facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γεμάτα με παράνομες αποκλειστικές τα νοσοκομεία

Οι τέσσερις αλλοδαπές, παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, που εντοπίστηκαν από τα μέλη της Χρυσής Αυγής την περασμένη εβδομάδα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο...
Τρίπολης, στο πλαίσιο «ελέγχων» που διενεργούσαν τα μέλη του κόμματος στο ίδρυμα για την πάταξη της μαύρης και «αλλοδαπής» εργασίας, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι σποραδικές έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ εντόπισαν σε θαλάμους μεγάλων νοσοκομείων της περιφέρειας 300 αλλοδαπές, ανασφάλιστες που δεν διέθεταν κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο (άδεια εργασίας, πιστοποιητικά υγείας κα).

Οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες έχουν αλώσει τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αφενός γιατί το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί και οι συγγενείς των ασθενών χρειάζονται βοήθεια στη φροντίδα και την περίθαλψη των ανθρώπων τους, αφετέρου διότι οι παράνομες αποκλειστικές προσφέρουν… ανταγωνιστικές τιμές έναντι των νόμιμων νοσοκόμων.

Στελέχη νοσοκομείων παραδέχονται ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες μετατράπηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια ακόμη μεγάλη πληγή του συστήματος δημόσιας περίθαλψης. Όλοι τις «πολεμούν» στα λόγια, αλλά στην πράξη στην καλύτερη περίπτωση όλοι «βολεύονται», στη χειρότερη κάποιοι κερδίζουν από τις παράνομες αποκλειστικές.

Κυκλώματα που προωθούν «μαϊμού»-αποκλειστικές

Όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, κ. Αθανάσιος Βασιλάκης, «ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας αλλά και κυκλώματα αλλοδαπών κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία έχουν κατακλύσει τον συγκεκριμένο κλάδο. Αλλοδαπές κυρίες, χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, χωρίς να έχουν καν ατομικό βιβλιάριο υγείας ή έστω άδεια παραμονής στην Ελλάδα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας».

Οι αλλοδαπές γυναίκες έχουν «διδαχτεί» ώστε σε περίπτωση ελέγχου είτε εσωτερικού, πχ από τους άνδρες της φύλαξης του νοσοκομείου, είτε εξωτερικού, πχ από το ειδικό σώμα του ΙΚΑ, να απαντούν ότι είναι οικιακές βοηθοί και φροντίζουν για λίγο τον κατά κύριο λόγο παππού ή γιαγιά για τους οποίους έχουν ζητηθεί. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα που εντείνονται οι έλεγχοι από το ΙΚΑ έχει ενταθεί και το φαινόμενο οι ασθενείς να προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το ότι η συνοδός τους είναι η οικιακή βοηθός έτσι ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να δικαιολογεί την παρουσία τους μέσα στον χώρο.

Το γεγονός αυτό βεβαίως ουδόλως μειώνει την ευθύνη των αρμόδιων, ιδίως των προϊσταμένων νοσηλευτριών κάθε τμήματος, της εταιρίας (ακριβοπληρωμένης μάλιστα ) φύλαξης του νοσοκομείου και κυρίως της διοίκησης που έχει και την ευθύνη για την εκτός ελέγχου κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Φορείς μικροβίων αλλά… συμφέρουν

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Αποκλειστικών Νοσοκόμων, «οι αλλοδαπές που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Εκτός του ότι δεν έχουν εξειδίκευση, επιπλέον οι ίδιες είναι φορείς μικροβίων ή άλλων παθήσεων με αποτέλεσμα να συντρέχει σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία των νοσηλευομένων, μιας και αρκετές από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούνται από τις ίδιες, οι οποίες φυσικά αγνοούν βασικούς κανόνες υγιεινής κατά την παροχή υπηρεσιών τους».

Ωστόσο, το ζήτημα της υγείας έρχεται δευτερεύον σε σχέση με την τιμή τους – οι παράνομες αποκλειστικές ζητούν τα μισά χρήματα σε σχέση με τις νόμιμες, ημεδαπές νοσοκόμες. Ζητούν περίπου 35 έως 50 ευρώ για 12 ώρες φροντίδας, όταν οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες αποζημιώνονται με 78 ευρώ (μεικτά) τις καθημερινές και με 117 ευρώ τα Σαββατοκύριακα για οκτάωρη εργασία.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news