Σειρά μέτρων για άμβλυνση σε ένα βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο εξήγγειλε απόψε από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο “Global Russia Business Meeting”, που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε και που θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα ξεκινήσει αύριο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.
Το πρόγραμμα “Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων” θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια καταθέσεις. Θα διευρυνθούν οι εν δυνάμει τομείς επενδύσεων για απόκτηση υπηκοότητας και η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ένας τέτοιος περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι άμεσα διαθέσιμα για χρήση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά ένα γρήγορο τρόπο και πως θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία. Οπως είπε, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες ή νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, “η Κυβέρνησή μου εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως αναγνωρίζει πλήρως και συμμερίζεται την κατανοητή πικρία και ανησυχία της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας που προκλήθηκε από τον εξαναγκαστικό τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στην κυβέρνησή του η συμφωνία του Eurogroup.
“Εχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, καθώς και των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί. Είναι για αυτούς τους λόγους που επιθυμώ να διαβεβαιώσω πως ως κράτος, και ιδιαίτερα ως κυβέρνηση, θα κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να μετριάσουμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τον αντίκτυπο από τη συμφωνία του Eurogroup”, πρόσθεσε.
Είπε πως προς αυτό το σκοπό, “αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες μας – πέραν από το στόχο μας για άρση των περιορισμών στις συναλλαγές μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες – πιστεύουμε ότι ένας αριθμός μέτρων που θα υιοθετηθούν μπορούν από τη μια να αμβλύνουν σε ένα βαθμό τη ζημιά την οποία έχει υποστεί η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, και από την άλλη να καταδείξουν τα φιλικά αισθήματα, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής τους για την Κύπρο και την οικονομία της”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε εξάλλου πως “η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ούτε φορολογικός παράδεισος. Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εκθέσεις αναλυτών από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της MONEYVAL, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό”, επεσήμανε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της ΕΕ για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.
Επίσης, παρότρυνε εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, καθώς είμαστε μάρτυρες σε μια παραδειγματική στροφή που απαιτεί την προσαρμογή, αναπροσαρμογή και εξέλιξη. Όλα αυτά προαπαιτούν χαρακτηριστικά που τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ρώσοι διαθέτουν εν αφθονία: αντοχή, επιμονή, αποφασιστικότητα και μια τάση προς την επιτυχία, προσθέτοντας πως όλα αυτά ενδυναμώνονται από ένα κοινό αίσθημα περηφάνιας.
Επεσήμανε τη μακροχρόνια στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και σημείωσε πως η παρουσία του στο συνέδριο καταδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να ακούσει τις ανησυχίες και να λάβει σοβαρά υπόψη τις διάφορες προτάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.
Είπε πως η Κυβέρνησή του “είχε να αντιμετωπίσει το συγκλονιστικό δίλημμα είτε να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία – αφού η βοήθεια από τον ELA στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες θα διακοπτόταν – ή να δεχτεί μια πολύ δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη κατάσταση, η οποία τελικά θα οδηγούσε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψή της”.
“Διαλέξαμε το δεύτερο. Ηταν μια ιστορική αλλά επώδυνη απόφαση, που δεν λήφθηκε ελαφρά τη καρδία. Ο δρόμος προς τα μπρος δεν είναι εύκολος. Αλλά εμπιστεύομαι πλήρως την επιμονή, την προκοπή και την αποφασιστικότητα του λαού μας οποίος, όπως και στο παρελθόν – μέσα σε πνεύμα ενότητας και κοινωνικής συνοχής – κατάφερε να ξεπεράσει οποιαδήποτε προβλήματα που αντιμετώπιζε, είτε πολιτικά είτε οικονομικά, που είτε επιβλήθηκαν είτε δημιουργήθηκαν από εμάς τους ίδιους”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να είναι βέβαιη πως η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος όλων εκείνων των επιχειρηματιών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων τους και θα διατηρήσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για ρωσικές και κυπριακές επιχειρήσεις.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως ο Κυπρο-Ρωσικός επιχειρηματικός σύνδεσμος, τα μέλη των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δυο χωρών, και οι επαγγελματικοί τους σύνδεσμοι και Σώματα και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, καθώς και η αλληλεπίδραση στα θέματα εμπορίου και επενδύσεων θα συνεχιστούν, με την εκμετάλλευση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κύπρου στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου μεταξύ των δυο χωρών και ιδιαίτερα της συμφωνίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή. Μπορώ να εκφράσω την ικανοποίησή και την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς και για την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός της Ρωσίας προς την Κύπρο, το οικονομικό της σύστημα και το λαό της, ανέφερε.
