facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το δώρο της κυβέρνησης για την γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου

Αντίστροφη μέτρηση σε τρεις μήνες για 42 κλαδικές συμβάσεις

Ψαλίδι στις αποδοχές περισσότερων από 600.000 υπαλλήλων φέρνει η λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με «Τα Νέα» αντιμέτωποι με μειώσεις 30% κατά μέσο όρο και ενώπιον του ζητήματος της υπογραφής ατομικών συμβάσεων θα βρεθούν εργαζομένων σε σημαντικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων τράπεζες, βιομηχανίες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις. 

Δεδομένου μάλιστα ότι η διάρκεια της μετενέργειας έχει πλέον περιοριστεί στους 3 μήνες αντί 6 στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση ως στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο δρόμος για ρύθμιση των όρων εργασίας και των μισθών μέσω άλλων μορφών συμβάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη η λήξη των συμβάσεων εργασίας σε άλλους κλάδους έχει οδηγήσει το τελευταίο έτος τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων. 

Το 60% δηλαδή των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα έχει υποστεί δυσμενή αλλαγή στους όρους εργασίας του, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων είτε μέσω άλλων μορφών ευέλικτης απασχόλησης όπως η εξ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2013 περίπου το 80% θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων. 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, διατηρούνται μόνο οι όροι που αφορούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως πέρα από τον επαναπροσδιορισμό των μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι σε κλάδους στους οποίους λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις θα χάσουν και τα πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία εισέπρατταν.

Σύμφωνα πάντως με τον νόμο, στο διάστημα της μετενέργειας, εκτός από παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και των διαιτητικών αποφάσεων που λήγουν ή καταγγέλλονται, προβλέπεται και η εφαρμογή των όρων τους και σε νεοπροσλαμβανόμενους. Μεταξύ των εργαζομένων που πλήττονται από τη λήξη των 42 κλαδικών συμβάσεων είναι εκείνοι των τραπεζών, των ασφαλιστικών πρακτορείων, των τυποποιημένων τροφίμων, της ποτοποιίας - οινοποιίας - αναψυκτικών, καθώς και ορισμένες κατηγορίες κοινωνικών λειτουργών, ηλεκτροτεχνιτών και γεωπόνων κ.ά.

Στο τέλος Μαρτίου λήγει επίσης η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στην έσχατη λύση των ατομικών συμβάσεων. Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αφού έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και έχουν υπολογιστεί μία σειρά παράγοντες (όπως η πορεία της οικονομίας, η εξέλιξη της ανεργίας κ.ά.).

Σημειώνεται πως πέρσι ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση έφτασε στο 32%) με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ. Οι τριετίες τουλάχιστον σε αυτή τη φάση διασώζονται αλλά παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτατος μισθός + 117,22 το επίδομα τριετιών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2011, ένας στους τρεις εργαζομένους είχε προχωρήσει σε υπογραφή ατομικής ή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό πως ενώ το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 58,9% το 2011.

Αντιθέτως, το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ξεπέρασε το 30% στο σύνολο των νέων συμβάσεων του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το 2009. Στο πλαίσιο των μετατροπών υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, το ποσοστό που μετατράπηκε σε μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 73,25%. Το ποσοστό εκείνων που μετατράπηκαν το 2011 σε εκ περιτροπής με συμφωνία των δύο μερών αυξήθηκε κατά 193%, ενώ η αύξηση σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη άγγιξε το 631%.

Παράλληλα, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012 κατατέθηκαν στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ 631 επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες αφορούσαν 79.186 εργαζόμενους και προέβλεπαν κατά μέσο όρο 21,09% μείωση των αποδοχών τους. Αντιστοίχως, σύμφωνα με στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 έγιναν επίσης 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Από αυτές, το 58% αφορούσε μετατροπή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το 26% σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης ύστερα από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ σε ποσοστό 16% η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης έγινε σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.



tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news