facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Νέο χτύπημα Πούτιν: Η Ρωσία ζητά την αναθεώρηση των θαλασσίων συνόρων με τη Φινλανδία

Αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής πρότεινε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

«Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος. Αν εγκριθεί, το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιχειρηματολόγησε για να δικαιολογήσει την αλλαγή ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 χρησιμοποίησε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Ωστόσο, τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αλλαγή των συνόρων.

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

«Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής».

Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει επικονωνία με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Αντιδράσεις από Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία και Λιθουανία

«Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν ήρθε σε επαφή με τη Φινλανδία για το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σπέρνει «σύγχυση».

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».

Ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα».

Σε σχόλιό του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».

Η Πολωνία αγοράζει αμερικανικό σύστημα ραντάρ για την παρακολούθηση των βορειοανατολικών της συνόρων

Την ίδια ώρα, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση αναγνωριστικού αεροπορικού συστήματος 960 εκατομμυρίων δολαρίων για να ελέγχει τα βορειοανατολικά της σύνορα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις.

«Η Πολωνία θα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα», σημείωσε. «Η συμφωνία καθορίζει την ασφάλειά μας, είναι άλλη μια πράξη συνεργασίας ανάμεσα στην Πολωνία και τις ΗΠΑ».

Η Πολωνία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες φέτος σε περίπου 4% του ΑΕΠ της καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος της είναι να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 2,6 δισεκ. δολάρια) στην προστασία του ανατολικού της συνόρου.

Βάσει του συμβολαίου, η Πολωνία θα λάβει τέσσερα προσδεμένα αερόστατα, τα οποία θα σταθμεύουν σε θέσεις κατά μήκος των ανατολικών και βορείων συνόρων της Πολωνίας, συμβάλλοντας στο Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας της Πολωνίας και στο Σύστημα Επιτήρησης Ακτών.

Βάσει του συμβολαίου, θα παρέχεται επίσης σχετική επιμελητεία και προβλέπεται πρόγραμμα υποστήριξης. Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί και θα είναι πλήρως επιχειρησιακό ως το 2027, διευκρίνισε ο Κοσίνιακ-Κάμις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξοπλισμών της Πολωνίας, τον στρατηγό Αρτούρ Κούπτελ, ο οποίος έκανε την περιγραφή του συστήματος αυτού νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ραντάρ που θα αιωρούνται από τα προσδεμένα αερόστατα θα παρακολουθούν τον ουρανό ως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ από τον πολωνικό εναέριο χώρο.

Αυτά έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως πύραυλοι, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και οχήματα επιφανείας σε ακτίνα άνω των 300 χιλιομέτρων.

Τον Φεβρουάριο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση αναγνωριστικών συστημάτων αερόστατων ραντάρ εναέριου χώρου και επιφανείας και τα σχετικά στοιχεία επιμελητείας και υποστήριξης του προγράμματος.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news