facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κυβέρνηση και τρόικα ήρθαν σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα

P. Thomsen: Θα εξετάσουμε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, το πάγωμα των τιμών στην αγορά παρά το γεγονός ότι έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις και το «ταμπού» των απολύσεων στο δημόσιο όταν η ανεργία καλπάζει στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι τρεις αδικίες του μνημονίου τις οποίες φωτογράφισε στο συνέδριο του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Paul Thomsen.

Κατά την ομιλία του παραδέχτηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι «εξαιρετική» και επιβεβαίωσε πως κυβέρνηση και τρόικα ήρθαν σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει επιτευχθεί και το υπόλοιπο κομμάτι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις περικοπές μισθών και συντάξεων και υπογράμμισε πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τηρεί πιστά το πρόγραμμα τότε η τρόικα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Ακολούθως επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει στην βούληση της κυβέρνησης να πάρει σκληρά μέτρα προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα, και αυτό φαίνεται στα διαρθρωτικά μέτρα και ειδικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας.

«Η προσαρμογή δεν έγινε πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρξε άνιση κατανομή των βαρών ανάμεσα στους φορολογουμένους, κάτι που έχει δικαιολογημένα εγείρει κοινωνικές αντιδράσεις», παραδέχτηκε ο κ. Thomsen παρουσιάζοντας τρεις από τις αδικίες (όπως τις ονόμασε) που υπάρχουν μέσα στο μνημόνιο.

- Υπάρχουν ακόμα πολύ πλούσιοι οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με ψαλιδισμένους τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Στο σημείο αυτό ο κ. Thomsen παραδέχτηκε επίσης πως το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης στη χώρα μας.

- Ενώ οι μισθοί και τα εισοδήματα έχουν μειωθεί στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί αντιστοίχως οι τιμές στην αγορά.

- Είναι ακόμα ταμπού οι απολύσεις στο δημόσιο ακόμα και σε περιπτώσεις που σχεδιάζεται να καταργηθούν οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με τον κ. είναι άδικο η ανεργία να αυξάνεται στον ιδιωτικό τομέα και την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας προστατεύεται από απολύσεις. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο κ τα αναφέρθηκε και στο προβληματικό σύστημα με το οποίο γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των εφοριακών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε πολλές φορές στην συμφωνία που έγινε με την κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι οι συνδυαζόμενες απολύσεις θα συνδυαστούν με προσλήψεις νέων ατόμων που έχουν προσόντα και ταλέντα.

Τόνισε ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό αλλά το καλό είναι ότι δεν το έχει μεταφέρει στις πλάτες των τραπεζών.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης πως όσον αφορά τα 6 δισ. ευρώ της δόσης θα εκριθούν από πλευράς ΕΕ στις 13 Μαίου, ενώ θα προηγηθεί η έγκριση των 2,8 δις ευρώ. Επίσης δήλωσε ότι για τα 6 δισ. ευρώ το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει δεύτερο 15ήμερο του Μαίου χωρίς να αναφέρει ημερομηνία.

Κατέληξε στο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη σε 12 με 18 μήνες.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news