facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Υποβάθμισε την Ιταλία κατά δύο βαθμίδες η Moody΄s

Η Moody’s Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση της Ιταλία κατά δύο βαθμίδες, δηλώνοντας πως η χώρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πιθανότητα μιας κατακόρυφης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης ή ακόμη και απώλεια πρόσβασης στην αγορά δεδομένων των κινδύνων στην ευρωζώνη αλλά και του γεγονότος ότι η οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa2, μόλις δύο βαθμίδες μακριά από το junk, από το A3. Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Η Moody’s δηλώνει ότι η Ιταλία είναι ευάλωτη στο κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, στο ρίσκο μετάδοσης από την Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και στις ενδείξεις για διάβρωση της μη εγχώριας επενδυτικής βάσης.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους, ενώ η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει αυξηθεί.

Επιπρόσθετα, η Moody’s επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο η Ισπανία να ζητήσει περαιτέρω εξωτερική στήριξη και το τραπεζικό σύστημα της χώρας να υποστεί μεγαλύτερες πιστωτικές απώλειες από ό,τι εκτιμάται.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Moody’s δηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι υψηλές ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης για το 2012 και 2013 και η περιορισμένη επενδυτική βάση από το εξωτερικό, έχουν δημιουργήσει αυξημένο ρίσκο ρευστότητας.

Η Moody’s εκτιμά τώρα ότι το πραγματικό ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, πιέζοντας περαιτέρω την ικανότητα της χώρας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ιταλία: Πάνω από το 6% η απόδοση του 10ετούς μετά την υποβάθμιση

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται για δεύτερη διαδοχική ημέρα η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, ανερχόμενη πάνω από το ψυχολογικό όριο του 6% μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moody’ s.

Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 6,01% την Παρασκευή, ενώ το spread βρίσκεται στις 476 μ.β., κατά 8,20 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Την ίδια ώρα σε αρνητικό έδαφος εξακολουθούν να κινούνται οι αποδόσεις των διετών τίτλων Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας, ενώ το ισπανικό ενισχύεται στις 544 μ.β., διευρυμένο κατά 3,70 μ.β.

«Η υποβάθμιση θα εντείνει τις πιέσεις στους ξένους επενδυτές οδηγώντας τους μακριά από τα ιταλικά ομόλογα», σχολίασε ο Nick Stamenkovic, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην RIA Capital Markets στο Εδιμβούργο.

Τα spreads Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 2.399 μ.β. (-11,10 μ.β.), 506 μ.β. (-1,40 μ.β.) και 933 μ.β. (-2,20 μ.β.).


Ιταλία: Άντλησε 5,25 δισ. ευρώ από ομόλογα διαφόρων λήξεων

Ειδικότερα, η Ιταλία πούλησε 3,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα λήξεως τον Ιούλιο του 2015 με μέση απόδοση 4,65% και κουπόνι 4,5%. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,73.

Παράλληλα, εξασφάλισε επιπλέον 766 εκατ. ευρώ από επταετή ομόλογα με απόδοση 5,58% έναντι 4,30% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,25% και ο βαθμός κάλυψης στο 1,61. Από 10ετή ομόλογα άντλησε 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,82% από 5,66% και κουπόνι 5%. Ο βαθμός κάλυψης ήταν 1,74.

Τέλος, το ιταλικό ΥΠΟΙΚ άντλησε 384 εκατ. ευρώ από ομόλογα διάρκειας 11 ετών. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,89% από 5,57% και το κουπόνι στο 4,75%. Ο βαθμός κάλυψης ήταν 2,33.

Ημερομηνία διακανονισμού για τις παραπάνω εκδόσεις ορίστηκε η 17η Ιουλίου του 2012.

Ιταλία: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από τη Moody΄s

Μιλάνο (Dow Jones) – Η υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody’s είναι αδικαιολόγητη, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Corrado Passera, αναφέρει το Mf-Dow Jones.

«Η υποβάθμιση είναι πλήρως αδικαιολόγητη και επιτρέψτε μου να δηλώσω, είναι επίσης και παραπλανητική καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη δουλειά που κάνει η χώρα», φέρεται να δήλωσε ο Passera σε συνάντηση που διοργάνωσε η ένωση κατασκευαστών, NCE.

Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa2 από το A3 και διατήρησε αρνητικές προοπτικές για τη χώρα, αναδεικνύοντας την πιθανότητα περαιτέρω δράσης στο μέλλον.

«Ελάχιστες χώρες μπορούν να πουν ότι έχουν παρέμβει τόσο στους ισολογισμούς τους όσο εμείς, και την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το Mf-Dow Jones.

Κομισιόν: "Ακατάλληλη" η χρονική στιγμή υποβάθμισης της Ιταλίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Η χρονική στιγμή της υποβάθμισης της Ιταλίας από τη Moody΄s Investors Service ήταν «ακατάλληλη» καθώς η χώρα κάνει μεγάλες προσπάθειες να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η σημερινή σημαντική δημοπρασία μπορεί να έδινε μια ένδειξη», τόνισε ο Simon O΄Connor, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Olli Rehn. «Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την ουσία της ανάλυσης».

Νωρίτερα την Παρασκευή, η εγχώρια ζήτηση βοήθησε την Ιταλία να πουλήσει τριετή ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με δημοπρασία του προηγούμενου μήνα, παρά την υποβάθμιση δυο βαθμίδων από τη Moody΄s.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την αξιολόγηση των ομολόγων της Ιταλίας σε Baa2 από A3, διατηρώντας αρνητικό outlook, υποστηρίζοντας πως η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του κόστους χρηματοδότησης ή απώλειας της πρόσβασης στην αγορά.

Ο O΄Connor επεσήμανε πως οι προσπάθειες της χώρας είναι «εντυπωσιακές» και «πρωτοφανείς».

«Η Ιταλία είναι πρωτοπόρα όταν πρόκειται για εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού, των προϊόντων και των υπηρεσιών… καλωσορίζουμε ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news