Είπε πως αυτό αποδεικνύει, επίσης, ότι, σε αντίθεση με αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η Κύπρος και η Ρωσία εξακολουθούν να απολαμβάνουν ένα αμοιβαία επωφελή οικονομικό συνεταιρισμό, ένα ζωντανό συνεταιρισμό, που στηρίζεται σε μια ισχυρή βάση, έχει ένα ευημερές μέλλον: ένα συνεταιρισμό τον οποίο και οι δύο χώρες στοχεύουν να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω.
Ανέφερε πως προς αυτό τον κοινό σκοπό, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, προκειμένου να προετοιμάσει τη δική του επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Πούτιν και ο ίδιος θα ανασκοπήσουν ολοκληρωμένα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας των δυο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου πως αισθάνεται υποχρεωμένος να υπογραμμίσει κάτι το αυτονόητο το οποίο όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή “η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ούτε φορολογικός παράδεισος. Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εκθέσεις αναλυτών από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της MONEYVAL, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.
“Αυτό που με λυπεί βαθιά – και αποφεύγω να χρησιμοποιώ τη λέξη θυμώνει – είναι ότι από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία στο Eurogroup, ορισμένες επιχειρήσεις και εταιρείες Ευρωπαίων εταίρων που εμπλέκονται στη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καιροφυλακτούν κατά του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μας, ώστε να ενθαρρυνθεί η αναδιανομή πόρων στις δικές τους οικονομίες”, είπε.
“Κατά ένα ειρωνικό τρόπο”, ανέφερε, “οι Κυβερνήσεις τους υποστηρίζουν πως αυτοί οι πόροι κατατέθηκαν και επενδύθηκαν στην Κύπρο μέσω δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρήματος. Αυτό προφανώς αποτελεί μια παράλογη παραδοξότητα. Παρόλο που όπως γνωρίζετε, πιστεύω ακράδαντα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, επιτρέψετέ μου να σχολιάσω την υποκρισία αυτών των μεθόδων”, πρόσθεσε.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει ουσιαστικά μεταφορά κεφαλαίων, καθώς όπως είπε το υπάρχον νομικό σύστημα, το προνομιακό φορολογικό καθεστώς και οι προσοντούχοι επαγγελματίες που έχουν προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ντόπιους και ξένους επενδυτές και έχουν συμβάλει στην εδραίωση της Κύπρου ως ενός υψηλά ανταγωνιστικού κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις και ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού παραμένουν άθικτα και καλά οικοδομημένα και θα παραμείνουν έτσι.
Ανέφερε περαιτέρω πως το εκτενές δίκτυο συμφωνιών της Κύπρου για τη Διπλή Φορολογία παραμένει σε ισχύ, προσφέρει τα οφέλη του σε ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών στο νησί που απολαμβάνουν προνομιακών φορολογικών κινήτρων, ενώ οι οδηγίες της ΕΕ, που έχουν πλήρως εφαρμοστεί από την Κύπρο είναι ακόμη εφαρμοστέες, και οι υψηλού επιπέδου κανόνες εμπιστευτικότητας και μυστικότητας παραμένουν αναλλοίωτοι.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της ΕΕ για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.
Είπε ωστόσο πως πιστεύει πως για λόγους διαφάνειας θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης παρόμοιου τύπου ελέγχων σε όλα τα μέλη της ΕΕ, ειδικά εφόσον ορισμένες ανεξάρτητες μελέτες αναφέρουν πως ένας αριθμός εταίρων βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις από ό,τι η Κύπρος όσον αφορά τα επίπεδα κινδύνου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε άλλες κατηγορίες όπως οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες, η δημόσια διαφάνεια, η διαφθορά και το κράτος δικαίου.
Η Κύπρος, τόνισε, δεν μπορεί να ονομαστεί, λόγω έλλειψης ουσιαστικής επιχειρηματολογίας, ως περίπτωση sui generis, στην οποία έχουν εφαρμοστεί εφάπαξ πολιτικές.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η παγκόσμια και πανευρωπαϊκή εφαρμογή των κανόνων και κανονισμών της ΕΕ είναι η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα στην περίπτωση αυτή, της Νομισματικής Ένωσης, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί και θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης. “Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η βιομηχανία ταινιών, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και η ανάπτυξη και, φυσικά, η ενέργεια”.
Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε πως η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έχει δημιουργήσει μια νέα ώθηση στην ενθάρρυνση ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου με έργα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που θα χρησιμεύσει ως μέσο για τη δυνητική ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ανέφερε πως με αυτό θα δοθεί ώθηση στις οικονομίες όλων των χωρών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχέως και να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα που υπάρχει για την Κύπρο να γίνει ένα ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η πρόσφατη επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας στο Ισραήλ και του Υπουργού Ενέργειας στο Λίβανο, καθώς και η επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ στις αρχές Μαΐου αποτελούν επιβεβαίωση αυτού.
“Ως εκ τούτου, παροτρύνω περισσότερες εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία που εμπλέκονται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον στο να εμπλακούν και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο”, ανέφερε και είπε πως η Κυβέρνηση θα δώσει κάθε βοήθεια που θεωρείται αναγκαία προς αυτό το σκοπό.
Αυτό, κατέληξε, αποτελεί μια πτυχή των σχέσεων που προσβλέπει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.
onlycy
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε και που θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα ξεκινήσει αύριο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.
Το πρόγραμμα “Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων” θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια καταθέσεις. Θα διευρυνθούν οι εν δυνάμει τομείς επενδύσεων για απόκτηση υπηκοότητας και η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ένας τέτοιος περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι άμεσα διαθέσιμα για χρήση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά ένα γρήγορο τρόπο και πως θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία. Οπως είπε, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες ή νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, “η Κυβέρνησή μου εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως αναγνωρίζει πλήρως και συμμερίζεται την κατανοητή πικρία και ανησυχία της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας που προκλήθηκε από τον εξαναγκαστικό τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στην κυβέρνησή του η συμφωνία του Eurogroup.
“Εχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, καθώς και των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί. Είναι για αυτούς τους λόγους που επιθυμώ να διαβεβαιώσω πως ως κράτος, και ιδιαίτερα ως κυβέρνηση, θα κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να μετριάσουμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τον αντίκτυπο από τη συμφωνία του Eurogroup”, πρόσθεσε.
Είπε πως προς αυτό το σκοπό, “αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες μας – πέραν από το στόχο μας για άρση των περιορισμών στις συναλλαγές μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες – πιστεύουμε ότι ένας αριθμός μέτρων που θα υιοθετηθούν μπορούν από τη μια να αμβλύνουν σε ένα βαθμό τη ζημιά την οποία έχει υποστεί η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, και από την άλλη να καταδείξουν τα φιλικά αισθήματα, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής τους για την Κύπρο και την οικονομία της”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε εξάλλου πως “η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ούτε φορολογικός παράδεισος. Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εκθέσεις αναλυτών από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της MONEYVAL, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό”, επεσήμανε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της ΕΕ για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.
