facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Το ΔΝΤ μένει, η επόμενη μέρα αργεί να ξημερώσει

Δεμένος πισθάγκωνα επιστρέφει ο Γκίκας Χαρδούβελης από το Eurogroup καθώς οι εταίροι της χώρας έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας αφενός να κοντρολάρουν τις ελληνικές αξιώσεις και παράλληλα να ποδηγετήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τα συμπεράσματα όμως φαίνεται αποτελούν πολιτική ήττα για την Αθήνα καθώς όπως κατέστη σαφές η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ, ενώ δεν εξαιρεί εργασιακά και ασφαλιστικό από την αξιολόγηση. Παράλληλα καθυστερεί τεχνιέντως η έναρξη της συζήτησης για την επόμενη μέρα και την ελάφρυνση του χρέους.

Αν και ο Γκίκας Χαρδούβελης υπέβαλε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη μετά-Μνημόνιο εποχή, εν τούτοις το Eurogroup εστίασε στα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης και στην ολοκλήρωσή της. Οι δανειστές υιοθέτησαν κοινή γραμμή αποφεύγοντας να τοποθετηθούν επί των υπολοίπων θεμάτων, ενώ από τον τρόπο που διαχωρίζονται είναι προφανές ότι στο επόμενο Eurogroup δεν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους παρά μόνο η προληπτική γραμμή πίστωσης.

Όπως επισήμανε μάλιστα και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ και αυτή θα συνοδεύεται με Μνημόνιο, υποδηλώνοντας ότι μοντέλο που έχει η Κομισιόν επί τάπητος είναι το Πορτογαλικό. Όπερ σημαίνει ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν επαρκούν και συνεπώς θα χρειαστεί και χρηματική συνδρομή του ΔΝΤ, ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στο 10-15% του ΑΕΠ, ήτοι στα 16-19 δισ.

Πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι και τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης στα οποία παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, καθιστώντας σαφές ότι δεν χαλαρώνει η πίεση παρά το ενδεχόμενο πολιτικού ατυχήματος στην Ελλάδα.

Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη γραμμή του Eurogroup ως προσπάθεια επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ώστε οι τελικές λύσεις να διαμορφωθούν σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.

Όπως έγινε σαφές από το Eurogroup οι όποιες συζητήσεις για τη γραμμή πίστωσης θα κορυφωθούν στην επόμενη σύνοδο και θα οριστικοποιηθούν τον Ιανουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για το χρέος. Συνεπώς στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης καθώς και οι παράμετροι του νέου Μνημονίου.

Το συρματόπλεγμα των δηλώσεων

Κρεσέντο δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους σκιαγραφεί την πρόθεση των εταίρων της χώρας να καθυστερήσουν την λήψη αποφάσεων, ενώ διαρροές σε ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν την πρόθεση των Ευρωπαίων να διαπραγματευτούν συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει τη γραμμή στήριξης και τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους αλλά σε καθεστώς πολιτικής σταθερότητας.

Υπ αυτό το πρίσμα οι καθυστερήσεις ερμηνεύονται ως προσπάθεια ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, με τους εταίρους να στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την προεδρική εκλογή. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η ελάφρυνση του χρέους.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα η αξιολόγηση

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε είναι η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στην πρόοδο αλλά ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, ενώ ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι θέσεις Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι απηχούν τη σκληρή γραμμή που έχει συμφωνηθεί σε κεντρικό επίπεδο στον άξονα Κομισιόν, Βερολίνο, ΔΝΤ, ενώ σπάει σε βήματα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και την απεμπλοκή από το Μνημόνιο καθώς και τη γραμμή στήριξης για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα υποστήριξε ότι «μάλλον κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ».

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ αποτελούν όμως καίριο πλήγμα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από τη θέση της για απεμπλοκή του ΔΝΤ και διάλυση της τρόικας, καθώς το μόνο που θα καταφέρει να πετύχει θα είναι η αλλαγή της διαδικασίας των ελέγχων.

Μένει το ΔΝΤ

«Είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος», τόνισε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε με το Ταμείο, την Αθήνα και τους υπόλοιπους θεσμούς για δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του».

Σε σχέση με τους όρους που συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή ECCL του ESM, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να πει ότι έχει όρους και προϋποθέτει εποπτεία, αλλά οι λεπτομέρειες μένει να ξεκαθαριστούν αργότερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,8 δισ. από το Ταμείο και επιπλέον 1,8 δισ. από κέρδη που προέρχονται από το πρόγραμμα ομολόγων SMP, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η πιστωτική γραμμή ECCL «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news