facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του φαληρικού όρμου και η ευρύτερη ανάπλασή του, μέσα από μια πυκνή σύνθεση έργων υποδομής και προοπτικής για την ποιότητα ζωής των πολιτών, δρομολογήθηκε από την Περιφέρειας Αττικής, με την ένταξη του έργου και τη δέσμευση ποσού, ύψους 150.000.000 ευρώ, στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της.

Πρόκειται για ένα υποτροπικής σημασίας έργο, το οποίο δίνει νέο προσανατολισμό σε όλη την Αττική, αφού ουσιαστικά στρέφει την περιοχή με «πρόσωπο» προς το παράκτιο μέτωπο και η θάλασσα πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια του αστικού ιστού της.

Επίσης, τα προβλεπόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στην κρίσιμη αυτή περιοχή των εκβολών του Κηφισού και του Ιλισού, συνδυαστικά με την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης, απομακρύνουν δια παντός τον μόνιμο εφιάλτη της υπερχείλισης- πλημμυρίδας, «θωρακίζοντας αποτελεσματικά τη νότια Αττική», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Καπάταης.

Προσθέτει δε, ότι για την Περιφέρεια Αττικής, η ασφάλεια των πολιτών, μέσω της αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι πρώτη προτεραιότητα και τονίζει ότι με το έργο αυτό, «βάζουμε τέλος στην αγωνία των συμπολιτών μας στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου και της ευρύτερης περιοχής, όπου με την παραμικρή βροχή ανησυχούν για την περιουσία, αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Η περιοχή του φαληρικού όρμου καταλαμβάνει δημόσια έκταση 480 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη Μοσχάτου και Καλλιθέας (μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έως την πλατεία νερού, δίπλα στο στάδιο TAE KWON DO) και από την παλαιά Ποσειδώνος έως την θάλασσα. Περιλαμβάνει δε και τα κτίσματα της έκτασης αυτής, που χρησιμοποιήθηκαν στον φαληρικό όρμο για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Σημειώνεται ότι η περιοχή παραχωρήθηκε με το Νόμο 4413/8-8-2016 στην Περιφέρεια Αττικής για 40 χρόνια. Η παραχώρηση αυτή, επισημαίνει ο κ. Καπάταης, μαζί με τις πρόσφατες, τα Προσφυγικά, τον Ασύρματο, τα Λιπάσματα και το Σκοπευτήριο Καισαριανής προς τους ΟΤΑ, σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Ενώ έως σήμερα η δημόσια περιουσία παραχωρείται ή πωλείται σε ιδιώτες, στις παραπάνω περιπτώσεις ακολουθείται αντίθετη πορεία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η Κεντρική Διοίκηση παραχωρεί σε Περιφέρειες και Δήμους δημόσια περιουσία και ζωτικό χώρο για τους πολίτες, δικαιώνοντας έτσι πολύχρονους, διεκδικητικούς ως προς τους χώρους, αγώνες των πολιτών. H παραπάνω διαχείριση και αντιμετώπιση της δημόσιας περιουσίας είναι ουσιώδης πολιτική διαφοροποίηση από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πρακτικές», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης. Και συμπληρώνει: «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει επίσης την πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να αναβαθμίσει το ρόλο των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, αλλά και να τις εμπιστευτεί».

To masterplan της ανάπλασης εκπονήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, που σχεδίασε και το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Νιάρχου, είναι άμεσα υλοποιήσιμο και σύντομα ανοίγει ο δρόμος για τους διαγωνισμούς.

Τα έργα κατανέμονται σε δύο άξονες: Στα έργα υποδομής, που είναι συγκοινωνιακά, λιμενικά και αντιπλημμυρικά και στη διαμόρφωση ενός μεγάλου πάρκου που θα εκτείνεται και εντός των Δήμων της περιοχής, περιλαμβάνοντας χώρους πρασίνου και περιπάτου, ποδηλατοδρόμους, εμπορικές και αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

Μέρος της πρώτης φάσης αποτελούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ο κ. Καπάταης χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» και «απολύτως απαραίτητα» για την ασφάλεια των πολιτών των Δήμων Μοσχάτου Ταύρου και Καλλιθέας, καθώς τα υπάρχοντα είναι στα όρια των αντοχών τους.

Επίσης, τα έργα οδοποιίας, τα οποία, όπως διευκρινίζει, για να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά και το ξηρό κανάλι, είναι απαραίτητη η ταπείνωση και μετατόπιση του υπάρχοντος δρόμου (υπερυψωμένου) και η δημιουργία νέου προς τη μεριά της θάλασσας. Έτσι το χρόνιο αίτημα των πολιτών, για σύνδεση του αστικού ιστού με την παραλία, γίνεται πραγματικότητα, με το γκρέμισμα του υπάρχοντος δρόμου, μήκους 1.800 μέτρων, που σήμερα λειτουργεί ως υπερυψωμένο τείχος και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην παραλία.

«Μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, ύστερα από 40 χρόνια αποκλεισμού, θα ξανααποκτήσουν την παραλία τους» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρ. Καπάταης, εισηγούμενος την ανάπλαση του όρμου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο το ενέκρινε.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «έντονα αναπτυξιακό» χαρακτήρα του έργου αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την φάση εκτέλεσης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του, την ένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη της Αττικής και τη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής. «Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του έργου, τα οποία βέβαια, για μικροπολιτικούς λόγους, δεν αξιολογήθηκαν και το έργο καταψηφίστηκε με έωλες δικαιολογίες από την αντιπολίτευση» πρόσθεσε, σχολιάζοντας την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news