Επίσης, παρότρυνε εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, καθώς είμαστε μάρτυρες σε μια παραδειγματική στροφή που απαιτεί την προσαρμογή, αναπροσαρμογή και εξέλιξη. Όλα αυτά προαπαιτούν χαρακτηριστικά που τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ρώσοι διαθέτουν εν αφθονία: αντοχή, επιμονή, αποφασιστικότητα και μια τάση προς την επιτυχία, προσθέτοντας πως όλα αυτά ενδυναμώνονται από ένα κοινό αίσθημα περηφάνιας.
Επεσήμανε τη μακροχρόνια στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και σημείωσε πως η παρουσία του στο συνέδριο καταδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να ακούσει τις ανησυχίες και να λάβει σοβαρά υπόψη τις διάφορες προτάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.
Είπε πως η Κυβέρνησή του “είχε να αντιμετωπίσει το συγκλονιστικό δίλημμα είτε να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία – αφού η βοήθεια από τον ELA στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες θα διακοπτόταν – ή να δεχτεί μια πολύ δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη κατάσταση, η οποία τελικά θα οδηγούσε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψή της”.
“Διαλέξαμε το δεύτερο. Ηταν μια ιστορική αλλά επώδυνη απόφαση, που δεν λήφθηκε ελαφρά τη καρδία. Ο δρόμος προς τα μπρος δεν είναι εύκολος. Αλλά εμπιστεύομαι πλήρως την επιμονή, την προκοπή και την αποφασιστικότητα του λαού μας οποίος, όπως και στο παρελθόν – μέσα σε πνεύμα ενότητας και κοινωνικής συνοχής – κατάφερε να ξεπεράσει οποιαδήποτε προβλήματα που αντιμετώπιζε, είτε πολιτικά είτε οικονομικά, που είτε επιβλήθηκαν είτε δημιουργήθηκαν από εμάς τους ίδιους”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να είναι βέβαιη πως η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος όλων εκείνων των επιχειρηματιών και επενδυτών που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων τους και θα διατηρήσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για ρωσικές και κυπριακές επιχειρήσεις.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως ο Κυπρο-Ρωσικός επιχειρηματικός σύνδεσμος, τα μέλη των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δυο χωρών, και οι επαγγελματικοί τους σύνδεσμοι και Σώματα και το εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, καθώς και η αλληλεπίδραση στα θέματα εμπορίου και επενδύσεων θα συνεχιστούν, με την εκμετάλλευση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κύπρου στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου μεταξύ των δυο χωρών και ιδιαίτερα της συμφωνίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή. Μπορώ να εκφράσω την ικανοποίησή και την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς και για την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός της Ρωσίας προς την Κύπρο, το οικονομικό της σύστημα και το λαό της, ανέφερε.
Είπε πως αυτό αποδεικνύει, επίσης, ότι, σε αντίθεση με αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η Κύπρος και η Ρωσία εξακολουθούν να απολαμβάνουν ένα αμοιβαία επωφελή οικονομικό συνεταιρισμό, ένα ζωντανό συνεταιρισμό, που στηρίζεται σε μια ισχυρή βάση, έχει ένα ευημερές μέλλον: ένα συνεταιρισμό τον οποίο και οι δύο χώρες στοχεύουν να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω.
Ανέφερε πως προς αυτό τον κοινό σκοπό, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, προκειμένου να προετοιμάσει τη δική του επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Πούτιν και ο ίδιος θα ανασκοπήσουν ολοκληρωμένα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας των δυο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου πως αισθάνεται υποχρεωμένος να υπογραμμίσει κάτι το αυτονόητο το οποίο όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή “η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ούτε φορολογικός παράδεισος. Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εκθέσεις αναλυτών από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της MONEYVAL, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.
“Αυτό που με λυπεί βαθιά – και αποφεύγω να χρησιμοποιώ τη λέξη θυμώνει – είναι ότι από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία στο Eurogroup, ορισμένες επιχειρήσεις και εταιρείες Ευρωπαίων εταίρων που εμπλέκονται στη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καιροφυλακτούν κατά του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μας, ώστε να ενθαρρυνθεί η αναδιανομή πόρων στις δικές τους οικονομίες”, είπε.
