facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον Γαλλίας και Λουξεμβούργου

Tην ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου για το κατά πόσον η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των e-books από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, παραβιάζουν την ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν μειώσει στις αρχές Ιανουαρίου του 2012 τον συντελεστή ΦΠΑ των e-books, η Γαλλία από 19,6% αρχικά σε 5,5% και στη συνέχεια σε 7%, όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ και για τα έντυπα βιλία, και το Λουξεμβούργο από 17% σε μόλις 3%. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ, τα e-books δεν μπορούν να φορολογούνται με τη χαμηλή κλίμακα ΦΠΑ, όπως προβλέπεται για τα έντυπα βιβλία, καθώς θεωρούνται "ηλεκτρονικές υπηρεσίες" και επομένως επιβαρύνονται με τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Η Γαλλία και το Λουξεμβούργο προέβησαν σε μονομερή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των e-books, γνωρίζοντας ότι αυτό παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε μάλιστα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να πληρώσει τα πρόστιμα που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπερασπιστεί το εύλογο της απόφασής του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η διαδικασία ενεργοποιήθηκε μετά από τις καταγγελίες των Υπουργών Οικονομικών αρκετών κρατών-μελών, μεταξύ άλλων η Μ. Βρετανία, η Πολωνία και η Ολλανδία, για τις αρνητικές συνέπειες αυτών των μονομερών ενεργειών προς το εσωτερικό τους. Ιδίως η απόφαση του Λουξεμβούργου (στο οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο το amazon.co.uk), να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ των e-books που πωλούνται από το έδαφός του στο 3%, προκάλεσε τη πτώση πωλήσεων e-books στη Μ. Βρετανία από τα υπόλοιπα αγγλικά βιβλιοπωλεία κατά 4,5 εκ. μονάδες ή 37,5 εκ. ευρώ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να τροποποιήσει την πολιτική της για τον ΦΠΑ, αρχίζοντας να υποβάλλει τις προτάσεις της το 2013 με ορίζοντα το 2015 (αναφέρουν ορισμένα ειρωνκά σχόλια στη Γαλλία). Το Δεκέμβριο του 2011 η Ευρωπαίκή Επιτροπή περιέγραψε τη νέα πολιτική για τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο συντελεστής ΦΠΑ θα υπολογίζεται με βάση τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο αγοραστής και όχι, όπως σήμερα, στη χώρα που εδρεύει ο πωλητής. Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα έχει δηλώσει επανειλημμένα τη υποστήριξή της για ΦΠΑ στα e-books ίσο με τα τυπωμένα βιβλία, κάτι που επανέλαβε στο λογαρισμό της στο Twitter με αφορμή τη διαδικασία κατά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου.

Στο πλαίσιο της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην Ελλάδα ο συντελεστής ΦΠΑ για τα e-books είναι στο 23% (υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ στην Ελλάδα), ενώ για τα τυπέντυπα ωμένα βιβλία είναι 6,5% (χαμηλότερη κλίμακα).

proho

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news