε και καταθέσαμε την  άποψη του υπουργείου πως είναι αδιανόητο αυτή την περίοδο, με την ακρίβεια να χτυπά την Ελλάδα, εμείς να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου. Γιατί, όσο κι αν το ωραιοποιήσουμε, αυτή ήταν η κουβέντα που έγινε και αυτό εκφράστηκε και από μένα και από τον υφυπουργό σε όλους τους τόνους και σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν. Η αλήθεια είναι πως είδαμε το τελευταίο διάστημα κινήσεις από συγκεκριμένους παρόχους. Ο ένας ενεργοποίησε μία ρήτρα που έχει στα συμβόλαιά του. Δεν έσπασε συμβόλαια και δεν υπάρχουν καταγγελίες. Απλά ενεργοποίησε το συμβόλαιό του που προέβλεπε  αύξηση έως 1,5 ευρώ, το οποίο και έκανε. Επίσης  στην ΕΕΤΤ ήρθε ερώτημα αν η κατάργηση της έκπτωσης την οποία παρείχαν του ενός ευρώ ή για την ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών εμπίπτει στον ρυθμιστικό ρόλο, κάτι που δεν ισχύει. Είναι παροχή του παρόχου και έτσι προχώρησε στην κατάργησή του. Κατανοούμε την ανάγκη των παρόχων. Κατανοούμε τις επενδύσεις που κάνουν. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να επιμένουμε ότι την εποχή αυτή δεν είναι δυνατόν να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να ‘σπάσουν’ συμβόλαια».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης είπε ότι τα  τελευταία δυο χρόνια, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι στο 10% στις τηλεπικοινωνίες, καταγράφονται αρνητικά πρόσημα, αποτελώντας τον μοναδικό κλάδο που έχει προχωρήσει σε μειώσεις. «Ωστόσο εμείς είπαμε  την άποψή μας στην ΕΕΤΤ και αυτή αποφασίζει καθώς είναι ανεξάρτητη αρχή, αρμόδια για τον γενικό κανονισμό αδειών», επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σημείωσε: «Είμαστε υπέρμαχοι της μείωσης των φόρων. Αλλά δεν νομοθετούμε εμείς για τη μείωση του τέλους κινητής».

Ερχονται πρόστιμα στους χρήστες πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης

Το νομοθετικό πλαίσιο που θα ανοίξει την πόρτα για την επιβολή προστίμων στους χρήστες πειρατικού streaming επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στόχος της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού είναι να βοηθήσουμε στα μέτρα κατά της πειρατείας. Σύντομα θα δείτε ρυθμίσεις οι οποίες θα αφορούν σε πρόστιμα και ελέγχους στοχευμένα σε αυτούς οι οποίοι καταναλώνουν streaming. Τεχνολογικά πλέον είναι εφικτό να δεις μέσω του πειρατή παρόχου σε ποιους προφέρει streaming», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Μέσα στο 2024 έρχεται το νέο gigabit voucher

Για το 2024 παίρνει παράταση το «gigabit voucher», το οποίο, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, θέλουν να «κουμπώσει» πάνω στο «smart readiness voucher».

Το νέο voucher θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για να κάνουν ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο υπουργός, μέσα στον επόμενο χρόνο θα έρθει το νέο κουπόνι, που θα επιδοτεί τη χρήση οπτικών ινών με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης. Στόχος, όπως είπε, είναι η μηνιαία επιδότηση να μπορεί να αξιοποιηθεί και από όσους χρησιμοποιηθούν το smart readiness voucher.

Μέσα στο 2023 προσωπικός αριθμός και gov.gr wallet

Δύο νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των σχέσεων πολίτη-Κράτους, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά μέσα στο 2023, είναι η καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού και ο εμπλουτισμός των gov,gr wallet.

«Ο Προσωπικός Αριθμός είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο, επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο Π.Α. έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαριθμητικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχουμε επιλέξει εμείς. Σκοπός είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαδικασίας» διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσον αφορά το gov.gr wallet, ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι σηματοδοτεί την «ψηφιοποίηση νούμερο 2» στο ελληνικό Δημόσιο. «Η ψηφιοποίηση νούμερο 1 ήταν πολύ σημαντική. Στο νούμερο 2, η διακίνηση στοιχείων δεν θα γίνεται μέσω αρχείων αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή εφαρμογή. «Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο, θα μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας έγκριση μέσω της εφαρμογής για να λάβει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων τα δεδομένα που χρειάζεται. Θα μας έρχεται ένα sms που θα ζητά την έγκρισή μας. Σκοπός είναι φέτος να βγάλουμε την πρώτη εφαρμογή που θα σηματοδοτεί τη νέα λειτουργία του wallet. Για την εγγραφή σε παιδικό σταθμό, θα μπορεί να ερωτάται ο πολίτης μέσω του wallet εάν δίνει την έγκρισή του στην υπηρεσία να ενημερωθεί για την οικογενειακή του κατάσταση. Στο ίδιο πνεύμα έχει ήδη υλοποιηθεί το KYC (Know Your Customer)», ανέφερε ο ίδιος.

Δημιουργείται νέος ρυθμιστικός  Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην κυβερνοασφάλεια επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Όπως διευκρίνισε, δημιουργείται ένα νέος  ρυθμιστικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, ο νέος ρυθμιστικός φορέας για την κυβερνοασφάλεια που θα δημιουργηθεί, θα εποπτεύει τους φορείς του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας την ομπρέλα της κυβερνοασφάλειας σε όλες τις εγχώριες υποδομές και συστήματα.

Πέρα από την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την προστασία από κυβερνοαπειλές στην εθνική νομοθεσία, ο φορέας ενδέχεται να αποκτήσει και ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα πραγματοποιεί ελέγχους και ενδεχομένως να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται. Τέλος, υπάρχει η σκέψη για να ενταχθεί στον φορέα και μια ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τη γρήγορη και ασφαλή επανάκαμψη των συστημάτων μετά από κυβερνοαπειλές.

Επιπρόσθετα από τη νέα στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη και τις προσπάθειες αξιοποίησής της από πλευράς της χώρας μας. Αν και τα πεδία χρήσης της AI είναι ευρύτατα και διευρύνονται συνεχώς, οπότε η όποια χάραξη στρατηγικής αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η χώρα έχει σχεδιάσει ήδη κάποιες πρακτικές εφαρμογές. Μια εξ αυτών αφορά στη δημιουργία Chatbot στο gov.gr, το οποίοι θα συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα "κουμπώσει" στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot. Το μοντέλο εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας. Αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε:

  • Στο πλαίσιο των Smart Cities: 303 δήμοι έχουν καταθέσει στο ΕΣΠΑ τις προτάσεις τους και απομένουν 8 από τη Θεσσαλία για τους οποίους παρατάθηκε η προθεσμία. Προχωράμε στην επεξεργασία των προτάσεων ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το έργο e-justice. Τα περισσότερα έργα στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι σε φάση υλοποίησης. Το έργο για την απομακρυσμένη μαρτυρία είναι σε πορεία παράδοσης, ήδη δουλεύει πιλοτικά. Ένα κομμάτι της ψηφιακής επίδοσης εγγράφων δοκιμάζεται πιλοτικά, απελευθερώνοντας σημαντικό κομμάτι δυναμικού.
  • Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας διευρύνει το σημερινό myhealth app. Διαρκώς προστίθενται τα συστήματα νοσοκομείων και ιδιωτικών κέντρων, ώστε να υπάρχουν στον φάκελό μας τα αποτελέσματα.
  • Προχωρούν εφαρμογές και πλατφόρμες σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υπήρχαν σε εκκρεμότητα έργα όπως για το ηλεκτρονικό νηολόγιο, το ηλεκτρονικό ναυτολόγιο, τα σκάφη αναψυχής και δρομολογούνται.
  • Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία. Η τεχνολογία δεν μπορεί να σβήσει φωτιές, μπορεί όμως να τις προλάβει. Υπάρχουν ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα. Στα δάση σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες αναμεταδότες τηλεόρασης που μπορούν να εξοπλιστούν με θερμικές κάμερες, με liders για εντοπισμό πυρκαγιών και μάλιστα ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα. Γίνεται κύκλος επαφών με τις εταιρείες, ώστε να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι. Επίσης, υλοποιείται πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται στη θυρίδα τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο δήμος θα καθαρίζει τα οικόπεδα και θα επιβάλλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news