“Κατά ένα ειρωνικό τρόπο”, ανέφερε, “οι Κυβερνήσεις τους υποστηρίζουν πως αυτοί οι πόροι κατατέθηκαν και επενδύθηκαν στην Κύπρο μέσω δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρήματος. Αυτό προφανώς αποτελεί μια παράλογη παραδοξότητα. Παρόλο που όπως γνωρίζετε, πιστεύω ακράδαντα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, επιτρέψετέ μου να σχολιάσω την υποκρισία αυτών των μεθόδων”, πρόσθεσε.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει ουσιαστικά μεταφορά κεφαλαίων, καθώς όπως είπε το υπάρχον νομικό σύστημα, το προνομιακό φορολογικό καθεστώς και οι προσοντούχοι επαγγελματίες που έχουν προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ντόπιους και ξένους επενδυτές και έχουν συμβάλει στην εδραίωση της Κύπρου ως ενός υψηλά ανταγωνιστικού κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις και ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού παραμένουν άθικτα και καλά οικοδομημένα και θα παραμείνουν έτσι.
Ανέφερε περαιτέρω πως το εκτενές δίκτυο συμφωνιών της Κύπρου για τη Διπλή Φορολογία παραμένει σε ισχύ, προσφέρει τα οφέλη του σε ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών στο νησί που απολαμβάνουν προνομιακών φορολογικών κινήτρων, ενώ οι οδηγίες της ΕΕ, που έχουν πλήρως εφαρμοστεί από την Κύπρο είναι ακόμη εφαρμοστέες, και οι υψηλού επιπέδου κανόνες εμπιστευτικότητας και μυστικότητας παραμένουν αναλλοίωτοι.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της ΕΕ για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.
Είπε ωστόσο πως πιστεύει πως για λόγους διαφάνειας θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης παρόμοιου τύπου ελέγχων σε όλα τα μέλη της ΕΕ, ειδικά εφόσον ορισμένες ανεξάρτητες μελέτες αναφέρουν πως ένας αριθμός εταίρων βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις από ό,τι η Κύπρος όσον αφορά τα επίπεδα κινδύνου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σε άλλες κατηγορίες όπως οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες, η δημόσια διαφάνεια, η διαφθορά και το κράτος δικαίου.
Η Κύπρος, τόνισε, δεν μπορεί να ονομαστεί, λόγω έλλειψης ουσιαστικής επιχειρηματολογίας, ως περίπτωση sui generis, στην οποία έχουν εφαρμοστεί εφάπαξ πολιτικές.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η παγκόσμια και πανευρωπαϊκή εφαρμογή των κανόνων και κανονισμών της ΕΕ είναι η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα στην περίπτωση αυτή, της Νομισματικής Ένωσης, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί και θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης. “Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η βιομηχανία ταινιών, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και η ανάπτυξη και, φυσικά, η ενέργεια”.
Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε πως η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έχει δημιουργήσει μια νέα ώθηση στην ενθάρρυνση ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου με έργα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που θα χρησιμεύσει ως μέσο για τη δυνητική ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ανέφερε πως με αυτό θα δοθεί ώθηση στις οικονομίες όλων των χωρών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχέως και να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα που υπάρχει για την Κύπρο να γίνει ένα ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η πρόσφατη επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας στο Ισραήλ και του Υπουργού Ενέργειας στο Λίβανο, καθώς και η επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ στις αρχές Μαΐου αποτελούν επιβεβαίωση αυτού.
“Ως εκ τούτου, παροτρύνω περισσότερες εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία που εμπλέκονται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον στο να εμπλακούν και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο”, ανέφερε και είπε πως η Κυβέρνηση θα δώσει κάθε βοήθεια που θεωρείται αναγκαία προς αυτό το σκοπό.
Αυτό, κατέληξε, αποτελεί μια πτυχή των σχέσεων που προσβλέπει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα.
onlycy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου