facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Νέα υπόθεση βιασμού 13χρονης στην Αθήνα: Κενά και μεγάλη καθυστέρηση στην ιατροδικαστική εξέταση

Λάθη, ολιγωρία και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των Αρχών σημειώθηκαν σε μία ευαίσθητη υπόθεση που αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού στην Αθήνα.

Η υπόθεση ήρθε στο «φως» πριν από 20 μέρες, όταν η αλλοδαπή μητέρα της 13χρονης - η οποία δεν μιλά ελληνικά - κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αθηνών τον πρώην σύντροφό της για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της κόρης της.

Η μητέρα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων την φρικτή υπόθεση. Από εκεί και έπειτα, ωστόσο, ξεκινά ένας Γολγοθάς για την ίδια, με τεράστιες καθυστερήσεις στην έρευνα.

Αντί να εκδοθεί παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση του ανήλικου παιδιού αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη ημέρα από την καταγγελία, καθώς εάν αυτή ευσταθεί ένας επικίνδυνος δράστης παραμένει ελεύθερος, η παραγγελία εκδόθηκε δέκα περίπου ημέρες μετά.

Επί δέκα επιπλέον ολόκληρες ημέρες, το αρμόδιο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας, Χάιδους Σπηλιοπούλου, δεν ενημέρωσε την αρμόδια Υποδιεύθυνση Ανηλίκων για το πότε θα κλεινόταν ραντεβού για ιατροδικαστική εξέταση, ούτε και το Τμήμα Ανηλίκων ενδιαφέρθηκε ομολογουμένως για την επίσπευση.

Κατόπιν μόνον καταγγελιών που ακολούθησαν, και έφτασαν μέχρι και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων ενημέρωσε την μητέρα ότι η εξέταση του παιδιού της θα γινόταν πέντε επιπλέον ημέρες μετά, δηλαδή περίπου 25 ημέρες μετά την καταγγελία, καθώς το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής επικαλείται φόρτο εργασίας.

Μετά από παρέμβαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η παραγγελία προς το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής ανακλήθηκε και χορηγήθηκε νεότερη παραγγελία προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ώστε να επισπευστεί η εξέταση.

Την ίδια στιγμή η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αθηνών, επικαλούμενη άτυπα φόρτο και του θεσμικού φορέα του Σπιτιού του Παιδιού, που πλέον είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για να εξετάζει τα κακοποιημένα σεξουαλικά παιδιά, δεν έχει ενημερώσει πότε θα υλοποιηθεί η εξέταση ενός βιασμένου κοριτσιού, με τους κινδύνους να είναι τεράστιους.

Ανώτατες δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι έχει παρατηρηθεί δυσλειτουργία στον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, και γι’ αυτό οι Αρχές προσανατολίζονται να επέμβουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την διεθνή έκθεση της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, δεν ακολουθείται το πρωτόκολλο της εξέτασης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών:

  • Οι παραγγελίες για ιατροδικαστική εξέταση πολλές φορές καθυστερούν να εκδοθούν.
  • Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο όμως υπηρετούν τρεις τουλάχιστον Ιατροδικαστές, επικαλείται φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να καθυστερούν ακόμη κι ένα μήνα, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα αυθημερόν.
  • Το Σπίτι του Παιδιού, με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις των παιδιών να καθυστερούν, πολλές φορές, μήνες.
  • Παρά το ότι λαμβάνει χώρα καταγγελία, πολλές φορές με ιδιαίτερη δυσκολία, για διάφορες παραμέτρους, καθώς τα θύματα δυσκολεύονται να σπάσουν την σιωπή, παρατηρείται το φαινόμενο της δευτερογενούς θυματοποίησης, εξαιτίας της μη προσήκουσας διερεύνησης των καταγγελιών, άλλοτε ακόμη και της συγκάλυψής τους.
  • Συνήθως δεν λαμβάνει χώρα κατ’ οίκον έρευνα ούτε κατάσχεση των ηλεκτρονικών μέσων των καταγγελλόμενων ως δραστών ή όταν αυτή λάβει χώρα είναι πλέον πολύ αργά.
  • Δεν διατάσσεται εγκαίρως ή και καθόλου παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, με αποτέλεσμα οι Εισαγγελείς και τα Δικαστήρια να στηρίζονται συνήθως μόνον σε παιδοψυχιατρικές εκτιμήσεις για την αντιληπτική ικανότητα των ανήλικων θυμάτων.
  • Όταν τα παιδιά καλούνται να καταθέσουν, πολλές φορές συμβαίνει το σύνδρομο της ανάκλησης, είτε λόγου φόβου είτε λόγω πίεσης του κακοποιητή γονέα, και αντί αυτό να κινητοποιεί τα αισθητήρια των Αρχών, εκλαμβάνεται ως στοιχείο αθωότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών, με αποτέλεσμα πολλές φορές όχι μόνον να αθωόνονται παιδόφιλοι, αλλά και να κινδυνεύουν οι γονείς, που προέβησαν στην καταγγελία, να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης για τα εγκλήματα κατά ανηλίκων, ενδεχομένως να προβεί σε αυστηρές συστάσεις, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, λόγω αλλεπάλληλων καταγγελιών που έρχονται στην επιφάνεια, και υποδηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην προστασία των ανηλίκων στην χώρα μας.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news