facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η αναλυση της cia για τις διεθνεις τασεις ως το 2030

Οι προσπάθειες να προβλεφθούν οι παγκόσμιες τάσεις είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι σε περίπτωση που οι προσπάθειες αυτές αποβούν επιτυχείς, δεν θα επιτρέψουν απλώς στον Λευκό Οίκο να προσαρμόσουν αναλόγως την εξωτερική πολιτική τους, αλλά να και να ληφθούν μια σειρά από μέτρα που να διασφαλίζουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στην κόσμο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο Λευκός Οίκος διέταξε την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να κάνουν μια προσπάθεια πρόβλεψης των μεταβαλλόμενων τάσεων. Ως εκ τούτου, ο δημόσιος φορέας της CIA – δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (NIC) είναι πλέον υπεύθυνο για τη δημοσίευση ειδικών εκθέσεων σχετικά με τις μελλοντικές τάσεις σε τακτική βάση. Για την προετοιμασία της, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγει αναλυτικές μελέτες της δεδομένης κατάστασης στον κόσμο και την πιθανή εξέλιξή της σε συνδυασμό με τα μέτρα που οι κορυφαίοι διεθνείς των ΗΠΑ μπορούν δυνητικά να λάβουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του NIC, η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο θα μειωθεί μέχρι το 2030, μαζί με τον αριθμό των στρατιωτικών επιλογών της. Υπό αυτές τις συνθήκες θα υπάρχουν μόνο δύο υπερδυνάμεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ή ίσως τελικά υπάρχει ως μοναδική δύναμη η Κίνα. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη λόγω της πρόσφατης κρίσης που αντιμετωπίζει, δεν γίνεται αντιληπτή ως μια «σημαντική δύναμη επιρροής» στο μέλλον, κάτι που φαντάζει πραγματικά οδυνηρό για τους Ευρωπαίους.

Οι αναλυτές της CIA πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν μόνο τρία παραδείγματα ανάπτυξης: η «αντίστροφη», «η σύνθεση» ή η «διάσπαση».

Το πρώτο σενάριο – της «αντίστροφης ανάπτυξης» αναφέρει ότι μέχρι το 2030 ο κόσμος θα επιστρέψει στις ασταθείς εποχές των αρχών του 20ού αιώνα, σε έναν αιώνα που ήταν μάρτυες της ίδρυσής της υπεροχής των ΗΠΑ στον πλανήτη. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να βγούν από τις οικονομικές δυσκολίες τους και σταδιακά θα χάνουν τη δεσπόζουσα θέση τους στη διεθνή σκηνή. Τα γεγονότα αυτά, σύμφωνα με τη CIA, θα ακολουθώνται από πολλές γεωπολιτικές κρίσεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, με ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα διακρατικών συγκρούσεων. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εξελίξεις για τα δικά της συμφέροντα, αντί να αφήνει τη φυσική σειρά των γεγονότων να ακολουθήσουν την πορεία τους. Λόγω αυτών των εκτιμήσεων, είμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης πίεσης της Ουάσιγκτον πίσω από την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, όπου ο Λευκός Οίκος αναμένει να λάβει ορισμένα οφέλη από την παγκόσμια ηγεμονία τους.

Το δεύτερο σενάριο, και το μόνο αισιόδοξο, απεικονίζει ένα ευτυχισμένο μέλλον, κυριαρχούμενο από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η συνεργασία μεταξύ των δύο γιγάντων θα καθορίσουν τη νέα «χρυσή εποχή των διεθνών σχέσεων». Αλλά αυτό το σενάριο, λένε οι αναλυτές των ΗΠΑ, πως φαίνεται να είναι εξαιρετικά απίθανο, παρά την πρόσφατη προσπάθεια του Λευκού Οίκου να »φλερτάρει» με το Πεκίνο.

Το τρίτο σενάρο «αποσυνθετικής ανάπτυξης» θεωρείται ως η πιο πιθανή πορεία της εκδήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή απεικονίζει τον κόσμο, όπου η επιρροή και ο ρόλος της Δύσης θα πάρει τν κατιούσα, σε αντίθεση με την άνοδο της Ασίας. Αυτή τη φορά θα χαρακτηρίζεται από υψηλό κίνδυνο διακρατικών συγκρούσεων, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές της CIA, μπορεί να θέσουν τον πληθυσμό του πλανήτη στα πρόθυρα της εξόντωσης. Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο από την ανάπτυξη, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου στην εφαρμογή των διαφόρων παγκόσμιων προγραμμάτων των ΗΠΑ, όπως είναι οι εξής :

Προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με στόχο την καταπολέμηση συγκεκριμένων εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων (Αλ Κάιντα, ISIL κ.λπ. Παρότι η δημιουργία και η ανάπτυξη τους ήταν έντονα επηρεασμένη από την Ουάσιγκτον)

- Η εξάπλωση των επιδημιών στον κόσμο («γρίπη των πτηνών» ή ιός Έμπολα)

Για να διευκολυνθούν τα σχέδια των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια τεχνητή δημοσιότητα κατά τη διάρκεια των παραπάνω προσπαθειών, καθώς και την ενίσχυση των τάσεων αποσταθεροποίησης σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, με την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς την ISIL, » τη μετριοπαθή αντιπολίτευση» στη Συρία, μαζί με μια σειρά άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Όσο για την εξάπλωση του ιού Έμπολα, και τη συμμετοχή της στην αποκάλυψη του Πενταγώνου για την ανάπτυξη ενός «αποτελεσματικού» εμβολίου σε μυστικά εργαστήρια, είναι σαφές ότι η τάση αυτή επηρεάζεται επίσης και από τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο των αναλυτών της CIA που εκτρέπονται στον κόσμο της Κίνας στο μέλλον, ένας σημαντικός αριθμός προβλέψεων επικεντρώνεται στην εσωτερική ανάπτυξη αυτού του κράτους, καθώς και στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, παράλληλα με τις σχέσεις τους με τις χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.

Οι ειδικοί της CIA δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην Ρωσία όσον αφορά στις μελέτες τους. Ειδικότερα, η ανάλυση σχετικά με τις προοπτικές του μελλοντικού συστήματος ασφαλείας της Ρωσίας σημειώνει ότι υπό τις συνθήκες που δημιουργούνται από τις τελευταίες στρατιωτικές πρωτοβουλίες του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της επισημασμένης Προτροπής Παγκόσμιας Απεργίας (PGS), των όπλων στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη της πληροφορικής στο στρατό, κλπ, το 2030 η Ρωσία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά επίσης έναν ορισμένο αριθμό κρατών στα σύνορά της, τα οποία μπορεί να είναι οπλισμένα με πυρηνικά όπλα μαζί με μια σειρά άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσιγκτον,το ότι η τελευταία εξέλιξη της τέταρτης γενιάς πυρηνικών όπλων της Αμερικής,που προκαλούν ένα ελάχιστο επίπεδο ραδιενέργειας και δεν παραβιάζουν τις ισχύουσες γενικές συμφωνίες σχετικά με την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων, μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο του μελλοντικού πολέμου. Οι τεχνολογίες δεν είναι απλά σε θέση να κάνουν τέτοια όπλα αποδεκτά για χρήση, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πυρηνικών εξοπλισμών. Ειδικότερα, η Κίνα και το Πακιστάν, μαζί με άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες FGNW.

HELLASFORCE

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news