Ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την κατάσταση στην Ουκρανία, τις πιθανές απειλές από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκολτσέφ, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν και ο Ειδικός Προεδρικός Αντιπρόσωπος για την προστασία του περιβάλλοντος, την οικολογία και τις μεταφορές, Σεργκέι Ιβανόφ.
Πεσκόφ: «Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε σίγουρα απειλή για τη Ρωσία»
Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης «χωρίς καθυστέρηση» στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».
«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.
«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Προχωρεί ταχέως η ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να καταθέσουν μέχρι τις 17 Μαΐου η Φινλανδία και η Σουηδία, οπότε η ενταξιακή διαδικασία των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα πραγματοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δύο χώρες αναμένεται να καταθέσουν επίσημα το αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ ως την ερχόμενη Τρίτη, συνεπώς αν επαληθευθεί στην πράξη η πρόθεσή τους, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου