Το βήμα, το οποίο ενδέχεται να είναι μόνο προσωρινό, έγινε από τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Κίνας, την ICBC και την Bank of China, οι οποίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν δευτερογενείς κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο άγνωστες πηγές.
Οι φόβοι του Πεκίνου
Η ICBC, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της, και η Bank of China, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας για συναλλαγές συναλλάγματος, θα μπορούσαν δυνητικά να χάσουν την πρόσβαση στο δολάριο, καθώς η χρηματοδότηση των αγορών ρωσικών εμπορευμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη προς τη Μόσχα.
Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες συμμαχικές χώρες προχώρησαν σε κυρώσεις σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας, σε μαύρες λίστες αξιωματούχων και στη διακοπή των αεροπορικών δρομολογίων από και προς τη Ρωσία.
Οι σχέσεις των δύο κρατώνΤα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικών προϊόντων, με σχεδόν το 30% του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταναλώνεται σήμερα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα δύο κράτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην προμήθεια φυσικού αερίου κατά την τελευταία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Την Παρασκευή, η Κίνα απείχε από ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων, στο οποίο η Ρωσία άσκησε βέτο.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου