Η οργή είναι τόσο μεγάλη που παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες είναι στο απόγειο τους αποφάσισαν ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας να βγάλουν τα τρακτέρ στο δρόμο του αγώνα! Στη σύσκεψη όσοι αγρότες πήραν τον λόγο μίλησαν για κοροϊδία και εξαπάτηση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που διαβεβαίωνε ότι η συνολική αποζημίωση για το βαμβάκι θα ήταν 210 ευρώ το στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα.
Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά υπήρξε και διαφοροποίηση στην εξοφλητική αποζημίωση αφού πολλοί αγρότες έλαβαν μόλις 4 ευρώ το στρέμμα, άλλοι 40 ευρώ και ορισμένοι 70 ευρώ. Οι βαμβακοκαλλιεργητες είχαν λάβει 140 ευρώ προκαταβολή αποζημίωσης και έπειτα από 11 μήνες μετά την καταστροφή πήραν την εξόφληση της αποζημίωσης και τα συνολικά ποσά είναι κάτω του κόστους παραγωγής καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έλαβαν από 144 έως 180 ευρώ το στρέμμα.
Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις διότι οι αγρότες περίμεναν την αποζημίωση για να ξεπληρώσουν εφόδια, καύσιμα, ρεύμα, γεωπόνους και για τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Το πρόβλημα αγγίζει και τα καταστήματα αφού πελάτες τους είναι αγρότες.
«Όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε για να δοθεί σε όλους τους αγρότες το ανώτερο ποσό αποζημίωση που δόθηκε στην Θεσσαλία» τόνισε στη σύσκεψη ο Κώστας Τζέλλας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) ενώ ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ομοσπονδίας είπε πως «χρήματα υπάρχουν για τους εφοπλιστές και για όπλα στην Ουκρανία αλλά όχι για μας».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πατάει πάνω στην καταστροφή για να διώξει πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια και υπογράμμισε: «ή θα φύγουμε ή θα πολεμήσουμε».
Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν προχωρούν, ούτε καν τα αναχώματα στα ποτάμια, με κίνδυνο νέων πλημμυρών με τις πρώτες δυνατές βροχές. Επίσης αναδείχθηκε το πρόβλημα των κτηνοτρόφων που δεν αποζημιώνονται για τις σταυλικές εγκαταστάσεις λόγω των αποτρεπτικών προϋποθέσεων που θέτει το πρόγραμμα 5.2 αλλά και για τα χαμηλά ποσά που έλαβαν για την απώλεια ζώων της τάξης των 150 ευρώ όταν η αγορά είναι στα 300 ευρώ.
Τέλος ειπώθηκε ότι στο υψηλό κόστος παραγωγής προστίθεται και το σημαντικό κόστος φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι ενώ σοβαρό παραμένει και το θέμα με τα μπαζωμένα χωράφια από την πλημμύρα που δεν καλλιεργούνται και δεν αποζημιώνονται.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου