facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Στέγνωσε η Βαρκελώνη: Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια - Σκληρές απαγορεύσεις στο νερό

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια βρίσκεται η Βαρκελώνη και γενικότερα η περιφέρεια της Καταλονίας, η οποία χθες Πέμπτη (1/2) τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» καθώς τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της καταλονικής περιφερειακής κυβέρνησης Πέρε Αραγονές προχώρησε σε εξαγγελίες αυστηρών μέτρων με στόχο τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

katalonia_xirasia_bdb53.jpg

Τα μέτρα αφορούν περίπου 200 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις, περιλαμβανομένης της Βαρκελώνης. Υιοθετήθηκαν καθώς το επίπεδο στους ταμιευτήρες νερού έπεσε στο 16% της χωρητικότητάς τους.

Σκληρά μέτρα στη χρήση νερού – Οι αγρότες πρέπει να ρίξουν κατά 80% την κατανάλωση

Τα νέα μέτρα, που τίθενται από σήμερα Παρασκευή (2/2) σε ισχύ, προβλέπουν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 5% και, μεταξύ άλλων, πλέον θα απαγορεύεται να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν τις πισίνες τους, παρά μόνον με την αποδεδειγμένη χρήση ανακυκλωμένου νερού. Οι αγρότες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 80% και οι κτηνοτρόφοι κατά 50% για το πότισμα των ζώων τους.

Με βάση την πρώτη δέσμη των μέτρων, τα οποία αργότερα ενδέχεται να αυστηροποιηθούν αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, η ημερήσια κατανάλωση νερού κατ’ άτομο στην Καταλονία θα πρέπει να μειωθεί στα 200 λίτρα από 210 λίτρα που ήταν μέχρι τώρα.

katalonia_xirasia_1_c3893.jpg

Οι πισίνες σε ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία και θέρετρα θα επιτρέπεται να είναι γεμάτες μόνον εφόσον διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος και ανακύκλωσης του νερού και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν πλέον να τις αδειάζουν και να τις ξαναγεμίζουν. Του μέτρου θα εξαιρεθούν οι πισίνες σε υπαίθρια κλαμπ, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τις ντουζιέρες.

katalonia_xirasia_3_40b3e.jpg

Τα κάμπινγκ διερευνούν τρόπους για τη χρήση θαλασσινού νερού προκειμένου να γεμίζουν τις πισίνες, ώστε να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

katalonia_xirasia_2_87ea4.jpg

Σκέψεις για εισαγωγή νερού- Η χειρότερη ξηρασία στην Καταλονία εδώ και 1.200 χρόνια

Μολονότι τα περισσότερα νοικοκυριά στην Καταλονία ξοδεύουν κάτω από το όριο αυτό, έρευνα του 2016 έδειξε ότι η κατανάλωση νερού σε πεντάστερα ξενοδοχεία με σπα και αρκετές πισίνες μπορεί να υπερβεί τα 540 λίτρα κατ’ άτομο ημερησίως.

katalonia_xirasia_8_7bf60.jpg

Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού, καθώς η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η χειρότερη εδώ και 1.200 χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει αξιωματούχους στην Καταλονία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν νερό στη Βαρκελώνη με πλοία, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε το 2008, όταν το επίπεδο νερού στους ταμιευτήρες είχε πλησιάσει το 20% της χωρητικότητάς τους, ενώ υπήρχαν λιγότερα εργοστάσια αφαλάτωσης.

katalonia_xirasia_4_6c190.jpg

Στον ορίζοντα και νέα μέτρα για την ξηρασία

Αν οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την ερχόμενη άνοιξη δεν ενταθούν, η κυβέρνηση της Καταλονίας θα επιβάλλει άλλες δύο δέσμες περιοριστικών μέτρων, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν ολιγόλεπτα ντους στα γυμναστήρια και ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού στα 160 λίτρα κατ’ άτομο.

katalonia_xirasia_10_c70ae.jpg

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, έκανε λόγο για μια «νέα κλιματική πραγματικότητα».

katalonia_ksirasia_3_af579.jpg

«Η ξηρασία θα περάσει, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου είναι πιθανότερες νέες και πιο έντονες ξηρασίες», δήλωσε.

katalonia_xirasia_5_41aef.jpg

katalonia_xirasia_6_49645.jpg

katalonia_xirasia_7_2a7d3.jpg

katalonia_xirasia_9_3819e.jpg

katalonia_ksirasia_5_67ffc.jpg

katalonia_ksirasia_7_ea7ff.jpg

katalonia_ksirasia_6_48cf6.jpg

katalonia_ksirasia_2_fa7f2.jpg

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news