Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει να επεκτείνει την χρήση του POS σε ακόμη περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι σήμερα δεν ήταν αναγκασμένοι να έχουν, όπως είναι τα ταξί, τα περίπτερα, τα delivery, ορισμένες επιχειρήσεις πάρκινγκ, κάποια θέατρα και κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι λοιποί χώροι άθλησης, οι μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές και τα παραδοσιακά καφενεία σε χωριά ανά την επικράτεια.
Μέχρι σήμερα όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις προαιρετικά μπορούσαν να έχουν POS. Σε λίγο καιρό όμως αυτό θα είναι υποχρεωτικό κάτι που σημαίνει πως θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία μετρητών ενώ στον αντίποδα θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που είναι και ευκολότερα ελέγξιμες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το έτος 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ, το 2020 πήγαν στα 44,7 δισ. ευρώ, το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και πέρυσι ξεπέρασαν τα 65 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα βάσει των στοιχείων που διατηρεί η Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθε σε 20,6 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2021. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών έφτασε σε 1,93 δισ. από 1, 65 δισ. το 2021 (αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το 2021).
Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστό συμμετοχής 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ όσον αφορά την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ανήλθε στα 94 δισ. ευρώ (αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021).
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου