Το οξύ πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων παραμένει άλυτο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με χιλιάδες πολίτες και ασθενείς να βρίσκονται ενώπιον μιας συνεχούς ταλαιπωρίας με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία εκπέμπουν SOS
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) δημοσίευσε πρόσφατα επιστολή σύμφωνα με την οποία «εκπέμπει SOS» προς κάθε κατεύθυνση λόγω των τραγικών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα. Σύμφωνα με την επιστολή, το τελευταίο διάστημα το μόνο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων είναι απόγνωση και απογοήτευση.
Οι προϋπολογισμοί κόβονται και η μείωση ξεπέρασε ήδη το περσινό όριο ασφαλείας. Σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών.
Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία , ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν το ήδη πετσοκομμένο budget.
«Το προσωπικό του φαρμακείου αποδεκατίζεται από το κύμα φυγής από το Δημόσιο και δεν αντικαθίσταται πλέον, λες και θα βουλιάξει το Δημόσιο αν οι 240 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα γίνουν 400, και ας διαχειρίζονται 1 δις σε φάρμακα» αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ακόμη ότι «Τα μέσα στενεύουν, τα μηχανογραφικά συστήματα αντί να βελτιώνονται απαξιώνονται γιατί δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται και δεν διασυνδέονται. Το υπουργείο έχει μπλέξει ανάμεσα στις αρμοδιότητες και δεν μπορούμε πλέον να βρούμε άκρη. Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη γι αυτό το σοβαρό θέμα. Βρισκόμαστε ανάμεσα στους ασθενείς και τουςΔιοικητές.
Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους και οι Διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία. Εμείς το μόνο που υποστηρίζουμε είναι, ότι οι ασθενείς είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο».
Στη Βουλή το θέμα των ελλείψεων
Τo οξύ πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ανέδειξαν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής με μια σειρά ερωτήσεών τους στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013 ο ΕΟΦ έχει προβεί σε τέσσερις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι δεν ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, αλλά οι χαμηλές τιμές, ενώ παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
Σοβαρές αμφισβητήσεις εκφράζονται για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων τριών απαγορεύσεων, εάν έχει όντως αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου πως θα αντιμετωπιστεί επαρκώς η έλλειψη των φαρμάκων. Επίσης αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν ο ΕΟΦ έχει την τεχνική δυνατότητα να συγκεντρώνει γραπτές καταγγελίες ανά σκεύασμα, δεδομένου ότι για να χαρακτηριστεί ένα φάρμακο σε έλλειψη πρέπει να υπάρχουν γραπτές καταγγελίες από το 20°/ο των φαρμακείων του αντίστοιχου φαρμακευτικού συλλόγου.
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συγκεκριμένα αφήνει υπόνοιες για την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου να διευκρινίσει ποιες φαρμακευτικές εταιρίες εμφάνισαν μειωμένες προμήθειες και εάν υπάρχουν στοιχεία από το πόρισμα του εισαγγελέα για το ζήτημα των ελλείψεων.
Ο νέος κατάλογος των φαρμάκων
Την ίδια ώρα, στην περικοπή 650 ακριβών σκευασμάτων, τα οποία προμηθεύονται χωρίς συμμετοχή οι ασφαλισμένοι, προχωρεί το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», κατά πολύ μικρότερος εμφανίζεται ο καταλόγος των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ο αναθεωρημένος κατάλογος είναι μειωμένος κατά 650 περίπου σκευάσματα σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2012.
Έχει ήδη υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και αναμένεται η δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 233 σκευάσματα. Από αυτά, τα 118 θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Άλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Περιέχει δε 20 ακόμη σκευάσματα τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία.
Πρόκειται για τον κατάλογο από τον οποίο συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ταμείων.Αντιδράσεις από τις διοικήσεις Πολλές διοικήσεις έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επιπλέον αυτή δαπάνη, η οποία δεν είναι αμιγώς νοσοκομειακή, καθώς αφορά εξωτερικούς ασθενείς.
Οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθούν φέτος στο 1,95 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. το 2012 και ο στόχος δεν φαίνεται να είναι εφικτός. H συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται συχνά να αναζητούν τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς δικαιούχοι των σκευασμάτων είναι άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, προβλήματα στο ανοσοποιηπκό ή λήπτες μοσχευμάτων. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα φαρμακεία τουΕΟΠΥΥ ανέλαβαν να τα προμηθεύουν, ακόμη και κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας από τους ασφαλισμένους.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύθηκε, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων πάντως οι ελλείψεις αφορούν περίπου τριάντα φαρμακευτικά προϊόντα αλλά σύμφωνα με τον κ. Σαλμά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.
Στα... κάγκελα ο ΕΟΦ
Ήδη πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει στήσει το μηχανισμό για τον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων και έχει στην διάθεσή του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας, για όσα φάρμακα διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις τους είναι απόλυτα περιορισμένες, θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου».
Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει άλλο ένα επιχείρημα πλέον για τα άδεια ράφια των φαρμακείων καθώς επικαλείται την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών που μιλά για παγκόσμιο φαινόμενο αυτό της έλλειψης φαρμάκων που οφείλεται σε πολλές αιτίες.
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου