facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Πάρτι με επιδόματα-μαϊμού και παράνομες συντάξεις

Νέο κόλπο για παράνομη είσπραξη συντάξεων διαπιστώθηκε στο ΙΚΑ. Αυτή τη φορά, δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που προχώρησαν σε νέους γάμους, δεν τους δήλωσαν στο Ιδρυμα και συνέχιζαν επί χρόνια να εισπράττουν - παράνομα, φυσικά - τις συντάξεις των νεκρών συζύγων τους.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έναν μήνα όταν η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 76χρονο ο οποίος επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής γυναίκας του! Ο 76χρονος είχε και πάλι παντρευτεί αλλά δεν δήλωσε ποτέ τον γάμο του, για να εισπράξει τελικά όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 130.000 ευρώ. Τώρα το ΙΚΑ ζητά τα χρήματα αυτά πίσω με τόκο 5%. Με αφορμή αυτό το περιστατικό το ΙΚΑ ξεκίνησε ελέγχους μέσω ληξιαρχείων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας (όπου δηλώνονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία) και ήδη έχει εντοπίσει και άλλες παρόμοιες απάτες. Η εκτίμηση της διοίκησης του ΙΚΑ είναι ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι εκατοντάδες.

Πάντως παράνομες συντάξεις σε πεθαμένους, ανάπηροι-μαϊμού, επιδόματα ασθενείας σε υγιείς, διπλό ΕΚΑΣ, εικονική ασφάλιση σε επιχειρήσεις-σφραγίδα είναι κάποιες από τις συνήθεις παρανομίες που προκαλούσαν για χρόνια (και εξακολουθούν να προκαλούν) οικονομική αιμορραγία στo ΙΚΑ. Εκτιμάται ότι οι απώλειες για το Ιδρυμα από πλαστές συντάξεις και επιδόματα φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ γνωστοποίησε ότι θα ζητά πίσω τα χρήματά του (δηλαδή κάθε παροχή, σύνταξη ή επίδομα) και μάλιστα με τόκο της τάξης του 5% αν διαπιστωθεί ότι αυτά καταβλήθηκαν χωρίς να τα δικαιούται ο ασφαλισμένος (δηλαδή αχρεωστήτως). Η έντοκη επιστροφή θα γίνεται ανεξάρτητα από το αν διαπιστώνεται δόλος ή όχι από την πλευρά των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τώρα έχουν εντοπιστεί 10.000 περιπτώσεις όπου ενώ οι συνταξιούχοι είχαν αποβιώσει, οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά! Ηδη έχουν ταυτοποιηθεί 2.500 τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες οι συνδικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών είχαν εισπράξει τα χρήματα της σύνταξης και το ΙΚΑ υποβάλλει μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με γιο συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει οι γονείς του αυτός εισέπραττε για χρόνια τις δύο συντάξεις τους με πληρεξούσιο των νεκρών γονέων του!

- Ελεγχος διατάχθηκε για 4.000 συντάξεις που φαίνεται να χορηγήθηκαν μετά το 2002 με πλαστά δικαιολογητικά εργοδοτών που αφορούσαν αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας.
- Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τις αιτήσεις των αναπηρικών συντάξεων δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σήμερα περίπου 4 στις 10 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 123.900 αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, από τις οποίες ελέγχθηκαν οι 45.254 και απορρίφθηκαν 17.000, δηλαδή το 37,5%, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε για αναπηρικές συντάξεις είτε για τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news