Μετά τις ευθείες απειλές της Ρωσίας πως μία ενδεχόμενη ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία θα μετέτρεπε τις παραπάνω χώρες σε «εχθρούς» της Μόσχας, σειρά είχε σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν να εκφράσει άποψη που έρχεται πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά στο ΝΑΤΟ του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει το ΝΑΤΟ αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη επίσημη «αντίρρηση» της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος «θυμήθηκε» να ρίξει τα βέλη του και στην Ελλάδα τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά μία κίνηση αυτή. Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε «ξενώνες τρομοκρατών», και συνέχισε λέγοντας πως η βορειοατλαντική συμμαχία έκανε... λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».
Δείτε βίντεο:
«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ' όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Για το ίδιο θέμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα χθες, τονίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες του YPG στη Συρία είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης «τρομοκρατικής ομάδας». Παράλληλα, χαρακτηρίζει την τελευταία κίνηση των ΗΠΑ «μεροληπτική, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».
Τι είπε ο Ερντογάν για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, το θέμα της αναβάθμισης 80 τουρκικών F-16 και της πώλησης 40 νέων τμαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση - αρχικά - του πλάνου αναβάθμισης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να κάνει το δικό του σχόλιο σε επαφή που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους την Παρασκευή, με αφορμή και την επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Ερντογάν να τοποθετηθεί σε δημοσιεύματα που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, να προσπαθεί να αποτρέψει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία.
Στο ερώτημα αυτό, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε και να στηριχτούμε σε υποθέσεις. Επομένως, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις θα κάνει ο Μπάιντεν. Φυσικά, τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης εκεί, είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Επομένως, περιμένουμε να τα δούμε όλα μαζί, ειδικά τις δηλώσεις του Μπάιντεν. Αφού τα δούμε, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας».
Σε «γραμμή» Μόσχας ο Ερντογάν
Υπενθυμίζεται πως χθες, η Μόσχα είχε περάσει «γραμμή», με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει πως η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. «Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, "σίγουρα", σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν υπέρ μιας ένταξης "χωρίς καθυστέρηση" στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα "πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας". "Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση", κατέληξε.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά "ριζική αλλαγή" στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου