facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ντοκουμέντο: Ηχητικό του Βγενόπουλου «καίει» Θάνου, Παπαγγελόπουλο και παραδικαστικό - Πώς τον εκβίαζαν

Ένα άγνωστο ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει σήμερα στο φως το iefimerida, από το οποίο προκύπτει ότι ο εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, το 2016, δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του, ούτε αντιπερισπασμός.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Ο επιχειρηματίας ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.

«Αν, κύριε πρόεδρε, δίνατε οποιαδήποτε χρήματα, θα πήγαιναν σε εκείνη αυστηρά και μόνο σε εκείνη»

Από τη συνομιλία αλλά και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, αλλά είναι σε θέση να το γνωρίζει το iefimerida, επιβεβαιώνονται πλήρως όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας. Αποκαλύπτεται, ταυτόχρονα, ένα αποκρουστικό παρασκήνιο διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης με επιχειρηματίες, εκβιαστικών πιέσεων, κατάργησης των ορίων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Επίσης, ένα παραδικαστικό κύκλωμα, στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, το οποίο άλλοτε δρούσε από κοινού και άλλοτε αλληλοϋπονομευόταν ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον του κάθε μέλους του. Η αίσθηση ασυδοσίας και παντοδυναμίας ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Θάνου, αν αληθεύουν όσα μετέφερε η Δ.Μ., χρησιμοποίησε ακόμα και το αξίωμα της υπηρεσιακής πρωθυπουργού προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Ακούστε το ηχητικό:

Διαβάστε στο τέλος του άρθρου ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία

Πώς στήθηκε ο εκβιασμός

Το 2016 ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της MIG, βρισκόταν στη δίνη ενός δικαστικού κυκλώνα. Η πίεση που δεχόταν ήταν πολύ μεγάλη και προσπαθούσε να την περιγράψει στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Εκείνη την εποχή, ελάχιστοι ήταν υποψιασμένοι για όσα συνέβαιναν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες του επιχειρηματία να πέφτουν στο κενό. Μέχρι που στις 11 Μαΐου του 2016 τράβηξε τη «σκανδάλη». Σε μια συνέντευξη Τύπου, τη δεύτερη που πραγματοποίησε μέσα σε διάστημα δύο μηνών, κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Σήμερα υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για την πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων, αξιόποινων πράξεων, και δη της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος, και τυχόν άλλων. Στις πράξεις αυτές φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και άλλα ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι του ζήτησε μέσω τρίτου προσώπου χρήματα, με τη μέθοδο του βιβλίου. Να τοποθετήσει, δηλαδή, τα χρήματα μέσα σε ένα βιβλίο. «Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων». «Κάτι το οποίο δεν έπραξα», διευκρίνισε.

Ο Βγενόπουλος δεν έδωσε, τότε, πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, επειδή την ίδια ημέρα είχε καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά του κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία εξιστορούσε όλα τα γεγονότα του εκβιασμού του, και ανέμενε, όπως είπε, να τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη και όχι τα μέσα ενημέρωσης.

Το iefimerida αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, τη μηνυτήρια αναφορά Βγενόπουλου

Στη μηνυτήρια αναφορά του, της οποίας έλαβε γνώση το iefimerida, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι η γνωριμία του με τη Δ.Μ. έγινε μέσω ενός κοινού φίλου, αστυνομικού, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014. Εκείνη, η Δ.Μ., προθυμοποιήθηκε να τον φέρει σε επαφή με τη Θάνου. Πράγματι, στις 23 Σεπτεμβρίου η Δ.Μ. «συνοδευόμενη από την κυρία Θάνου ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου "Υγεία", το οποίο ανήκει στον Όμιλο της MIG».

Βασιλική Θάνου
Η Βασιλική Θάνου/Sooc

Η Θάνου, που τότε ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, του είπε ότι μίλησε με τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η προκαταρκτική εξέταση ώστε να λήξει η σχεδόν δίχρονη «ομηρία» του. Ο εισαγγελέας δυσφόρησε με την παρέμβαση αυτή, καθώς, όπως λέει ο Βγενόπουλος στην ηχογραφημένη συνομιλία, η Θάνου «τον έβγαλε από μια συνάντηση που ήταν, και φώναζε μετά ο Ελευθεριάνος, το 'λεγε δεξιά και αριστερά». Και όταν ο επιχειρηματίας τον συνάντησε, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας, εκείνος του είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν και πολλές άλλες υποθέσεις που χειρίζονται και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Την επόμενη ημέρα η Δ.Μ. του μετέφερε μήνυμα ότι η Θάνου «κάτι περιμένει σε αναγνώριση της βοήθειάς της». Ο Βγενόπουλος της έστειλε ένα ασημικό, δώρο για τα Χριστούγεννα.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο σιωπής, η Δ.Μ. επανήλθε την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων της Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, τον Αύγουστο του 2015. Μετέφερε ξανά μήνυμα της Θάνου, ότι «τώρα που έχει γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός», θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά τον Βγενόπουλο «σε ό,τι επιθυμούσε». Εκείνη την περίοδο του τηλεφώνησε και ο γιος της Θάνου, ο οποίος είναι δικηγόρος. «Μου συστήθηκε ως "γιος της πρωθυπουργού" και μου ζήτησε συνάντηση». Ο επιχειρηματίας προτίμησε να μην τον συναντήσει.

Κατά τη διάρκεια του 2016, ο Βγενόπουλος συναντήθηκε με τη Δ.Μ. στο γραφείο του 17 φορές, όπως προκύπτει από το ημερολόγιό του, και πολλές άλλες συνομίλησαν τηλεφωνικά. Η συνομιλήτριά του τού μετέφερε το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων στην υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας που είχε παραγγείλει η ίδια η Θάνου κατά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, επειδή αρχειοθέτησε σκέλος της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος/Intime News

Και, επιπλέον, την εκτίμηση της προέδρου του Αρείου Πάγου ότι «η κυρία Τσατάνη έχει πράξει καθ' όλα νομίμως» και ότι η ίδια έχει ήδη βγάλει επί της ουσίας απόφαση περί αρχειοθέτησης της σχετικής υπόθεσης, αλλά «δεν μπορεί να την ανακοινώσει για να μην εκθέσει τους κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο στις τοποθετήσεις που θα έκαναν σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (…). Μεταξύ αυτών που μετέφερε η κυρία Μ. για λογαριασμό της κυρίας Θάνου περιλαμβάνονταν και εκφράσεις της κυρίας Θάνου του τύπου "έχω προσπαθήσει να καλύψω τον Παπαγγελόπουλο όσο μπορώ, αλλά τελικά εγώ δεν θα παρανομήσω και θα εκτεθώ για χάρη του" και "πες στον κ. Βγενόπουλο ότι και για τους συνεργάτες του και γι' αυτή την υπόθεση όλα θα πάνε καλά και ότι εγώ είμαι φίλη του" κ.λπ.».

Λίγες ημέρες προτού συζητηθούν στα αρμόδια τμήματα του Αρείου Πάγου (5 και 6 Απριλίου 2016) οι εφέσεις των συνεργατών του κατά της απόφασης για την έκδοσή τους στην Κύπρο, η Δ.Μ. πήγε στο γραφείο του Βγενόπουλου.

Και συνεχίζει ο Βγενόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά: «Μου μετέφερε ότι η κυρία Θάνου θέλει συγκεκριμένα να μάθει αν είμαι διατεθειμένος να ακολουθήσω τη διαδικασία του "βιβλίου". Όταν τη ρώτησα τι είναι αυτό, μου είπε ότι πρέπει να δείξω την εκτίμησή μου για τη βοήθεια που μου προσφέρει η κυρία Θάνου κάνοντάς της δώρο ένα βιβλίο όπου ανάμεσα στις σελίδες του θα πρέπει να βάλω έναν αριθμό χαρτονομισμάτων. Στην ερώτησή μου πόσα χαρτονομίσματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο και για τι ποσό μιλάμε, μου είπε ότι καθ' υπολογισμόν μπορεί να χωρέσουν 50.000 ευρώ. Στην επόμενη ερώτησή μου ποιος θα παραλάβει το βιβλίο, μου απάντησε ότι παλιά η κυρία Θάνου τα έπαιρνε η ίδια, αλλά τώρα θα το παραλάβει ο γιος της, και ότι η ίδια μεσολαβεί μόνο για να με βοηθήσει και δεν θέλει καμία ανάμειξη». Ο Βγενόπουλος της είπε ότι θα το σκεφτεί εφόσον οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα ήταν δίκαιες, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μη βλάψει τα στελέχη του.

Δύο ημέρες μετά, η Δ.Μ. επισκέφθηκε εκ νέου τον επιχειρηματία και του μετέφερε τις ευχαριστίες της Θάνου για την ανταπόκρισή του στη διαδικασία του «βιβλίου». «Αλλά ήθελε να της πω "το μέγεθος της βιβλιοθήκης που θα της προσέφερα" και ότι η παράδοση της βιβλιοθήκης πρέπει να γίνει προ της συζήτησης των υποθέσεων του Αρείου Πάγου». Εκεί, ο Βγενόπουλος συνειδητοποίησε ότι η Θάνου επιχειρούσε να του αποσπάσει «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό», όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά και είπε στη Δ.Μ. ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στηριζόμενος και στη δική της μαρτυρία. Εκείνη τρομοκρατήθηκε, όπως περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά του ο Βγενόπουλος, του είπε ότι η ίδια θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις αντιδράσεις του στην κυρία Θάνου. Όταν τη ρώτησε ποια θα είναι η στάση της αν προχωρούσε σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη, η Δ.Μ. του απάντησε ότι δεν μπορούσε να πει την αλήθεια και θα έλεγε ότι τα έβγαζε όλα από το μυαλό της και θα έβγαινε παραμυθατζού. Ταυτόχρονα, όμως, αρνούνταν ότι ζήτησε τα χρήματα για λογαριασμό της και έλεγε ότι θεωρεί ατιμία να στραφεί κατά του Βγενόπουλου. Τελικώς, ο επιχειρηματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. 

Το ισχυρό δίδυμο Παπαγγελόπουλου - Θάνου

Εκείνη την εποχή η κυρία Θάνου ήταν πανίσχυρη στον χώρο της Δικαιοσύνης, και λόγω της θέσης της αλλά και επειδή είχε πολιτική κάλυψη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Επιπλέον, το διάστημα 27 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου 2015, κατά την προεκλογική περίοδο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, διετέλεσε πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γεγονός που αύξησε το κύρος της. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου, υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τόσο η Βασιλική Θάνου όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προέρχονταν από τη ΝΔ και συνδέονταν με στενή και μακρόχρονη φιλία με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος φρόντισε με τη στάση του στο δημοψήφισμα, αλλά και με άλλους τρόπους, να ξεχρεώσει την προτίμηση που του έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ύπατο αξίωμα. Επίσης, και οι δύο είχαν στενούς δεσμούς με τον Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι συγκυβερνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ξέρω εγώ, η ίδια με είχε πάρει, δεν το άκουσα από ράδιο αρβύλα, και αυτή έβαλε τον Παυλόπουλο... και αυτή έβαλε τον Παπαγγελόπουλο»

Ασχέτως της πορείας του ισχυρού άνδρα της MIG και της τελικής έκβασης των δικαστικών εμπλοκών του, το γεγονός ότι ένας προβεβλημένος επιχειρηματίας κατήγγειλε για εκβιασμό την εν ενεργεία πρόεδρο του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε ταρακουνήσει συθέμελα το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα. Δεν γίνονται κάθε ημέρα τέτοιες καταγγελίες!

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος/Sooc

Θα περίμενε κάποιος ότι η «βόμβα» που έσκασε θα οδηγούσε στο δικαστήριο είτε τον επιχειρηματία (για συκοφαντική δυσφήμιση), είτε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου (για εκβίαση), είτε τη μεσάζουσα (για απάτη). Ωστόσο, τίποτα δεν έγινε.

Την ώρα που ο επιχειρηματίας παραχωρούσε τη συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον οποίο, επίσης, κατήγγειλε για εναντίον του παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ο Βγενόπουλος, επισκεπτόταν «για ευχές», όπως δήλωσε αργότερα, την κυρία Θάνου στο γραφείο της. Όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες, απάντησε «δεν ασχολούμαι με τον κ. Βγενόπουλο».

Η κυρία Θάνου, από την πλευρά της, δήλωσε ότι όσα είπε ο επιχειρηματίας ήταν «αθλιότητες», «ανακριβή», «κατασκευασμένα» και «ανυπόστατα». Και προσέθετε ότι όταν θα ενημερωνόταν για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, θα έπραττε τα δέοντα.

Τι απέγινε η μηνυτήρια αναφορά Βγενόπουλου

Ο Βγενόπουλος, πέρα από τις καταγγελίες του, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά όχι στηριζόμενος στα λάθος πρόσωπα. «Σας ερωτώ, κύριε πρωθυπουργέ», είχε πει, «είστε σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι το νέο και άφθαρτο, που μπορεί να πολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή;».

Ο επιχειρηματίας δεν έζησε για να δει την κατάληξη της υπόθεσής του. Απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής, τον Νοέμβριο του 2016. Η έρευνα των καταγγελιών του, έπειτα από τη διαδοχική «εξαίρεση» ενός ή δύο εισαγγελέων, ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη. Η Ζαΐρη, πρόσωπο της επιρροής Θάνου, όπως λένε εισαγγελικές πηγές, αρχειοθέτησε τη μηνυτήρια αναφορά με σπουδή που προκάλεσε πολλά ερωτήματα, μέσα σε μόλις 5 ημέρες! Στη συνέχεια τοποθετήθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο προήδρευε η Θάνου, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με οριακή πλειοψηφία έξι ψήφων υπέρ και πέντε κατά. Η Θάνου, δέκα ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της, τοποθετήθηκε, στις 10 Ιουλίου 2017, άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σάλο και η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η έρευνα για τα άλλα δύο πρόσωπα που αναφέρονταν στη μηνυτήρια αναφορά του Βγενόπουλου, η οποία επίσης αρχειοθετήθηκε, ανατέθηκε σε άλλον εισαγγελέα, τον Χρήστο Ντζούρα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, επίκουρος της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, εμφανίζεται «συμπτωματικά» να έχει ενεργό ρόλο και σε άλλες τρεις υποθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2015, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές, ταξίδεψε παράνομα και εξωθεσμικά στο Παρίσι, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του για να συναντήσει τον Ερβέ Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ), χωρίς να έχουν ενημερώσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το ταξίδι αυτό έγινε στο πλαίσιο της διερεύνησης της υποτιθέμενης «εγκληματικής οργάνωσης» με στόχο τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και τον δικηγόρο και στέλεχος της ΝΔ Σταύρο Παπασταύρου. Επίσης, ήταν ένας από τους εισαγγελείς που «έθαψαν» τη δικαστική συνδρομή από την Κύπρο που αθώωνε τα δύο παραπάνω πρόσωπα. Ακόμα, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του σκανδάλου Novartis.

O Βγενόπουλος είχε αποδείξεις για τον εκβιασμό του

Στην υπόθεση Βγενόπουλου, παρά τις ενδείξεις ότι ενδεχομένως κάτι δεν πήγαινε καλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, παρέμενε το ερώτημα αν ο επιχειρηματίας έκανε τις πρωτοφανείς, σχεδόν απίστευτες, καταγγελίες του κινούμενος από απελπισία ή από εκδικητική μανία.

Το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα το iefimerida δείχνει ότι ο Βγενόπουλος δεν έκανε ούτε άλμα απελπισίας στο κενό, ούτε κάποιον μεγαλειώδη αντιπερισπασμό, σπιλώνοντας μια ανώτατη δικαστική λειτουργό για να θολώσει τα νερά σχετικά με τις υποθέσεις του. Είχε αποδείξεις για τον εκβιασμό του, καθώς κατέγραψε τη συνομιλία που είχε με την επιχειρηματία Δ.Μ., η οποία φαίνεται να λειτουργούσε ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε εκείνον και στην κυρία Θάνου.

Α.Β.: Ηθελε τα βιβλία από την πρώτη συνάντηση
Δ.Μ.: Ναι, φυσικά. Φυσικά. Και νόμιζε μάλιστα ότι σας το είπα
Α.Β.: Ότι είναι και αυτονόητο

Η αναμόχλευση των γεγονότων εκείνης της περιόδου δεν στοχεύει στην
αποκατάσταση του Βγενόπουλου, αλλά σε κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Η περίοδος Θάνου - Παπαγγελόπουλου ήταν από τις χειρότερες της ελληνικής Δικαιοσύνης, μια περίοδος διχασμού, σωρείας πειθαρχικών ελέγχων, ακόμα και απολύσεων δικαστικών λειτουργών, με σκοπό την καθυπόταξη του σώματος. Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη υπέστη βαρύτατο πλήγμα, καθώς οι πολίτες άκουγαν συνεχώς για σκάνδαλα και έβλεπαν έναν πρωτοφανή πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα σε δικαστικές ενώσεις, καθώς δεν ήταν όλοι οι δικαστές και εισαγγελείς διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι.

Αν το κλίμα αυτό συνδυαστεί με την ασυλία που απολάμβανε το δίδυμο Θάνου - Παπαγγελόπουλου από την τότε κυβέρνηση, η υπόθεση ξεφεύγει από το επίπεδο της προσωπικής περιπέτειας ενός επιχειρηματία και γίνεται ζήτημα δημοκρατίας. Γιατί όταν πάσχει μία από τις τρεις θεμελιώδεις εξουσίες, όταν αλλοιώνονται οι θεσμοί του πολιτεύματος, η δημοκρατία κλονίζεται.

Την ίδια εποχή οι υποθέσεις Μιωνή, Παπασταύρου

Ο εκβιασμός, ο οποίος καταγγέλθηκε το 2016, όχι μόνο δεν διερευνήθηκε, αλλά «κουκουλώθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες. Μήπως κάποιοι ένιωθαν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου; Είναι, άραγε, τυχαίο γεγονός ότι την ίδια περίοδο, τον Μάρτιο του 2016, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εκβίασε τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, εντός του Μεγάρου Μαξίμου; Και ότι, δύο μήνες μετά, εξαφανίστηκε από τους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς (Τουλουπάκη, Ντζούρα, Καλούδη) η δικαστική συνδρομή από την Κύπρο που δικαίωνε τους Παπασταύρο και Μιωνή, η οποία ξαναβρέθηκε, όλως τυχαίως, μόνο μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε μια άλλη ηχογραφημένη συνομιλία που έγινε στην Κύπρο, στις 21 Μαΐου, ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία ότι «ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά». Ο Παπαγγελόπουλος, για ένα παρόμοιο αδίκημα με αυτό που περιγράφεται στην ηχογραφημένη συνομιλία που αποκαλύπτει το iefimerida, παραπέμφθηκε από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο. Η κυρία Θάνου δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να καθαρίσει το όνομά της, καθώς στο ηχητικό ντοκουμέντο εμφανίζεται να έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες περιπτώσεις τη «μέθοδο του βιβλίου»; Διαφορετικά, όσο δεν επέρχεται κάθαρση, αυτές οι υποθέσεις θα στοιχειώνουν το συλλογικό υποσυνείδητο και δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ.

Οι καταγγελίες της Τσατάνη

Στις 11 Μαΐου 2016, ο Βγενόπουλος δημοσιοποίησε τον εκβιασμό του. Λίγο πριν, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είχε καταγγείλει ότι τον Νοέμβριο του 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις προκειμένου να επιστρέψει τη δικογραφία Βγενόπουλου στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η καταγγελία της Τσατάνη προκάλεσε σάλο. «Σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που "χειρίζομαι παράνομα" στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά, δε, τόνισε ότι έχω ένα απόστημα που θα σκάσει εις βάρος μου και ότι πρέπει να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου», τονιζόταν στην αναφορά της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η Τσατάνη είχε πάει με δική της πρωτοβουλία στο γραφείο του κ. Παπαγγελόπουλου, προκειμένου «να λυθούν οι παρανοήσεις» για την παραπάνω υπόθεση. Όπως κατήγγειλε, εκείνος της ζήτησε πιεστικά να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, και η παραπάνω συνομιλία έγινε σε τηλεφώνημα που ακολούθησε. Η εισαγγελέας Εφετών αρχειοθέτησε σκέλος της υπόθεσης Βγενόπουλου και αμέσως μετά της ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία είχε εξοπλιστεί με τις υπερεξουσίες που της έδινε ο νόμος τον οποίο είχε ψηφίσει τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Με βάση αυτές, κίνησε την 1η Μαρτίου πειθαρχική έρευνα κατά της Τσατάνη. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος έδινε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη δυνατότητα να προεδρεύει στα συμβούλια που κρίνουν δικαστές και εισαγγελείς. Να μπορεί, δηλαδή, να ζητεί τη διερεύνηση του όποιου παραπτώματος και, επιπλέον, να το δικάζει.

Η Τσατάνη υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης της κυρίας Θάνου και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανέθεσε την υπόθεση στην αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στενή της φίλη, Ασπασία Καρέλλου. Η ποινή που επιβλήθηκε στην Τσατάνη ήταν στέρηση μισθού 60 ημερών, για τους χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου, οι οποίοι, σύμφωνα με την απόφαση, «δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού».

Τον Ιούνιο του 2016, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για το ΚΕΕΛΠΝΟ και, παράλληλα, ανέσυρε από το αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία είχε αρχειοθετήσει η Τσατάνη. Η κίνηση αυτή εξελήφθη ως έμμεση αποδοκιμασία των χειρισμών Τσατάνη.

Ποια ήταν όμως η παρανόηση που ήθελε να λύσει η εισαγγελέας Εφετών και επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Παπαγγελόπουλο;

Τον Σεπτέμβριο του 2015, το περιοδικό «Hot Doc», του Κώστα Βαξεβάνη, αποκάλυπτε ότι έγινε «δικαστικό πραξικόπημα στο στάδιο της δίωξης Βγενόπουλου». Το πραξικόπημα ήταν «η καινοφανής πρωτοβουλία της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη να πάρει από τους εισαγγελείς Διαφθοράς τη δικογραφία με όλα τα στοιχεία για την υπό έλεγχο δραστηριότητα Βγενόπουλου στην Κύπρο και ενώ εκείνοι είχαν φτάσει στο στάδιο της δίωξης».

Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, καθώς οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς ερευνούσαν μόνο το ελληνικό σκέλος των υποθέσεων Βγενόπουλου. Αλλά όταν, τον Νοέμβριο του 2015, ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής υπέβαλε αναφορά καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις στην έρευνα για τον επιχειρηματία, με βάση στοιχεία από την Κύπρο, η Ελένη Ράικου ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει την υπόθεση σε άλλον εισαγγελέα επειδή η ίδια δεν μπορούσε να ελέγξει τον αρχαιότερο εκείνης, Αγγελή. Η Κουτζαμάνη ανέθεσε την υπόθεση στην Τσατάνη, που τότε ήταν η αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών, και εκείνη στη συνέχεια ζήτησε να συσχετιστούν άμεσα οι δικογραφίες για το ελληνικό και το κυπριακό σκέλος. Οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς μόλις είχαν πάρει τις εξηγήσεις των προσώπων που εμπλέκονταν και δεν είχαν προλάβει ούτε καν να διαβάσουν τα υπομνήματά τους, όχι να ασκήσουν διώξεις, όταν η Τσατάνη πήρε τη δικογραφία από αυτούς.

Η Τσατάνη παρουσιαζόταν στους αναγνώστες του «Hot Doc» ως σύζυγος «πρώην "γαλάζιου" νομάρχη» και μητέρα «της υποψήφιας με τη ΝΔ στο Ηράκλειο Ελένης Γρηγοράκη». Άρα, υπονοούσε το δημοσίευμα, δεν ήταν αμερόληπτη. Εξαιτίας αυτού έγινε η συνάντηση με τον Παπαγγελόπουλο.

Δύο ημέρες μετά το δημοσίευμα στο «Hot Doc», ο Παπαγγελόπουλος δήλωσε στη Βουλή ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν θα δεχθεί δικαστικά πραξικοπήματα!». Οι δημοσιογράφοι απόρησαν σε τι αναφερόταν και εκείνος απάντησε: «Την επόμενη φορά στη Βουλή θα κατονομάσω δημόσια τους πραξικοπηματίες και ο νοών νοείτω!».

Όχι μόνο δεν αποκάλυψε τους πραξικοπηματίες ο Παπαγγελόπουλος, αλλά οκτώ μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2016, απαντώντας σε ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε πλήρως την κυρία Τσατάνη, πιθανώς επειδή θεώρησε ότι την είχε θέσει υπό τον έλεγχό του. «Εν κατακλείδι», κατέληγε στην απάντησή του, «διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη δικαστική εξέλιξη όχι μόνο της συγκεκριμένης αλλά και κάθε σοβαρής για το δημόσιο συμφέρον υπόθεσης και πραγματοποιεί τις αναγκαίες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του». Μόνο που το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε καμιά δουλειά να παρακολουθεί καμία δικαστική υπόθεση, γιατί εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του και κυρίως επειδή απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Τον Απρίλιο του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ότι ο πειθαρχικός έλεγχος κατά της Τσατάνη δεν έγινε επειδή αρχειοθέτησε την υπόθεση Βγενόπουλου, αλλά επειδή έστειλε επιστολή ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν ρωτήθηκε πώς γνώριζε ότι άσκησε πειθαρχική δίωξη η κυρία Θάνου, αφού ως μέλος της κυβέρνησης απαγορευόταν να έχει τέτοια γνώση, απάντησε: «Το έγραψαν οι εφημερίδες».

Ο Παπαγγελόπουλος εισέβαλλε στις συσκέψεις

Κατόπιν, στην προσπάθειά του να εξηγήσει το «σκοτεινό παρασκήνιο», όπως το χαρακτήρισε, γύρω από τη δικογραφία Βγενόπουλου, επέμεινε ότι τα διάβασε όλα στις εφημερίδες. «Σε ποιες;», τον ρώτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Στο "Hot Doc" και στη "Δημοκρατία"», απάντησε. Η εφημερίδα «Documento» δεν υπήρχε τότε. Εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Καλογρίτσα και όταν πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του Κώστα Βαξεβάνη έγινε μοχλός επικοινωνιακής επίθεσης κατά των δέκα πολιτικών προσώπων που το όνομά τους σχετίστηκε με την υπόθεση Novartis. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι έπειτα από πρωτοσέλιδο του «Documento» εξωθήθηκε σε παραίτηση η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ώστε να μεθοδευτεί η αντικατάστασή της από την Ελένη Τουλουπάκη. Η «Δημοκρατία», η οποία απηχούσε περισσότερο τις απόψεις Παυλόπουλου - Παπαγγελόπουλου, έπαιξε τον δικό της ρόλο, εκείνη την περίοδο.

Τον Φεβρουάριο του 2020, στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis, η Τσατάνη έκανε και άλλες αποκαλύψεις για τον Παπαγγελόπουλο. Είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εισέβαλλε σε συντονιστικές συναντήσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης και απαιτούσε να λάβει μέρος στις συσκέψεις.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην υπόθεση Βγενόπουλου, περιέγραψε τα εξής: «Ήμασταν σε συντονιστική συνάντηση εισαγγελέων για την εξέλιξη της προκαταρκτικής έρευνας, όταν μπήκε μέσα ο Παπαγγελόπουλος και είπε ότι θα παρακολουθήσει τη σύσκεψη γιατί είχε ενδιαφέρον για την υπόθεση. Του ζήτησα να βγει γιατί δεν είχε δικαίωμα να παρευρίσκεται και μετά από πίεσή μου αποχώρησε». Μετά από αυτό, όπως είπε η Τσατάνη, ξεκίνησαν οι απειλές από τον Κώστα Βαξεβάνη και οι πειθαρχικοί έλεγχοι.

Βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Τσατάνη

«Όλες οι παρεμβάσεις τρίτων και του Παπαγγελόπουλου αποσκοπούσαν στο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του Βγενόπουλου, επειδή είχε εμμονή», δήλωσε η κυρία Τσατάνη, η οποία τον Οκτώβριο του 2016 έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης από τους «Πυρήνες της Φωτιάς». «Ό,τι είπε ο Παπαγγελόπουλος για το τι είμαι αναγράφεται επακριβώς στην προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς εναντίον μου», πρόσθεσε.

Τόσο ο Παπαγγελόπουλος όσο και η Θάνου αντέδρασαν έντονα στις κατηγορίες που τους απηύθυνε η Τσατάνη. Και οι δύο τής έθεσαν το ερώτημα πώς συμπτωματικά την ίδια ημέρα που κάλεσε σε εξηγήσεις τον Βγενόπουλο, αρχειοθέτησε την υπόθεσή του. Μάλιστα η Θάνου, τον Απρίλιο του 2016, αφού είχε αυτοεξαιρεθεί από τον πειθαρχικό έλεγχο της Τσατάνη, εξέδωσε μια πρωτοφανή για πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου τρισέλιδη ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν σε πρόσωπα τα οποία «παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες, προσπαθώντας να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους» προς τον θεσμό και προς το πρόσωπό της. «Προφανώς ενοχλούνται, διότι, με την ενσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων μου, εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα», υπογράμμιζε. Πώς παρεμπόδιζε τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ποια ήταν αυτά; Κανείς δεν ζήτησε τότε διευκρινίσεις.

Το παιχνίδι με τους Κύπριους

Ας επιστρέψουμε, όμως, στη συνέντευξη Τύπου της 11ης Μαΐου του 2016. Τότε ο Βγενόπουλος είχε πει ότι «η κυρία Θάνου προχώρησε στη δικαστική έρευνα κατά της κυρίας Τσατάνη, κατόπιν επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου, που όμως αυτή την επιστολή, περιέργως, δεν την απέστειλε στον ομόλογό του, τον κ. Παρασκευόπουλο, αλλά στον αναπληρωτή, τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και επίσης κάποια επιστολή του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου, περιέργως με ταυτόσημο περιεχόμενο, ο οποίος επίσης δεν την έστειλε στην ομόλογό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά στην κυρία Θάνου».

«Εμείς στείλαμε επισήμως γράμμα στην κυρία Θάνου για να μάθουμε το περιεχόμενο της επιστολής, διότι έχουμε έννομο συμφέρον να τη γνωρίζουμε. Δεν πήραμε απάντηση, αλλά μετά σκεφτήκαμε και είπαμε "γιατί την ψάχνουμε;". Πατήσαμε το κουμπί του "Hot Doc" και τη βρήκαμε εκεί», πρόσθεσε ο Βγενόπουλος. 

Διαβάστε ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία:

Για να παρακολουθήσει κάποιος όσα λέγονται στη συνομιλία του Ανδρέα
Βγενόπουλου με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της Βασιλικής Θάνου, είναι
απαραίτητη μια σύνοψη των γεγονότων, όπως προκύπτουν από τη συνομιλία των δύο
προσώπων.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2016, στο γραφείο του
Βγενόπουλου, σχεδόν έναν μήνα πριν ο επιχειρηματίας καταθέσει την μηνυτήρια
αναφορά του κατά της Βασιλικής Θάνου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του
Βγενόπουλου, προκειμένου να διερευνήσει αν η κυρία Δ.Μ. θα επιβεβαίωνε τις
καταγγελίες του, και την ηχογράφησε προφανώς για να τη χρησιμοποιήσει ως
αποδεικτικό στοιχείο ότι δεν ήταν τρελός ή συκοφάντης.
Παραθέτουμε, απομαγνητοφωνημένη ολόκληρη τη συνομιλία, χωρίς περικοπές που
θα αλλοίωναν ενδεχομένως το νόημα, χωρίς σχόλια, ώστε να βγάλει ο καθένας τα
συμπεράσματά του.

Η Δ.Μ. φτάνει στη συνάντηση και περιμένει τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος έχει
καθυστερήσει. Όταν μπαίνει στο δωμάτιο μιλάει στο κινητό του.
Ανδρέας Βγενόπουλος: ...Δεν θα είναι άσχημο. Συγνώμη κυρία Μ, αλλά...
ΔΜ: Κανένα πρόβλημα
ΑΒ: ...με τη γυναίκα του φίλου μου, του Μπουλούτα
ΔΜ: Ωχ! Μισό λεπτάκι... μισό λεπτάκι να σας το δώσω, επειδή αργήσατε. Σε τι
κατάσταση βρίσκονται;
ΑΒ: Πρέπει να είναι...
ΔΜ: Τί ποινή επιβάλλεται σε αυτά;
ΑΒ: 15 χρόνια, 10 συν 5
ΔΜ: Αν καταδικαστούν
ΑΒ: Ναι σιγά μη δε καταδικαστούν.
ΔΜ: Γιατί το μίσος που έχετε...
ΑΒ: Ακούστε να δείτε, η γυναίκα αυτή για την οποία μεσολαβήσατε να με
βοηθήσετε, η κυρία Θάνου, είναι ένα τέρας.
ΔΜ: Γιατί το λέτε αυτό; Αυτή διατείνεται ότι όχι απλώς μίλησε, όχι απλώς ότι είναι
θετικά κείμενη...
ΑΒ: Είναι ένα τέρας...
ΔΜ: Τί, τί έκανε;
ΑΒ: ...και δεν δέχομαι πλέον να συζητάω με ερωτηματικά ούτε δέχομαι στη
συνάντηση που κάνατε προχτές με τον γιο σας (σ.σ «της», μάλλον ήθελε να πει,
καθώς η ΔΜ, όπως λέει πιο κάτω συναντήθηκε με τον γιό της κυρίας Θάνου) τις
μαλακίες τις οποίες έλεγε. Κοιτάξτε μόνο αυτό το πράγμα. Αυτή, έβγαλε από το
πρώτο τμήμα του Μπουλούτα, ήταν επικεφαλής κάποιος Γεωργένης, ήταν η
τελευταία του συνεδρίαση, γιατί σε δύο μήνες θα συνταξιοδοτήτω, όμως ήταν
προγραμματισμένο να είναι ο πρόεδρος, του είχαν στείλει τη δικογραφία του
Μπουλούτα, την είχε μελετήσει στη Θεσσαλονίκη και γύρισε. Και με το που γύρισε,
του στέλνει ένα χαρτί και του λέει  ̈φεύγεις και βάζω την κυρία Καρέλλου ̈...

ΔΜ: Αυτό μου είχατε πει...
ΑΒ: ...Τη δικιά της! Είναι εκεί που εγώ σας είπα ότι εδώ πέρα τα πράγματα, είναι
εκείνη τη μέρα που ήρθατε να μου πείτε για τη βιβλιοθήκη και σας είπα, τί
βιβλιοθήκη; Τί εκβιασμός είναι αυτός; Εδώ πέρα πάει να μας διαλύσει. Κοιτάξτε την
επιβεβαίωση. Δέχτηκε, λέει, την αίτηση εξαίρεσης της Τσατάνη, και σε ποιόν τη
χρέωσε;
ΔΜ: Στην Καρέλλου
ΑΒ: Σας παρακαλώ πολύ τώρα
ΔΜ: Το διάβασα
ΑΒ: Είναι δυνατόν; Δηλαδή θα αρχίσω να σκέφτομαι διαφορετικά και για εσάς αν
επιμένετε σε αυτό, διότι εδώ πέρα η όλη ιστορία είναι ότι εσείς μεταφέρατε ορισμένα
πράγματα από αυτούς. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές, δεν είστε εσείς ο απατεώνας
που με κοροϊδεύετε ότι μιλάτε με αυτούς. Σας τα λένε! Είναι δυνατόν να μην το
βλέπετε; Να το! Τα πάντα θέλει να ελέγξει. Είναι ένα τέρας! Ελέγχει τα πάντα!
ΔΜ: Και ήθελε να βάλει...
ΑΒ: Εσείς πιστεύετε ότι θα έβαζε την Καρέλλου, η οποία είναι τόσο κολλητή της που
τώρα την έβαλε και για να ελέγξει την υπόθεση της Τσατάνη, και θα έλεγε στην
Καρέλλου ότι «κοίταξε να δεις εγώ είμαι θετική», ας πούμε, «με τους ανθρώπους που
δεν έχουν κάνει τίποτε»... Αυτά που σας έλεγε εσάς, «ναι βεβαίως», και τα λοιπά.
ΔΜ: Έχει μιλήσει θετικά. Ο Τσίπρας έχει μιλήσει...
ΑΒ: Ναι μπράβο. Ο Τσίπρας και βγήκε 5-0 εις βάρος μας.
ΔΜ: 4-1
ΑΒ: 5-0 είναι σε αυτό το τμήμα. Στο άλλο είναι 4-1. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει,
τώρα. Η γυναίκα αυτή είναι ένα τέρας. Από κει και πέρα το θέμα είναι εγώ πώς
αντιδρώ.
ΔΜ: Γιατί να θέλει... Εγώ να σας πω κάτι; Εντάξει, έχετε χίλια δίκια, εγώ
καταλαβαίνω τη θέση σας, τα πάντα, έχετε χίλια δίκια και μπορώ να το καταλάβω και
να συμπονέσω, και ξέρετε πολύ καλά αν έχω βγάλει ή δεν έχω βγάλει από το μυαλό
μου πράγματα. Για να σας λέω ότι είναι θετικά κείμενη, και ο ίδιος ο γιός και χθες και
προχθές που τον είδα μου είπε, εγώ θα πάω να τον δω μόλις φύγει...
ΑΒ: Ναι σας δουλεύουνε.
ΔΜ: Γιατί; Για ποιο σκοπό;
ΑΒ: Δεν ξέρω
ΔΜ: Για ποιο σκοπό; Εμένα μου είπαν ότι...
ΑΒ: Δεν ξέρω! Το πιο πιθανό είναι ότι σας δουλεύουνε. Δηλαδή αυτό το τελευταίο
που είπατε ότι ναι είναι θετική αλλά, βεβαίως, οι δικαστές... δεν ξέρω... και τέτοια
πράγματα, ήταν γιατί φοβάται επειδή τους έχετε μεταφέρει τη δική τη θέση, έτσι;
Φοβάται μην τυχόν και αυτό το πράγμα βγει στη δημοσιότητα.
ΔΜ: Στην αρχή μου είπε, δεν σας είπα αυτό, γιατί δεν σας το είπα από το τηλέφωνο,
ότι ήταν τρελό αυτό που άφησες μου είπε κάτω από το τέτοιο, του λέω εγώ
προσπάθησα να σας ειδοποιήσω, προσπάθησα να σας προειδοποιήσω. Μέχρι τη
Θεσσαλονίκη και τη Λαμία έφτασα για αυτό το λόγο. Του λέω, κατάλαβες τώρα; Και
μου λέει «μα, δεν έχουμε κάνει κάτι κακό».
ΑΒ: Δεν έχουμε κάνει κάτι κακό;
ΔΜ: Δεν το δέχονται. Μου λέει δεν έχουμε κάνει κάτι κακό...
ΑΒ: Με συγχωρείτε. Εσείς -μισό λεπτό κυρία Μ.- εσείς όλα αυτά τα οποία μου
λέγατε, μου τα λέγατε από το μυαλό σας;
ΔΜ: Όχι βέβαια! Τί να σας πω εγώ από το μυαλό μου; Εγώ δικάζω;

ΑΒ: Τί μου λέτε τότε; Εγώ σας είπα την τελευταία φορά που μιλήσαμε ότι όλη η
ιστορία εδώ πέρα είναι έτσι όπως είχε στηθεί και κυρίως με την Τετάρτη βιβλίο και
μετά την Παρασκευή, θέλουμε το μ...
ΔΜ: Κοιτάξτε ποτέ δεν μου μεταφέρθηκε τέτοιο πράγμα, ποτέ δεν μου είπε...
ΑΒ: Μόνη σας το κάνατε; Μόνη σας πήρατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε την
Παρασκευή και το μέγεθος της βιβλιοθήκης;
ΔΜ: Εντάξει, ε...ε... ρώτησα. Ρώτησα. Έτσι για να δω μέχρι που φτάνατε, δεν, δεν...
πάντως ποτέ δεν μου αναφέρθηκε...
ΑΒ: Δεν ήταν δική τους πρόθεση να πάρουν χρήματα; Εσείς θα τα παίρνατε στην
τσέπη σας;
ΔΜ: Ναι, αυτοί.
ΑΒ: Ποιος θα έπαιρνε τα χρήματα κυρία Μ.; Άρα, ποιος θα τα έπαιρνε τα χρήματα;
Ποιος θα τα έπαιρνε;
ΔΜ: Εντάξει, ξέρουμε πως δουλεύουν όλοι σε αυτό το σύστημα, σας παρακαλώ...
ΑΒ: Όχι. Εγώ σας λέω πάρα πολύ απλά μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση: θα τα
παίρνατε εσείς ή θα τα έπαιρναν αυτοί;
ΔΜ: Ναι
ΑΒ: Μπράβο, τη στιγμή που μου έχετε πει ότι θα τα έπαιρναν αυτοί, μου έχετε πει
κιόλας ότι ο γιός θα ρχότανε, σωστά; Είναι σαφές ότι θα παίρνανε αυτοί
ΔΜ: Ε, θα έρθει
ΑΒ: Α, α... και θα έρθει, ναι. Τί να τον κάνω τώρα; Να τον κάνω τί;
ΔΜ: Έχετε συνέχεια, ακούστε με.
ΑΒ: Συνέχεια; Δηλαδή αισθάνομαι ότι με έχουν εκβιάσει μια φορά...
ΔΜ: Όχι αυτοί, όχι προς Θεού! Εχετε συνέχεια γενικά με τη δικαιοσύνη, βλέπετε πως
είναι τα πράγματα.
ΑΒ: Δεν με νοιάζει κυρία Μ.! Εγώ θα πάρω... εγώ αυτή τη στιγμή είμαι εν θερμώ..
συνεπώς τις αποφάσεις μου εγώ εν θερμώ δεν τις παίρνω ποτέ.
ΔΜ: Σας παρακαλώ
ΑΒ: Αλλά θα τις πάρω, εν ψυχρώ. Απλώς εγώ θέλω να ξεκαθαρίσουμε σήμερα, και
θέλω να ξέρω, γιατί εγώ αν την πάρω την απόφαση να προχωρήσω, θα προχωρήσω
ούτως ή άλλως. Εσείς σε αυτή την περίπτωση θα πείτε την αλήθεια ή θα μιλήσετε
μαζί τους και θα σου πουν «κοίταξε, βγάλτονε τρελό»;
ΔΜ: Ήρθα εδώ σήμερα να σας πω το εξής, όσον αφορά εμένα, το δικό μου το
κομμάτι, γιατί δεν θέλω εγώ η Δ. να θεωρήσετε ότι αυτή τη στιγμή εγώ σας
παρασύρω σε κάτι που αργότερα το αναιρώ. Και σας το λέω και σας κοιτάω στα
μάτια και αυτό αφορά εμένα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, εμένα αφήστε έξω από αυτή
την ιστορία που σας είχα πει ευθύς εξ αρχής, από την αρχή σας το είχα πει και είχα
βασιστεί σε αυτό το πράγμα, γιατί μου δώσατε το λόγο σας και σας είχα πει μη με
φέρετε ποτέ αντιμέτωπη, θα έχω πρόβλημα. Και σας το λέω, και δεν θέλω να σας
παρασύρω σε μια κατάσταση να σας πω «ναι, εγώ, προχώρα είμαι πίσω σου» γιατί
έχω πρόβλημα. Δεν μπορώ να πάω παρακάτω σε αυτή την ιστορία από ότι σας έφερα
σε επαφή, ήμουνα στη συνάντηση. Δηλαδή πράγματα που δεν με εκθέτουν και δεν
εκθέτουν και εκείνους.
ΑΒ: Μπορώ να σας ρωτήσω τι είναι αυτό που θα σας εκθέσει από αυτό που θα σας
πω;
ΔΜ: Ναι, σας το λέω, ε,ε
ΑΒ: Για να δούμε λίγο την ιστορία, έτσι; Ζητήσατε μέσω του κοινού φίλου να
γνωριστούμε, μου είπατε αν μπορώ να βοηθήσω. Το δέχομαι. Σας είπα ότι εγώ το

μόνο πράγμα, το οποίο χρειάζομαι, δεν θέλω, δεν έχω κάνει τίποτα, τα πάντα είναι
πεντακάθαρα, και χρειάζομαι μια επίσπευση αυτού του πράγματος. Της μιλήσατε...
ΔΜ: Δε ζήτησα εγώ από κανέναν να συναντηθώ
ΑΒ: Ο κοινός μας φίλος είπε πως είναι καλή ιδέα;
ΔΜ: Ναι
ΑΒ: Εντάξει! Όπα! , οκ, το δέχομαι
ΔΜ: Εγώ ούτε καν ήξερα
ΑΒ: Το δέχομαι
ΔΜ: Ήξερε αυτός τη σχέση μου
ΑΒ: Το δέχομαι. Εγώ δεν θυμάμαι πώς ακριβώς έγινε.
ΔΜ: Όχι, έχει σημασία
ΑΒ: Από και πέρα της μιλήσατε. Η γυναίκα έκανε μια παρέμβαση στον Ελευθεριάνο,
μάλιστα τον έβγαλε και από μια συνάντηση που ήταν, και φώναζε μετά ο
Ελευθεριάνος , το λεγε δεξιά και αριστερά, και του είπε «ρε παιδί μου, τελειώστε
αυτή την ιστορία να μην τον έχετε αιχμάλωτο». Μετά συναντηθήκαμε στο Υγεία,
εντάξει; Και μου είπε ότι δεν υπάρχουν τίποτα στοιχεία, αλλά βεβαίως δεν έχει
κλείσει η δικογραφία και ότι θα κάνει σύντομα και τα λοιπά. Και μιλήσαμε λίγο πολύ
ωραία και φιλικά, εντάξει; Μετά μου περάσατε το μήνυμα ότι κάτι περιμένει χωρίς
τίποτα παραπάνω.
ΔΜ: Μπορώ να το πω;
ΑΒ: Γιατί; Αλήθεια είναι.
ΔΜ: Αχ, κύριε πρόεδρε. Αλήθεια είναι, αλλά μπορώ να το πω; Ελάτε στη θέση τη
δική μου.
ΑΒ: Κοιτάξτε να δείτε, όμως. Ελάτε και εσείς...
ΔΜ: Ωραία, και να το πούμε, έτσι γιατί είναι η αλήθεια...
ΑΒ: Ωραία. Να συνεχίσουμε, να σας πω εγώ το στόρι, τώρα τι μπορείτε να πείτε και
τι δεν μπορείτε να πείτε, είναι δικό σας θέμα. Προχωράμε, λοιπόν. Εντάξει, εγώ
καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό, δεν κάνω κανένα σχόλιο, και το μόνο που κάνω είναι
να περιμένω 1,5 – 2 μήνες, πόσο ήτανε, να ρθουν τα Χριστούγεννα, να κάνω ένα
δώρο, το οποίο θεώρησα, ας πούμε, χριστουγεννιάτικο δώρο, τίποτα. Εν συνεχεία,
όταν ξεκινάμε τον τελευταίο καιρό τις συνεχείς συναντήσεις, μου περνάτε συνέχεια
μηνύματα. Έρχεστε και μου λέτε, που εξήτασε τον τάδε και δεν προκύπτει κάτι, που
θα βγάλει απόφαση, η οποία θα είναι ότι ναι δεν έχω βρει τίποτα για την Τσατάνη,
που κατέθεσε και ο άλλος και δεν είναι έτσι. Έχω μια διαρκή ενημέρωση, δεν μπορεί
να τα έχετε βγάλει από το μυαλό σας αυτά. Τα έχετε βγάλει από το μυαλό σας;
ΔΜ: Μα είμαστε σοβαροί; Να το κάνω για ποιο λόγο; Εγώ, συγνώμη, ζημιωμένη
είμαι από αυτή την ιστορία και δεν κερδίζω κάτι.
ΑΒ: Ερχεστε κάποια στιγμή και...
ΔΜ: Οφείλω να σας το πω και θέλω να σας το πω, σας ευχαριστώ θερμά, είμαι
υπόχρεη και επειδή έχω φιλότιμο, ο τρόπος που μου φερθήκατε στο Μητέρα
ΑΒ: Α, τώρα σας παρακαλώ...
ΔΜ: Όχι, ειλικρινά, εγώ είμαι άνθρωπος, δεν είμαι...
ΑΒ: Όλο τον κόσμο, ακόμα και ανθρώπους που δεν τους ξέρουμε όπως εσείς...
εντάξει...εντάξει.
ΔΜ: Εγώ θέλω να το πω, να το πω. Με κάνατε να αισθάνομαι βασίλισσα και το
ομολογώ αυτό.
ΑΒ: Βασίλισσα, αλλά δεν είναι ότι δεν πληρώσατε
ΔΜ: Όχι βέβαια.

ΑΒ: Απλά σας αντιμετωπίσαμε με μια φιλικότητα και με μια ζέστη οικογενειακή, που
το βγάζουμε αυτό. Μισό λεπτό, μου μεταφέρετε, λοιπόν, διαρκώς μηνύματα της
εξέλιξης, ας πούμε, των καταθέσεων των μαρτυρικών από όλα αυτά, τα οποία εν
συνεχεία και επιβεβαιώνονται όλα αυτά τα πράγματα από αυτά που έχουμε δει
δημόσια. Η πληροφόρηση ήταν σωστή, δεν μπορεί να την πήρατε από κανέναν άλλο,
από αυτή την πήρατε! Και κάποια στιγμή, σας λέει, έχει κλείσει η υπόθεση και
μάλιστα και θα την ανακοινώσω, την ανακοίνωσα. Κάποια στιγμή ήρθατε και μου
είπατε, ότι την έχει υπογράψει κιόλας, έτσι; Γιατί δεν την ανακοινώνει; Και εσείς μου
είπατε ότι δεν την ανακοινώνει για να μην εκθέσει τον Τσίπρα και τον
Παπαγγελόπουλο θα την ανακοινώσει αργότερα. Μέχρι εκεί καλά, πάμε στο θέμα του
συμβουλίου Εφετών. Μου περνάει το μήνυμα, έτσι; Ότι, ναι, θα εφαρμοστεί ο νόμος
και από τη στιγμή που πήραμε μια απόφαση για τους τρομοκράτες δε μπορεί να ναι
διαφορετική και τα λοιπά.
ΔΜ: Η άποψη μας είναι να μην εκδίδονται οι Έλληνες
ΑΒ: Η άποψη μας είναι να μην εκδίδονται οι Έλληνες... Και κάποια στιγμή σας λέει
και μου λέτε, ότι τους φώναξε και τους είπε ότι η πολιτική μας είναι να μην
εκδίδονται οι Έλληνες, κ.τ.λ., κ.τ.λ., Πάρα πολύ ωραία. Και την τρώμε εκεί.
ΔΜ: Παράκαμψε τον κανόνα
ΑΒ: Οκ. Πράττουμε τη μεγαλύτερη παρανομία όλων των εποχών γιατί δεν σέβονται
οι ίδιοι, το δικό τους προηγούμενο, σωστά;
ΔΜ: Σου λέει κιόλας ότι δεν τους ελέγχουνε.
ΑΒ: Και μετά βγαίνει και λέει «κοίταξε να δεις, δεν τους ελέγχω αλλά εν πάση
περιπτώσει, στον Άρειο Πάγο είναι το δικό μου το τσιφλίκι», εντάξει;
ΔΜ: Είναι άλλοι οι συσχετισμοί.
ΑΒ: Είναι άλλοι οι συσχετισμοί, πολύ ωραία, και φτάνουμε, τα θυμάμαι απ ́έξω, 30
Μαρτίου,Τετάρτη και 1η

Απριλίου, Παρασκευή. Την Τετάρτη έρχεστε, ελέγχει
υποτίθεται όλη αυτή την συγκεκριμένη ιστορία και γίνεται η πρώτη νύξη για το
βιβλίο, εντάξει; Και την Παρασκευή έρχεστε και ζητάτε διευκρίνιση, αλλά...
ΔΜ: Όχι, εγώ δεν ήρθα γι ́ αυτό. Ήρθα για να πάρω τις...
ΑΒ: Εντάξει, ποιο είναι το πως το λένε, και άλλα λέμε σε αυτή τη συζήτηση, εγώ
εκείνη τη στιγμή αυτό καταλαβαίνω, ποια είναι. ...
ΔΜ: Κακώς! Εγώ φταίω εκεί
ΑΒ: Εντάξει, άρα δεν σας είχε περάσει το μήνυμα ότι θέλουμε να δούμε το μέγεθος
των χρημάτων.
ΔΜ: Όχι ποτέ. Δεν μπορώ να είμαι άδικη.
ΑΒ: Οκ. Εν πάση περιπτώσει συνεχίζει να υπάρχει ότι κάτι θέλουμε αλλά το
ελέγχουμε εμείς εκεί, και την ίδια μέρα που φεύγετε από εδώ
ΔΜ: Και αν δεν τα καταφέρουμε δεν παίρνουμε τίποτα
ΑΒ: Όχι αν δεν τα καταφέρουμε τίποτα! Αυτό δεν μου το είπατε ποτέ κυρία Μ.
ΔΜ: Όπα, σας το είχα πει.
ΑΒ: Το αν δεν το καταφέρουμε δεν παίρνουμε, γιατί εγώ αυτό σας το έχω
διευκρινίσει πολλές φορές. Τί πάει να πει αν δεν το καταφέρουμε;
ΔΜ: Μισό λεπτάκι, και σας είχα πει , μου είχε πει ότι αν κάτι θυμηθείτε το αν κάτι
τέτοιο...
ΑΒ: Μου είχατε πει διαφορετικό ότι από τη στιγμή που ζητάει και παίρνει
ΔΜ: Ναι
ΑΒ: Ότι μέχρι στιγμής την έχετε δει ότι πάντοτε το κάνει.
ΔΜ: Ότι ασχολείται
ΑΒ: Ποτέ δεν μου είχατε πει, αν...

ΔΜ: Όχι, θυμηθείτε το, εδώ ήμουνα και σας είχα πει ότι μου είπε ότι, ξέρω ότι αν δεν
πάει κάτι καλά, όπως το θέλουν ξέρω τι θα κάνω. Και μου λέτε εσείς επί λέξει δεν με
νοιάζει αν το αντιστρέψει, δεν έχει νόημα, και καταλαβαίνω ότι έχετε δίκιο σε αυτά
που λέτε.
ΑΒ: Αυτά είναι γελοία, τότε και εγώ μπορώ να πιάσω οποιονδήποτε και να του πω
«κοίταξε να δεις, έχω καθαρίσει την υπόθεσή σου, και αν όμως δεν ... τότε δεν»...
αυτά είναι...
ΔΜ: Επιφυλάχθηκε, όμως, το θυμάστε
ΑΒ: Όχι, καθόλου δεν το θυμάμαι
ΔΜ: Δεν θυμάστε που σας είπα την Παρασκευή ότι...
ΑΒ: ...Το ελέγχει...Εγώ θυμάμαι ότι το ελέγχει απόλυτα, αλλά το μέγεθος της
βιβλιοθήκης... εγώ εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, έτσι; Η απάντησή μου ήταν ότι
«μέχρι εδώ!», δεν πάει πιο πέρα, έτσι εγώ άρχισα και αισθάνομαι πλέον τον εκβιασμό
και εν συνεχεία την ίδια μέρα μαθαίνω για το πραξικόπημα που αντικαθιστά την ...
ΔΜ: Άστοχη κίνηση δική μου είναι αυτή, απλά...
ΑΒ: Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω ποιες είναι άστοχες κινήσεις και τι ακριβώς έχει
διαμειφθεί, αλλά εγώ ξέρω τα εξής: Ζήτησε λεφτά! Δεν μου τα ζητήσατε εσείς τα
λεφτά για να τα βάλετε στη δική σας την τσέπη. Ναι ή όχι;
ΔΜ: Απόλυτα
ΑΒ: Απόλυτα. Άρα ζήτησε λεφτά. Τώρα αν τα ζήτησε με τον άλφα ή ...τον τρόπο...
ΔΜ: Δεν ζητάει, περιμένει. Έχει διαφορά. Σας το είπα και πριν
ΑΒ: Ε, δεν ζητάει, περιμένει (γελάει)
ΔΜ: Ναι, ναι, ναι. Όπα! Έχει σημασία, έχει σημασία! Να λέμε...
ΑΒ: Ακούστε να δείτε, αυτό είναι το στόρι, αυτή είναι η ιστορία
ΔΜ: Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ λεφτά. Μόνο για λογαριασμό άλλου
ΑΒ: Η ιστορία συνεχίζεται... Προφανώς
ΔΜ: Εννοείται
ΑΒ: Και προφανώς λεφτά.. θα εμφανιζόταν ο γιός κτλ, Αλλά το θέμα είναι το εξής,
πώς συνεχίζεται η ιστορία; Η ιστορία γίνεται ότι μόλις εγώ βλέπω ότι υπάρχει
βιβλιοθήκη, η ιστορία της βιβλιοθήκης, και από την άλλη πλευρά βγαίνει αυτή εδώ
πέρα και αλλάζει τον πρόεδρο και βάζει τη δική της την πρόεδρο για να ελέγξει την
ιστορία, εγώ καταλαβαίνω ότι εδώ πέρα τα πράγματα είναι... ή θα έκανα εγώ μια
μεγαλειώδη κίνηση – και θα μπορούσα, αν έπαιζα σε αυτή την κατηγορία να κάνω
μια μεγαλειώδη κίνηση - να ετοιμάσω μια βιβλιοθήκη, να πω παιδιά ακούστε να
δείτε, ορίστε ένα εκατομμύριο...
ΔΜ: Δεν θα δεχόταν
ΑΒ: ...Και εκεί θα κέρδιζα την υπόθεση κυρία Μ.
ΔΜ: Όχι
ΑΒ: Όχι; Θα έπαιρναν ένα εκατομμύριο και δεν θα κέρδιζα την υπόθεση;
ΔΜ: Δεν θα το έπαιρνε, φοβήθηκε. Αυτή φοβήθηκε, σας το λέω σίγουρα.
ΑΒ: Άρα, λοιπόν, αν δεν φοβόταν, θα το έπαιρνε και θα κέρδιζα.
ΔΜ: Δεν ξέρω αν θα το έπαιρνε. Μην λέω υποθέσεις
ΑΒ: Τέλος πάντων
ΔΜ: Κοιτάξτε, μην κάνω υποθέσεις, πάντως σίγουρα...
ΑΒ: Κυρία Μ., τα χρήματα, τα οποία έχει ζητήσει, όχι με την έννοια φέρτα αλλά ότι
τα περιμένω ή με την έννοια, πώς το λένε, είναι σαφές ότι είναι χρήματα, τα οποία θα
πήγαιναν σε αυτή ή θα πήγαιναν σε εσάς; Αυτό είναι το θέμα!

ΔΜ: Αν κύριε πρόεδρε, δίνατε οποιαδήποτε χρήματα, θα πήγαιναν σε εκείνη αυστηρά
και μόνο σε εκείνη. Αν δίνατε χρήματα θα πήγαιναν ακριβώς μόνο σε αυτή και αυτό
θα φαινόταν και στην πορεία, και όλα, και η αλήθεια πάντα βγαίνει.
ΑΒ: Σε όλη αυτή την ιστορία, λοιπόν, που εσείς δεν έχετε ενεργήσει ως απατεών για
προσωπικό όφελος, έχετε προσπαθήσει να με βοηθήσετε, να με εξυπηρετήσετε, και
επί τοις ουσίας ο τρόπος που το χειρίστηκε εκείνη όλο το θέμα, και με τη
χρηματοληψία, βιβλιοληψία ή οτιδήποτε... βιβλιοθηκοληψία -όπως το θέλετε - αυτή
τη συγκεκριμένη στιγμή, εσείς τί έχετε να φοβηθείτε για να καταθέσετε την αλήθεια;
ΔΜ: Ακούστε να δείτε, πρώτον εγώ δεν θέλω να μπλέκομαι σε τέτοιες διαδικασίες
ΑΒ: Κανείς δεν θέλει να μπλέκεται
ΔΜ: Δε...Είναι επιλογή καθενός. Δεύτερον, δεν μ’ αρέσει αυτός ο τρόπος και σας το
είχα πει από την αρχή, δεν μπορώ να προδώσω τον όρκο μου στο συγκεκριμένο
πρόσωπο, γιατί πραγματικά... δεν μπορώ να πω ότι μου είπε ποτέ ή μας δίνει τόσα ή
μας δίνει Χ, 50, 100, 200, δεν ξέρω τι, ή δεν ασχολούμαστε με την υπόθεση. Δεν μου
το ‘χει πει ποτέ, οπότε πώς να το πως; Πώς να το κάνω εγώ αυτό;
ΑΒ: Άρα σας είπε ότι κοίταξε να δεις, θα τον βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να ...υπάρξει
και αμοιβή
ΔΜ: Όχι, δεν έχει αλλά. Εγώ σας είπα και το θυμάστε, από την προηγούμενη φορά
που το είχα πει, ότι περίμενε κάτι, εκεί πιέστηκα! Σας λέω αλήθεια, έχω πειστεί εκεί!
ΑΒ: Τότε, στην πρώτη φάση με το Υγεία, μισό λεπτό στην πρώτη φάση με το Υγεία,
δεν μου είχατε αναφέρει τη λέξη βιβλίο; Τη λέξη βιβλίο, και μάλιστα συζητήσαμε
μαζί, και σας έλεγα εγώ «πόσα λεφτά χωράνε σε ένα βιβλίο»;
ΔΜ: Τώρα έγινε
ΑΒ: Αυτό είναι τώρα. Άρα όταν, λοιπόν, όταν σας μιλάει για κάτι που περιμένει και
σας αναφέρει, γιατί ήρθατε και μου το είπατε πολύ συγκεκριμένα ότι περιμένει το
βιβλίο, και αρχίζουμε να συζητάμε, τί σημαίνει αυτό;
ΔΜ: Από τότε μου το έχει πει κύριε πρόεδρε, από τότε μου το είπε
ΑΒ: Από το Υγεία;
ΔΜ: Ναι
ΑΒ: Το βιβλίο;
ΔΜ: Ναι, από τότε
ΑΒ: Εν πάση περιπτώσει
ΔΜ: Ρωτήστε τον Θ αν δεν με πιστεύετε, τότε πώς είχα προσπαθήσει να βγω από το
κάδρο.
ΑΒ: Ακούστε, εσάς η εκτίμησή σας μπορεί να είναι ότι εάν μετά, εκείνη την
Παρασκευή που μου ζητούσατε διευκρίνιση για το μέγεθος της βιβλιοθήκης, εάν εγώ
έπαιζα έτσι όπως παίζουν άλλοι, και έλεγα «πολύ ωραία, λοιπόν, βιβλοθήκη είναι 20
βιβλία των 50 ή 1 εκατομμύριο».
ΔΜ: Δεν θα άλλαζε
ΑΒ: Όχι, εσάς η εκτίμηση σας είναι ότι εκείνη τη στιγμή θα έλεγε «ευχαριστώ πάρα
πολύ που με εκτιμάς και μου δίνεις τη βιβλιοθήκη» και πιθανότατα δεν θα έκανε κάτι
διαφορετικό. Εγώ αυτό το πράγμα το θεωρώ αφελές. Εγώ θεωρώ ότι από τη στιγμή
που ένας άνθρωπος μπαίνει στα βιβλία, και ζητάει βιβλία, και λέει βιβλία, και παίρνει
βιβλία, όταν, λοιπόν, κάποια συγκεκριμένη στιγμή θέλει να μάθει το μέγεθος της
βιβλιοθήκης, και μαθαίνει ένα μεγάλο μέγεθος βιβλιοθήκης, εκεί πέρα βγαίνει και
καθαρίζει. Και πουλάει και Παπαγγελόπουλο και τα λοιπά. Εσείς λέτε όχι;
ΔΜ: Όχι...

ΑΒ: Εσείς λέτε όχι. Οκ, άρα...
ΔΜ: Εγώ λέω ότι δεν θα άλλαζε τίποτα
ΑΒ: Ά μπράβο. Άρα, είναι μια ιδιότυπη περίπτωση δωροληψίας και ανηθικότητας
ενός αξιωματούχου, ο οποίος δεν είναι ότι παίρνει λεφτά για να κάνει κάτι ή ότι
ζητάει λεφτά για να κάνει κάτι...
ΔΜ: Μόνο για να ασχολείται...
ΑΒ: ...Αλλά, λέει, ότι «ξέρεις κάτι, ρε φίλε; Για να ασχοληθώ εγώ μαζί σου, χωρίς
όμως να σου πω ποια είναι τα αποτελέσματα, εγώ θέλω και μια βιβλιοθήκη».
ΔΜ: Νομίζω πως έτσι
ΑΒ: Νομίζετε πως έτσι. Οκ, εντάξει. Να το πούμε έτσι λοιπόν, εγώ δεν έχω
πρόβλημα.
ΔΜ: Νομίζω έτσι; Νομίζω πως έτσι είναι.
ΑΒ: Εσείς νομίζετε έτσι
ΔΜ: Ξέρετε γιατί σας το λέω;
ΑΒ: Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή το ερμηνεύετε και λίγο πιο
μαλακά. Εν πάση περιπτώσει, εγώ...
ΔΜ: Όχι
ΑΒ: Εν πάση περιπτώσει, εγώ από τη στιγμή που το ερμηνεύετε έτσι, καταθέστε το
έτσι. Εμένα δεν με πειράζει, για μένα είναι το ίδιο πράγμα. Να δω ποιος δικαστής αν
του το πείτε αυτό, ότι είναι για να... ότι θέλει τη βιβλιοθήκη για να ασχοληθεί, χωρίς
να λέει ποια είναι τα αποτελέσματα, αν του κάνει κάποια διαφορά αυτό το πράγμα.
Αν του κάνει κάποια διαφορά, γιατί για μένα δεν κάνει καμία διαφορά.
ΔΜ: Δεν κάνει επί της ουσίας
ΑΒ: Από τη στιγμή που έχεις μπει στη διαδικασία να ζητάς λεφτά...
ΔΜ: Έτσι είναι
ΑΒ: ...Το για ποιον λόγο τα ζητάς, αν τα ζητάς για να σου φέρω το αποτέλεσμα ή αν
τα ζητάς για να ασχοληθώ, είναι αδιάφορο... Διότι, προσέξτε να δείτε, το
αποτέλεσμα είναι απλό...
ΔΜ: Μπορώ να το πω;
ΑΒ: Γιατί δεν μπορείτε να το πείτε;
ΔΜ: Δεν μπορώ να το πω, κύριε πρόεδρε! Ελάτε στη θέση μου! Δεν μπορώ να το
πω... Δηλαδή, γιατί δεν το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα; Δεν μπορώ να το πω. Το
ξέρετε, έχετε δίκιο, έχετε χίλια δίκια, τι να σας πω τώρα; Ρωτήστε αφού δεν με
πιστεύετε, ρωτήστε τότε τον Θ, αν τον πιστεύετε και αυτόν...
ΑΒ: Άρα, αν εγώ τα καταγγείλω αυτά τα πράγματα, αυτό το οποίο μου λέτε, είναι ότι
θα πείτε τι...ότι όλα αυτά τα βγάζω...
ΔΜ: Να σας αφήσω ξεκρέμαστο; Εκεί δεν είναι ατιμία από τη δική μου τη μεριά;
ΑΒ: Όχι, εντάξει. Μου το λέτε, Απλώς θέλω να ξέρω τι θα κάνετε, δηλαδή αν εγώ τα
πω αυτά τα πράγματα, εσείς θα πείτε ότι δεν συνέβησαν αυτά. Ότι εγώ πήγα τον
έβρισκα, ξέρω γω, για κάποιον άλλο λόγο; Μιλάγαμε για το catering; Ποτέ δεν του
μετέφερα πληροφόρηση από τη Θάνου; Ποτέ δεν του έλεγα ότι η προκαταρκτική της
Τσατάνη δεν προκύπτουν στοιχεία; Ποτέ δεν του είπα ότι, ξέρεις κάτι, ας πούμε ότι η
υπόθεση θα αρχειοθετηθεί, αλλά δεν το κάνω τώρα, περιμένω να μιλήσει πρώτα ο
Τσίπρας και ο Παπαγγελόπουλος; Θα αρνηθείτε όλα αυτά ότι έγιναν; Αυτό μου λέτε
τώρα.
ΔΜ: Εκεί θα πρέπει να πω...
ΑΒ: Ναι...

ΔΜ: Ότι τα έβγαζα από το μυαλό μου αυτά τα πράγματα και να βγω εγώ
παραμυθατζού. Καταλαβαίνετε σε τι θέση με φέρνετε αυτή τη στιγμή; Και πείτε μου
εσείς τώρα, πείτε ότι εγώ τα καταθέτω όλα αυτά. Τί θα κερδίσετε εσείς;
ΑΒ: Θα βοηθήσουμε κατ ́ αρχήν τη χώρα να απαλλαγεί από ένα μίασμα.
ΔΜ: Σιγά που θα απαλλαγεί! Δεν θα απαλλαγεί ποτέ!
ΑΒ: Σοβαρά μιλάτε; Τί είναι αυτά που λέτε; Εξακολουθούμε και είμαστε
δημοκρατική χώρα της Ευρώπης, παρ ́όλα αυτά που προσπαθούν να κάνουν οι
Παπαγγελόπουλοι και η Θάνου. Πιστεύετε εσείς ότι μετά από όλα αυτά τα πράγματα,
μπορεί να σταθεί στη θέση της; Θα παραπεμφθεί αμέσως. Αμέσως θα γίνει
προκαταρκτική για ποινική δίωξη, τί λέτε τώρα;
ΔΜ: Τη θέση που θα βρεθώ εγώ τη δύσκολη; Γιατί στο μεταξύ...
ΑΒ: Βεβαίως, θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση. Αλλά δεν θα έχετε διαπράξει εσείς
κάποιο ποινικό αδίκημα.
ΔΜ: Θα βρεθώ. Δεν φοβάμαι καθόλου για τίποτα ποινικό
ΑΒ: Ωραία. Θα βρεθώ και εγώ σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, διότι ακόμα και που
συζήτησα, και που άκουσα αυτό το ενδεχόμενο, είναι κάτι πολύ άσχημο για μένα. Θα
βρεθώ και εγώ σε δύσκολη θέση. Σκέφτεστε, όμως, αυτό το τέρας που ήλεγξε τα
πάντα για να καταδικάσει τα στελέχη μου, που ενδεχομένως δεν θα το έκανε αν εγώ
έπαιζα λίγο διαφορετικά με τις βιβλιοθήκες...
ΔΜ: Όχι
ΑΒ: Καλά, αυτό το λέτε εσείς
ΔΜ: Όχι
ΑΒ: Είσαστε αφελής! Είσαστε αφελής!
ΔΜ: Είμαι
ΑΒ: Είσαστε αφελής. Πιστεύετε εσείς ότι αν εγώ στη λέξη βιβλιοθήκη έβγαινα και
έλεγα πάρα πολύ ωραία. Ένα εκατομμύριο, ας πούμε ότι το ‘χα, που δεν το έχω, γιατί
δεν κυκλοφορούν τόσα μετρητά.
ΔΜ: Φοβήθηκε, λέει, δεν θα δεχόταν.
ΑΒ: Θα τα έπαιρνε, αλλά μετά φοβήθηκε... εντάξει τώρα... εν πάση περιπτώσει,
εκβίαση είναι αυτό το πράγμα. Αυτό το πράγμα λέγεται εκβίαση, το οποίο μου έκανε,
και είναι και τετελεσμένη πλέον, διότι ολοκλήρωσε το έργο της. Και αυτή τη στιγμή,
είχα εγώ μια γυναίκα, πριν από λίγο, η οποία κλαίει και οδύρεται, δεν ξέρει ούτε καν
που είναι ο άντρας της, για μένα έχει καθίσει να συλληφθεί, και τώρα λέει επειδή το
δικαστήριο στην Κύπρο θα είναι στις 11, μήπως εμφανιστούμε στις 9 για να μην
προφυλακιστώ άνευ λόγου και αιτίας, εντάξει, να πάω στο δικαστήριο στην Κύπρο.
Κάτι τέτοια της λέει και μου λέει, ούτε έχει μιλήσει μαζί μου, εγώ σαν MIG δεν ξέρω
αν έχω διευθύνοντα σύμβουλο αυτή τη στιγμή, έτσι; Οι άνθρωποι κλαίνε και
οδύρονται για αυτή τη γυναίκα, για τον τρόπο που έχει κάνει αυτά τα πράγματα, και
είχε το θράσος ο γιός της να κάνει συνάντηση μαζί σας. Πότε προχθές έγινε;
ΔΜ: Και χθες και προχθές
ΑΒ: Και χθες και προχθές. Και να σας λέει ότι, κοίταξε να δεις, τί σας έλεγε; Τον
συμπαθούμε;
ΔΜ: Ναι, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και πιστέψτε μας ότι αποφάσισαν με νομικά
επιχειρήματα αυτά τα δύο αδικήματα που λένε ότι έχουν τελεστεί στην Κύπρο, όλοι
πρόσεχαν και ότι ο Τσίπρας δεν μίλησε αρνητικά και μου λέει κάτι άλλο.
ΑΒ: Αυτό σας το έλεγε προχτές;
ΔΜ: Και προχτές και χτες
ΑΒ: Άρα, από προχτές γνώριζε ποια ήταν η απόφαση με τα νομικά επιχειρήματα και
ότι θα καταδικαστούμε.

ΔΜ: Όχι
ΑΒ: Τώρα αυτό είπατε
ΔΜ: Όχι, σας το είπα ευθύς εξ αρχής, από το τηλέφωνο, ότι θα εμφανιστεί με βάση
νομικά επιχειρήματα, ανάλογα με τα νομικά επιχειρήματα που ήδη υπάρχουν.
ΑΒ: Τώρα μου είπατε ότι ήξερε και τις 2 και έλεγε γι ́ αυτά τα 2 που είναι νομικά
επιχειρήματα.
ΔΜ: Όχι, χτες μου είπε ότι αυτές οι δύο που παραπέμπονται, ότι προφανώς έχουν
τελεστεί τα αδικήματα στην Κύπρο. Και γύρισε και μου είπε...
ΑΒ: Ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα;
ΔΜ: Και μάλιστα μου είπε ότι ο Τσίπρας, μου λέει άμα ήθελε, θα έπαιρνε τους ίδιους
τους δικαστές και θα τους έλεγε την επιθυμία του.
ΑΒ: Ο Τσίπρας έπαιρνε τους ίδιους τους δικαστές;
ΔΜ: Ναι, έτσι μου είπε, έτσι σας λέω
ΑΒ: Ο γιός της Προέδρου του Αρείου Πάγου βγαίνει και λέει ότι ο Πρωθυπουργός
παίρνει απευθείας τους δικαστές; Άρα, τη Θάνου γιατί τη βάλανε εκεί πέρα;
ΔΜ: Πάντως, δεν γίνεται...
ΑΒ: Διότι εγώ, η πληροφόρηση μου είναι ότι τη Θάνου δεν την έβαλε ο Τσίπρας.
ΔΜ: Ποιος την έβαλε;
ΑΒ: Παπαγγελόπουλος – Παυλόπουλος. Ο Τσίπρας, ο άνθρωπος δεν ξέρει πως και τι.
Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή η Θάνου κάνει και ελέγχει όλα αυτά τα πράγματα, η
Θάνου είναι η αιχμή του δόρατος. Ποιός έβαλε την Καρέλλου; Ο Τσίπρας έβαλε την
Καρέλλου;
ΔΜ: Ίσως λόγω θεσμικής θέσης αυτή έπρεπε να τη διορίσει; Μήπως αυτό;
ΑΒ: Άρα τη διέταξε κάποιος και της είπε βάλε την Καρέλλου;
ΔΜ: Κατ ́αρχάς, ένα λεπτό. Ο Τσίπρας, επειδή δεν σας τα έχουνε πει καλά αυτά, και
τυχαίνει και το ξέρω, η γνωριμία της Θάνου με τον Τσίπρα ξεκίνησε όταν επί ΝΔ –
ΠΑΣΟΚ δεν τη δεχόταν ο Σαμαράς, ζήτησε συνάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γνωρίζοντας την κατάσταση πήγε εκεί, δημιούργησαν πολύ καλή σχέση, αυτός
έξυπνος την κράτησε. Και η ίδια, προτού βάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον
Παυλόπουλο, εμένα με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είχε πει ότι θα προτείνει τον
Παυλόπουλο. Το ξέρω εγώ, η ίδια με είχε πάρει, δεν το άκουσα από ράδιο αρβύλα,
και αυτή έβαλε τον Παυλόπουλο -πιστεύω εγώ, ταπεινή μου γνώμη - και από τις
πληροφορίες που έχω, που λέμε μαζί της. Και αυτή έβαλε τον Παπαγγελόπουλο και
αυτά που λένε είναι βλακείες.
ΑΒ: Η Θάνου έβαλε τον Παπαγγελόπουλο;
ΔΜ: Η Θάνου, ναι
ΑΒ: Δηλαδή, η Θάνου είπε βάλτε υπουργό Δικαιοσύνης τον Παπαγγελόπουλο;
ΔΜ: Εγώ πιστεύω ναι. Η Θάνου είπε...
ΑΒ: Τέλος πάντων, να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση και να πάμε στο δια ταύτα,
διότι εγώ απλώς θέλω να σχηματοποιήσω. Είναι προφανές τα βιβλία και οι
βιβλιοθήκες, κλπ προέρχονται από τη Θάνου, αυτό το έχουμε πει. Ο γιός τα ξέρει
αυτά;
ΔΜ: Ναι βέβαια.
ΑΒ: Όχι ... και τα βιβλία, κλπ., ...ότι είναι μέσα στην ιστορία, δεν είναι ότι τον
κρατάμε έξω και δεν ξέρει τι κάνει η μαμά του.
ΔΜ: Βέβαια, και μάλιστα ο γιός, δεν θυμάστε που σας είπα ότι μου είπε δώστα πίσω
αν τα έχεις πάρει, θα πάω εγώ να το πω.

ΑΒ: Εγώ δεν έχω δώσει ποτέ λεφτά και ούτε πρόκειται να δώσω ποτέ λεφτά σε
κανέναν
ΔΜ: Φυσικά, είναι γνώστης, εννοείται.. κιόλας και του λέω χρυσέ μου άνθρωπε
ΑΒ: Πάρτε τα, τα περιμένουμε, αλλά φοβηθήκαμε και τα παίρνουμε πίσω.
ΔΜ: Κύριε πρόεδρε, ακούστε. Το λάθος το δικό μου ξέρετε ποιο είναι; Ξέρετε ποιο
είναι το λάθος το δικό μου και γι’ αυτό μετανιώνω; Αλλά δεν πειράζει, ξέρω εγώ, έχω
καταλάβει τι άνθρωπος είστε.
ΑΒ: Προτού μου το πείτε, ήρθατε κάποια στιγμή και μου είπατε ότι από τη στιγμή
που παίζει το βιβλίο έχει τελειώσει η ιστορία και θα είναι θετικά;
ΔΜ: Όχι, θα ασχοληθεί. Θα είναι θετικό, δηλαδή, θα έχει ...έχει, ναι. Θα παίξει ρόλο.
ΑΒ: Μου είχατε πει κιόλας ότι από τη στιγμή όπου μπει στην ιστορία του βιβλίου θα
σας...
ΔΜ: Ναι
ΑΒ: ...θα σας στείλω και ένα «ναι», ούτως ώστε να ησυχάσετε ότι αν παίξει ιστορία
του βιβλίου, είναι όλα εντάξει. Και μου στείλατε και ένα βράδυ και μου λέτε, ναι.
Και όχι, επιφυλάσσομαι τώρα... Το επιφυλάσσομαι είναι.. Τα επιφυλλάσομαι
ξεκινάνε μετά από εκείνη την περιβόητη Παρασκευή, όπου εγώ πλέον έχω αρχίσει
και παίρνω ανάποδες και βγαίνω και λέω ότι από τη στιγμή που άλλαξες τον πρόεδρο
σημαίνει ότι...
ΔΜ: Σας το είπα το πρωί που ήρθα, της Παρασκευής, ότι θέλει να το επιβεβαιώσει
ΑΒ: Ναι, αλλά εκείνη τη στιγμή
ΔΜ: Δεν είναι σίγουρη 100%...
ΑΒ: Ναι, αλλά την ίδια στιγμή που θέλει να το επιβεβαιώσει, ανακύπτει και το θέμα
της βιβλιοθήκης.
ΔΜ: Αυτό ήταν άστοχο από μένα.
ΑΒ: Άστοχο από εσάς. Εγώ ακούω ότι, α, α, α να δούμε, μπαίνει βιβλιοθήκη και μετά
από λίγες ώρες, στην οποία εγώ είμαι αρνητικός, και βγαίνει μετά από λίγες ώρες ότι
αντικαθιστά τον πρόεδρο. Τέλος πάντων, εντάξει, ας το αφήσουμε εδώ. Εγώ
καταλαβαίνω ένα πράγμα, σας το λέω γιατί βιάζομαι, γιατί πρέπει, γιατί έχω με τους
συνεργάτες μου διάφορα θέματα που μας επείγουνε, εγώ αυτό που κατάλαβα είναι το
εξής. Σε περίπτωση κατά την οποία κάνω την καταγγελία μου, εσείς δεν θα την
«δώσετε» και θα το πάρετε πάνω σας, ότι όλα αυτά τα βγάζατε από το μυαλό σας για
να αποσπάσετε εσείς χρήματα.
ΔΜ: Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Δεν το καταλαβαίνετε;
ΑΒ: Εντάξει
ΔΜ: Θέλω να το καταλάβετε και να το σεβαστείτε, θέλω να σας βοηθήσω
ΑΒ: Εντάξει, αν το αποφασίσω, ακούστε, εγώ θα το σκεφτώ
ΔΜ: Πώς μπορώ να σας βοηθήσω χωρίς να είμαι σε αυτή τη δύσκολη θέση;
ΑΒ: Εγώ θα σκεφτώ τι θα κάνω, αλλά σε περίπτωση κατά την οποία το κάνω, από τη
στιγμή που μου το λέτε τιμίως, εγώ θα το κάνω πλέον διττά. Θα πω ότι ή εδώ πέρα
υπάρχει μια εκβίαση από τη Θάνου ή εδώ πέρα υπάρχει μια απάτη. Βρέστε τα. Από
εκεί και πέρα, θα πάρετε εσείς μια απόφαση, Ή να πείτε την αλήθεια και να
ενοχοποιηθεί αυτή, η οποία αυτή είναι ένοχος και αυτή φταίει και αυτή έχει διαπράξει
ποινικά αδικήματα, διότι εσείς δεν έχετε διαπράξει, ή να το πάρετε πάνω σας και θα
πείτε ότι πήγαινα και του έλεγα μαλακίες! Διότι όλη η ιστορία ήταν με τα βιβλία και
τις βιβλιοθήκες να πάρω λεφτά για τον εαυτό μου. Σωστά;
ΔΜ: Δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και δεν με νοιάζει
κιόλας και από κάποιο σημείο και μετά...
ΑΒ: Εγώ το ξέρω

ΔΜ: Εμ...
ΑΒ: Εγώ το ξέρω, αλλά δεν είναι δυνατό αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, ακούστε να
σας πω κάτι, όλες οι κυβερνήσεις, ακούστε με κυρία Μ., όλες οι κυβερνήσεις
προσπαθούν να παρέμβουν στη δικαιοσύνη με τον α ή τον β τρόπο. Δεν υπάρχει
καμία κυβέρνηση, όσο έχω ζήσει εγώ τουλάχιστον, που να μην τους αρέσει να
ελέγχουν με κάποιο τρόπο και εν μέρει τη δικαστική εξουσία. Και προσπαθούν
συνήθως, τί προσπαθούν να κάνουν; Να είναι κολλητοί με κάποιους και αν έχουν
κάποιο πρόβλημα να μπορούν να επέμβουν για να τους γλιτώσουν, κλπ. Φαντάζομαι
ότι και εσείς από την κολεγιά με τη Θάνου έχετε δει πολλές περιπτώσεις, αλλά
νομίζω πως σε όλες τις περιπτώσεις που έχετε δει, που μπορεί να έχετε βοηθήσει
ανθρώπους, τί ήταν; Ήταν να γλιτώσουν από κάποιους, σωστά;
ΔΜ: Ε,ε, ναι
ΑΒ: Έχετε δει εσείς περίπτωση όπου επεμβαίνουν στη δικαιοσύνη για να στείλουν
στη φυλακή αθώους ανθρώπους;
ΔΜ: Δεν το έχει κάνει
ΑΒ: Αυτό, λοιπόν, εδώ πέρα είναι τρομακτικό! Είναι τρομακτικό! Ξέρουν αυτή τη
στιγμή σε όλο τον Άρειο Πάγο και σε όλο το Εφετείο, ξέρουν ότι οι δύο άνθρωποι
αυτοί είναι αθώοι και πηγαίνει και αλλάζει τη σύνθεση για να την ελέγξει απόλυτα.
Στο ένα τμήμα μου έχουν πει ότι η Μπουνάτα, πώς λέγεται, είναι αυτή που την
πήδηξε 500 θέσεις για να την κάνει και είναι κολλητή της. Και ξαφνικά πάει και βάζει
αυτήν και μου λένε όλοι ότι είναι κολλητή της και έχεις τελειώσει. Με το που ήρθαν
οι δικηγόροι και άλλοι άνθρωποι, και μου λένε, μόλις είδαν την αλλαγή «έχει
τελειώσει, θα τους στείλει στην Κύπρο, δεν υπάρχει θέμα» και εγώ έλεγα να, μήπως;
Και μου λέγατε εσείς, μήπως ήθελε να το ελέγξει για το καλό; Εκεί εγώ σας έλεγα,
δεν νομίζω. Και τελικώς για να αποδειχθεί το πόσο κολλητή της είναι, είναι και η
αντιπρόεδρος στην οποία ανέθεσε την προκαταρκτική της Τσατάνη. Μα τώρα είναι
πράγματα αυτά;
ΔΜ: Μπορώ να σας πω;
ΑΒ: Δηλαδή, με συγχωρείτε, δεν το βλέπετε πλέον ότι έτσι είναι η ιστορία;
Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι...
ΔΜ: Είναι υπέρ σας, και ξέρ...
ΑΒ: Είναι υπέρ μου
ΔΜ: Ναι το πιστεύω
ΑΒ: Είναι υπέρ μου, ότι η απόφαση της Τσατάνη ότι είναι υπέρ...
ΔΜ: Ναι η μόνη καταγγελία που έχει κατά σας σε αυτά είναι του Αγγελή. Η μόνη
μαρτυρία.
ΑΒ: Ποια καταγγελία; Ο Αγγελής δεν έχει πει τίποτα. Όλες οι καταγγελίες που μου
έχετε πει, η 10η

ανακρίτρια, η Ράικου, αυτή που λέγατε...

ΔΜ: Υπέρ σας είναι. Υπέρ σας είναι και η ίδια. Αλήθεια. Μπορεί να σας φαίνεται
τρελό, είναι υπέρ σας.
ΑΒ: Κυρία Μ., αυτά τα τελευταία, ότι μπορεί οι αλλαγές να έγιναν για το καλό μου
και ότι είναι υπέρ μου, νομίζω είναι μια προσπάθεια για να με εξευμενίσετε, επειδή
με βλέπετε ταραγμένο για να μην το κάνω
ΔΜ: Οχι
ΑΒ: Λοιπόν, ας το αφήσουμε εδώ. Εγώ το καταλαβαίνω. Ανθρώπινο είναι, δεν θα
πάρω καμία απόφαση εν θερμώ, παρ ́ όλο που τα έχω σχεδιασμένα όλα έτοιμα. Εγώ
ήθελα να σας δω σήμερα για να μου διευκρινίσετε τη θέση σας.
ΔΜ: Εγώ δεν θέλω σε τίποτα να σας παρασύρω
ΑΒ: Όχι

ΔΜ: Ότι σας πω, θα είναι αυτό
ΑΒ: Όχι, ακούστε να δείτε, και εγώ αν αποφασίσω να προχωρήσω δε θέλω να... δεν
υπάρχει προσυμφωνία με μάρτυρες, έτσι; Εγώ ήθελα απλώς να ξέρω ποια θα είναι η
θέση σας και από κει και πέρα εσείς θα πείτε ότι θέλετε. Αλλά αν εγώ προχωρήσω τα
πράγματα κατά την δική μου εκτίμηση και κατά την εκτίμηση των δικηγόρων μου,
στους οποίους βεβαίως δεν έχω πει ονόματα, έτσι; Γιατί δεν ήθελα να σας εκθέσω,
και αν κάνω συνέντευξη Τύπου και τα πω, πάλι δεν θα πω πάλι όνομα, το όνομα θα
υπάρχει μόνο μέσα στη δικογραφία, αυτό σας το υπόσχομαι, έτσι; Κατά την
εκτίμηση, λοιπόν, τη δική μου και των δικηγόρων μου, εκείνη τη στιγμή εσείς θα
βρεθείτε σε μια εκ των δύο θέσεων, ή θα το πάρετε όλο πάνω σας, οπότε έχετε κάνει
απόπειρα απάτης, ή από κει και πέρα δεν έχετε κάνει τίποτα παρά μια προσπάθεια να
εξυπηρετήσετε σε μια ιστορία που βλέπετε ότι υπάρχει ένα δίκαιο, αλλά ας πούμε και
στην άκρη του μυαλού σας, για να έχετε μια σωστή επαφή με έναν σωστό άνθρωπο
επιχειρηματικά, σωστά;
ΔΜ: Φυσικά, αυτό είναι επιθυμητό, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός..
ΑΒ: Και δεν είναι ποινικό αδίκημα...
ΔΜ: Φυσικά
ΑΒ: Άρα τα ποινικά αδικήματα τα έχει διαπράξει αυτή. Εκτός εάν θέλετε για να την
καλύψετε και να το πάτε ανάποδα.
ΔΜ: Δηλαδή;
ΑΒ: Να το πάτε ότι «εγώ τα έκανα όλα, δεν ήξερε τίποτα, ότι πήγαινα του έλεγα», ή
να πει η Θάνου «εγώ δεν την ξέρω»...
ΔΜ: Δεν υπάρχει περίπτωση για αυτό
ΑΒ: Να πει η Θάνου εγώ δεν την ξέρω, και εκείνη τη στιγμή να ανοίξουν τα
τηλέφωνα να δούμε ποιος τηλεφωνεί με ποιόν.
ΔΜ: Δεν υπάρχει περίπτωση να πει η Θάνου ότι δεν με ξέρει, πρώτον, αλλά,
δεύτερον, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πω εγώ κάτι ενάντια σε εσάς. Εγώ
καταλαβαίνω. Υπάρχουν κάποια πράγματα...
ΑΒ: Πολλά πράγματα γίνονται στη ζωή
ΔΜ: Εντάξει, η ζωή τα δείχνει. Όμως θέλω, και πραγματικά θέλω να το κάνετε αυτό,
μιλήστε με τον Θ, να δείτε τότε στην αρχή τι του είχα μεταφέρει που δεν σας είχα το
θάρρος για να σας το μεταφέρω.
ΑΒ: Ότι ήθελε τα βιβλία από την πρώτη συνάντηση
ΔΜ: Ναι, φυσικά. Φυσικά. Και νόμιζε μάλιστα ότι σας το είπα
ΑΒ: Ότι είναι και αυτονόητο.
ΔΜ: Ότι είναι και αυτονόητο, μόνο και μόνο το ότι ασχολήθηκε. Μόνο και μόνο. Και
μάλιστα νόμιζε ότι τα είχα πάρει εγώ. Ότι εγώ...
ΑΒ: Νόμιζε ότι είχα δώσει και δεν της τα δίνατε εσείς
ΔΜ: Ναι, ναι, εν τιμή, ρωτήστε τον Θ σε πόσο δύσκολη θέση βρέθηκα. Σας
ξαναπήρα τηλέφωνο; Εγώ σας πήρα για κάποιο λόγο τηλέφωνο όλο αυτό το
διάστημα, μετά από κει;
ΑΒ: Νιώσατε πολύ άσχημα με αυτή την ιστορία
ΔΜ: Ναι
ΑΒ: Σας άφησε και υπονοούμενο μήπως τα έχετε πάρει εσείς;
ΔΜ: Ναι, ναι, βέβαια μου άφησε. Του λέω ο Θ να βγω από αυτό το πράγμα, τί να
κάνω; του λέω. Θα πάω να του πω τέτοιο πράγμα, θα μου πει ότι είμαι απατεώνισσα,
δηλαδή θα νομίζει ότι έχω να πάρω κι εγώ. Η ίδια είπε ότι δεν ήθελε γιατί
απαγορεύεται, σου λέει βάλτα σε ένα βιβλίο
ΑΒ: Βάλτα σε ένα βιβλίο. Και το βιβλίο το παίρνει ο γιός;

ΔΜ: Εκείνη τότε. Τώρα, από τότε που είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν
μπερδεύεται πουθενά.
ΑΒ: Ο γιός, μάλιστα. Μπορείτε να μου πείτε ένα τελευταίο γιατί πρέπει να φύγω να
το τελειώνουμε. Μια ερώτηση να σας κάνω και να το τελειώσουμε. Γιατί τον
τελευταίο καιρό είχε αρνηθεί να σας βλέπει και σας βλέπει ο γιός μόνο;
ΔΜ: Γιατί φοβήθηκε, είμαι σίγουρη
ΑΒ: Γιατί φοβήθηκε
ΔΜ: Ναι, φοβήθηκε
ΑΒ: Μάλιστα. Παρ ́ όλα αυτά δεν φοβήθηκε τόσο πολύ, ούτως ώστε να σταματήσει
το θεάρεστο έργο της να στείλει δύο ανθρώπους αθώους στην Κύπρο.
ΔΜ: Όχι, στενοχωρήθηκε εκεί.
ΑΒ: Στενοχωρήθηκε (γελάει ειρωνικά)
ΔΜ: Ναι, στενοχωρήθηκε και μου είπε ότι... Ο γιός, γιατί δεν έχουμε μιλήσει
καθόλου, ο γιός, και μάλιστα ότι προχτές...
ΑΒ: Να ρωτήσω κάτι; Ο γιός πιστεύετε ότι ο ξέρει το 100% αυτό που ξέρει η μαμά
του;
ΔΜ: Όχι
ΑΒ: Α, μπράβο! Άρα, λοιπόν, ο γιός μπορεί να στενοχωρήθηκε γιατί φοβήθηκε ότι θα
μπλέξει όλη η οικογένεια με τον τρελό τον Βγενόπουλο, αλλά η μαμά, σας
διαβεβαιώνω, δεν στεναχωρήθηκε καθόλου, γιατί αυτό επιδίωκε.
ΔΜ: Όχι, σας συμπαθεί πάρα πολύ. Αλήθεια!
ΑΒ: Κυρία Μ...
ΔΜ: Και μου λέει δεν έχει προβλήματα
ΑΒ: Κυρία Μ....
ΔΜ: ...έχουν άλλοι προβλήματα, δεν έχει αυτός.
ΑΒ: Κυρία Μ.... σας παρακαλώ, μην μου λέτε...
ΔΜ: Και μου λέει γιατί γίνεται πολιτική βορά στον Βενιζέλο
ΑΒ: Ποιόν Βενιζέλο, τώρα.... Έναν άνθρωπο που τον έχω δει δύο φορές. Πολιτική
βορά τώρα...
ΔΜ: Μου λέει, εσύ είσαι ο τελευταίος τροχός της άμαξας, αυτός που μιλάει σε άλλα
επίπεδα, που μιλάει με τον Τσίπρα. Μιλάς εσύ; μου λέει.
ΑΒ: Πότε μιλάω εγώ με τον Τσίπρα; Μαλακίες! Και ξέρει η Θάνου ότι μιλάω εγώ με
τον Τσίπρα!
ΔΜ: Όχι, το είπα εγώ.
ΑΒ: Καλά εντάξει, κυρία Μ.
ΔΜ: Εγώ το είπα πάντως αυτό
ΑΒ: Κυρία Μ.
ΔΜ: Έκανα λάθος που το είπα;
ΑΒ: Κανένα λάθος δεν κάνατε, οτιδήποτε λέτε, και πότε μίλησα με τον Τσίπρα και
αν, εν πάση περιπτώσει, και αν εγώ μιλάω με κάποιο τέτοιο πρόσωπο, δεν είναι κάτι
που πρόκειται ποτέ να το μεταχειριστώ δημόσια.
ΔΜ: Έτσι κάπως αισθάνομαι εγώ μαζί της
ΑΒ: Ναι, εντάξει. Αλλά εγώ με τον Τσίπρα όταν μίλησα κυρία Μ., η διαφορά είναι
ότι η συζήτηση μας δεν είχε τέτοιου είδους στοιχεία. Εδώ πέρα, εσείς έχετε δώσει,
αισθάνεστε, ένα λόγο και μια δέσμευση προς τι; Προς μια απατεώνισσα; Υπάρχουν
θέματα τιμής προς μια απατεώνισσα; Γιατί αυτή είναι απατεώνισσα, λοιπόν, όταν
παίρνει βιβλία και κάνει και ράνει. Ακόμα και με την εκδοχή τη δική σας, ότι το
βιβλίο το περιμένει για να ασχοληθεί χωρίς να εγγυάται το αποτέλεσμα, που εγώ δεν
το πιστεύω, εγώ πιστεύω ότι -αν ένα βιβλιαράκι, εντάξει- αλλά αν είναι βιβλιοθήκη,

από κει και πέρα έχει τελειώσει η ιστορία, έτσι; Αλλά ακόμα και το δικό σας, είναι
απατεώνισσα γιατί είναι κρατική λειτουργός, είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και
προηγουμένως που μου λέγατε ότι περίμενε βιβλίο, επειδή είπε μια κουβέντα στον
Ελευθεριάνο προσπαθήστε να τελειώσετε το συντομότερο, και παίρνει ένα βιβλίο,
και τότε απατεώνισσα είναι. Και πήρανε μια απατεώνισσα η οποία έπαιρνε βιβλία
από τότε.
ΔΜ: Γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι; Αφήστε το τώρα.
ΑΒ: Άσε, δεν ξέρω
ΔΜ: Εγώ έχω δει, ξέρετε τι εκβιασμούς έχω υποστεί που δεν είμαι κρατική
λειτουργός; Που ζητάνε χρήματα από τον οποιονδήποτε. Σας πληροφορώ, ξέρετε τι
εκβιασμούς έχω υποστεί που δεν έχει γίνει η δουλειά; Γειά σας! Δηλαδή, πάρα πολλοί
...
ΑΒ: Χαίρομαι πάρα πολύ που χρησιμοποιήσατε τη λέξη εκβιασμός για να
περιγράψετε παρεμφερή φαινόμενα, διότι το ίδιο πράγμα είναι.
ΔΜ: Όμως, όμως...
ΑΒ: Όμως;
ΔΜ: Εδώ, ποτέ δεν μου έχει πει, όχι μόνο στη δική σας περίπτωση, γενικότερα, δεν
την έχω ακούσει ποτέ να μου πει ή δίνει τόσα ή δεν ασχολούμαι. Ποτέ, ότι νομίζετε
ΑΒ: Πριν από λίγο το ανάποδο μου λέγατε
ΔΜ: Όχι σε αυτή την περίπτωση,
ΑΒ: Α, σε άλλες περιπτώσεις
ΔΜ: Σε άλλες
ΑΒ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση μου λέτε ότι από την πρώτη στιγμή, ακόμα και το
γεγονός ότι είπε κάτι αυτονόητο, και εγώ είχα πάει στην κυρία Κουτζαμάνη, είχα πάει
και στην κυρία Ράικου, και το μόνο πράγμα το οποίο ζήταγα, τους έλεγα, σας
παρακαλώ, δεν είπα ποτέ επί της ουσίας, σας παρακαλώ βοηθήστε να επισπευστεί
αυτή η διαδικασία για να μην είμαι όμηρος μιας διετούς διαδικασίας. Και όταν σας
ζήτησα, από εσάς ζήτησα επειδή μου είπατε ότι την ξέρατε και επειδή μου είπατε ότι
μπορεί να παρέμβει και την ακούνε, το ίδιο πράγμα.
ΔΜ: Σε αυτό έχετε..
ΑΒ: Και όταν ήρθε και στο γραφείο μου, στο Υγεία, μου είπε ότι έκανα αυτό. Η ίδια
πήγε πιο πέρα και λέει, και ρώτησα για την υπόθεση και της είπανε ότι δεν έχει
προκύψει κάτι μέχρι στιγμής αλλά βεβαίως δεν έχουμε ολοκληρώσει, και εγώ της
είπα σας ευχαριστώ πάρα πολύ, χαίρομαι -σας το θυμίζω κυρία Μ.- χαίρομαι, διότι
εγώ το μόνο που θέλω είναι να αντιμετωπίζομαι μόνο με το τεκμήριο της αθωότητας
και ας ψάχνουν όσο θέλουν. Εγώ ένα πράγμα θέλω, να τελειώνουμε, είχε ήδη περάσει
ενάμιση χρόνος τότε.
ΔΜ: Το θυμάμαι, πολύ καλά κάνατε, το θυμάμαι
ΑΒ: Λοιπόν, εγώ όταν το αποφασίσω, δεν θα σας εκπλήξω. Θα σας το πω, εντάξει;
Θα περιμένω να ηρεμήσω λίγο, να αντιμετωπίσω τα δικά μου θέματα και να δούμε τι
γίνεται μετά.
ΔΜ: Μπορεί να δεχθείτε και επίσκεψη, όμως, στο μεταξύ
ΑΒ: Από ποιόν;
ΔΜ: Από τον γιό
ΑΒ: Άλλο αυτό. Άμα δεχτώ επίσκεψη από τον γιο, είναι θέμα τι θα μου πει ο γιός,
διότι μέχρι στιγμής, όπως τα μεταφέρετε και ότι τους είπατε, ότι αυτός έχει θυμώσει,
διότι τους το μεταφέρατε αμέσως, μου είπατε ότι τους το μεταφέρατε
ΔΜ: Τους έγραψα τρία χαρτάκια
ΑΒ: Ότι αισθάνεται ότι είναι υπό εκβίαση, τους τα είπατε όλα αυτά

ΔΜ: Φυσικά
ΑΒ: Είδατε, όμως, δεν τους άγγιξε
ΔΜ: «Πως τα χειρίστηκες εσύ δεν ξέρω»
ΑΒ: Α, πως τα χειρίστηκες εσύ δεν ξέρω
ΔΜ: Έτσι είπε, μετάθεση ευθυνών
ΑΒ: Και μετά, λοιπόν, θα βγείτε εσείς και θα τους υπερασπίσετε και θα τους
καλύψετε αυτούς τους βρωμανθρώπους και θα το πάρετε πάνω σας. Αυτό μου λέτε
τώρα. Ότι μετά από όλα αυτά, εσείς θα βγείτε και θα πείτε ψέματα και θα αθωωθείτε
εσείς
ΔΜ: Πείτε μου τι θα κερδίσουμε
ΑΒ: Θα ξεβρωμίσει ο τόπος, θα ξεβρωμίσει η δικαιοσύνη
ΔΜ: Όλοι έτσι είναι
ΑΒ: Δεν με νοιάζει. Αυτή εδώ πέρα, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Δεν είναι έτσι,
εγώ θυμάμαι ότι υπήρξε πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάποιος Τέντες, σε όλη τη
δικαιοσύνη δεν υπήρχε μια φήμη ότι ο Τέντες έπαιρνε λεφτά. Δεν ξέρω άλλους, για
τον Τέντε, ξέρω.
ΔΜ: Εγώ πάντως ξέρω πολλούς
ΑΒ: Μπορεί να είναι άλλοι. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή εδώ είναι απ ́ τους
χειρότερους. Έτσι και μόνο το γεγονός της σχέσης της με τον Κοντομηνά, και μόνο
το γεγονός, με αυτά που μου είχατε πει με τα χειρόγραφα και με τις ιστορίες, και
μόνο αυτά τα πράγματα..
ΔΜ: Μπορεί, αλλά είναι η μόνη;
ΑΒ: Ναι, αλλά είναι βρωμιές αυτά τα πράγματα. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να
αφήνονται να είναι στην κορυφή της δικαιοσύνης
ΔΜ: Και εμείς θα τους καθαρίσουμε;
ΑΒ: Εγώ, εγώ, εγώ! Με αδικήσανε, μου καταστρέψανε τη ζωή, γιατί καταστρέψανε
τη ζωή των στελεχών μου. Εγώ θέλω να αποδοθεί πλέον δικαιοσύνη. Αφού δεν
απεδόθη δικαιοσύνη στα στελέχη μου γιατί δεν ενέδωσα σε έναν εκβιασμό, θα
αποδοθεί τουλάχιστον δικαιοσύνη εις βάρος τους
ΔΜ: Αλήθεια σας το λέω, τώρα, δεν θέλω να γίνει αυτό...
ΑΒ: Την άκουσα τη θέση σας, μου την είπατε, αυτό εάν προχωρήσω θα το κρίνει ένα
δικαστήριο, κάτω από αυτές τις συνθήκες αν είναι εκβιασμός ή δεν είναι. Λοιπόν,
ευχαριστώ. Θα επικοινωνήσω να σας πω τι θα κάνω
ΔΜ: Έγινε... Καλημέρα.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news