facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Ναι, έχω 90 συμβούλους, αν και θα μπορούσα να έχω 125»

Ούτε δέκα ούτε είκοσι αλλά 90 θέσεις συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων αποφάσισε να θεσμοθετήσει για το Πολιτικό Γραφείο του ως πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος!

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που χρεώνεται προσωπικά ο κ. Παπαδήμος μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης-μαμούθ, όταν αποχώρησε ο Γ. Παπανδρέου. Κι αν για τα 50 μέλη του υπουργικού συμβουλίου (την ώρα που στην Ιταλία υπό λιγότερο δυσμενείς συνθήκες ο κ. Μόντι σχημάτισε ένα πολύ πιο ολιγομελές σχήμα) προβλήθηκε η δικαιολογία των «έκτακτων συνθηκών» και των ισορροπιών με τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» και πιο συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ, για τη νέα αυτή απόφαση δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.

Ετσι την ώρα που οι πολίτες στενάζουν καθημερινά όλο και περισσότερο από τα συνεχή οικονομικά μέτρα, την ανεργία και την εξαθλίωση, το κυβερνητικό σύστημα παραμένει πολυπρόσωπο, πολυδάπανο και ως εκ τούτου προκλητικό. Αντί μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου και οι μηχανισμοί εξουσίας να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα της μείωσης των δαπανών και των αιματηρών οικονομιών, πράττουν προκλητικά και ξεδιάντροπα το εντελώς αντίθετο αυξάνοντας την κοινωνική οργή.

Ο κ. Παπαδήμος είναι έκθετος για έναν ακόμη λόγο. Η κυβέρνησή του είναι μεταβατική και, όπως τουλάχιστον συμφωνήθηκε, έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δοθέντος ότι οι εκλογές προβλέπεται ότι θα γίνουν ως τον Απρίλιο. Επομένως δεν είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να «φορτώσει» με δεκάδες πρόσωπα και στελέχη τις υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου, εξαιρώντας εαυτόν και «ημετέρους» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η εξασέλιδη απόφαση-πρόκληση για τις 90 θέσεις φέρει την υπογραφή του ίδιου του κ. Παπαδήμου και το ενδιαφέρον είναι ότι αναρτήθηκε (τυχαία άραγε;) στη Διαύγεια την Κυριακή, που ήταν κατ' ουσίαν (λόγω του τριημέρου των Θεοφανίων) μια «νεκρή» ημέρα. Ο τίτλος της επιγράφεται «αναδιάρθρωση και σύνθεση σε προσωπικό» της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, όπως έχει μετονομαστεί το Πολιτικό Γραφείο που πλαισιώνει τον εκάστοτε πρόεδρο της κυβέρνησης, και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Οι θέσεις είναι κατά τι λιγότερες από εκείνες που διατηρούσε για το προσωπικό του γραφείο ο προκάτοχος του κ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος, αφού ο σημερινός πρωθυπουργός κρίνεται με πολύ διαφορετικά -λόγω και της συγκυρίας- κριτήρια.

Οι θέσεις αυτές κατανέμονται σε εννέα ειδικά γραφεία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα είναι απορίας άξιον αν χρειάζονται σε μια προσωρινή κυβέρνηση λίγων μηνών με συγκεκριμένο έργο. Από την απόφαση μάλιστα προκύπτει ότι αναλυτικά η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα έχει 9 θέσεις προϊσταμένων, 4 θέσεις ειδικών γραμματέων, 39 θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών και 38 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Κατά σειράν το Ιδιαίτερο Γραφείο του κ. Παπαδήμου έχει επτά άτομα εκ των οποίων μάλιστα τέσσερα είναι οι ειδικοί γραμματείς που «αναβαθμίστηκαν» σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των «ειδικών συμβούλων και συνεργατών», το Οικονομικό Γραφείο του 14 άτομα, το Διπλωματικό Γραφείο επίσης 14 άτομα, το Νομικό Γραφείο επτά άτομα, το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού 10 άτομα, το Γραφείο Ειδικών Πολιτικών πέντε άτομα, το Γραφείο Τύπου έξι άτομα, το Γραφείο Διεθνούς Επικοινωνίας τρία άτομα και το Γραφείο Διοίκησης και οργάνωσης 24 άτομα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ


«Ναι, έχω 90 συμβούλους, αν και θα μπορούσα να έχω 125»

Με μια επιστολή-έκπληξη προς τη «δημοκρατία», το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει επί της ουσίας τη χθεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψή μας για τους «90 συμβούλους του Λ. Παπαδήμου». Το γραφείο Τύπου παραδέχεται ότι πράγματι έχουν θεσμοθετηθεί θέσεις για 90 υπαλλήλους στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, καταγράφοντας όμως ως... κατόρθωμα το γεγονός ότι τις μείωσε από 125 που είχαν φτάσει επί του ιδιαίτερα γαλαντόμου, όταν επρόκειτο για τη δική του «αυλή», Γιώργου Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι, ενώ είχε τη δυνατότητα να καλύψει 125 θέσεις, περιορίστηκε μόνο στις... 90, λες και είναι κι αυτές λίγες!

Η αποστολή των εν λόγω ατόμων, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι η «άμεση υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του πρωθυπουργού στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του, όπως ακριβώς γινόταν μέχρι σήμερα και γίνεται παντού στον κόσμο». Ξέχασαν βέβαια να συμπληρώσουν ότι ισχύει μεν αυτό, αλλά εκτός από τις χώρες όπου εφαρμόζεται ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας σε μισθωτούς και συνταξιούχους...

«Οι προβλεπόμενες θέσεις υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού ήταν 125, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται όλο το προσωπικό, ακόμα και οι τεχνικές υπηρεσίες» σημειώνεται επίσης στην απάντηση. «Σήμερα οι θέσεις αυτές έχουν μειωθεί στις 90, δηλαδή κατά 35».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, έχουν καταργηθεί «οκτώ θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών, εννέα θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και 18 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού». «Εχουμε δηλαδή μια μείωση που ξεπερνά το 30%» κλείνει η επιστολή. Οπως προκύπτει πάντως, για να επιτευχθεί η μείωση, επελέγη συν τοις άλλοις η εύκολη λύση της κατάργησης οργανικών θέσεων που ούτως ή άλλως ήταν κενές και άρα κανείς δεν θα μείνει δυσαρεστημένος με την απομάκρυνσή του.

dimokratianews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news