Τα στοιχεία αυτά έχουν προέλθει από εφόδους που έχει πραγματοποιήσει, τον τελευταίο ένα χρόνο, η Ελληνική Αστυνομία σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους όπου έχουν βρεθεί καταστάσεις «πελατών» όσων μεταδίδουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Μία από τις μεγαλύτερες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των πειρατών του παράνομου streaming πραγματοποίησε, πριν από μερικές ημέρες, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, εξαρθρώνοντας δίκτυο με παρουσία σε Αθήνα, Βοιωτία, Σαλαμίνα και Πάτρα.
Κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 20 αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά πόσα, 65.000 κινηματογραφικές ταινίες, εξοπλισμός και εντοπίστηκε λίστα με περισσότερους από 6.500 πελάτες. Τα κέρδη των εγκληματιών «λευκού κολάρου», που συμμετείχαν μόνο στο συγκεκριμένο κύκλωμα, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι τα διαφυγόντα κρατικά φορολογικά έσοδα.
«Η διανομή και χρήση πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτελεί διαρκές έγκλημα. Τα στοιχεία χρηστών που εντοπίζονται, κατά τους ελέγχους των Αρχών, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη δίωξη των καταναλωτών πειρατικού περιεχομένου», εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης. Η παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών είναι ορισμένες από τις ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι χρήστες, βάσει του ισχύοντος –και προς αυστηροποίηση– νομοθετικού πλαισίου. Για τους επικεφαλής των κυκλωμάτων, οι ποινές ενδέχεται να είναι πολύ αυστηρότερες, με δεδομένο ότι για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα ιδρύουν επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζονται μεταξύ 650.000 και 900.000, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες αγγίζουν το 1,2 εκατ. Οι παραπάνω διαθέτουν παράνομη συνδρομή με μέσο μηνιαίο κόστος 15 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα των πειρατών ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ (βάσει μετριοπαθών εκτιμήσεων για τουλάχιστον 500.000 παράνομους συνδρομητές). Λόγω της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο χάνει ετησίως περίπου 35 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω και της επαναφοράς της φορολόγησης των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (over-the-top) απειλείται, ενώ υπολογίζεται ότι πανευρωπαϊκά χάνονται 18.000 θέσεις εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα.Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (για το 2022) του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάθε χρήστης Διαδικτύου έχει πρόσβαση δέκα φορές τον μήνα σε παράνομο περιεχόμενο. Οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι κινηματογραφικές ταινίες και οι «ζωντανές» μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων ανήκουν στις πλέον περιζήτητες πειρατικές παραγωγές. Πρόσφατη έρευνα τοποθετεί τις ετήσιες απώλειες εσόδων για τους παρόχους στις ΗΠΑ σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ από την παράνομη μετάδοση μόνο 28 δημοφιλέστερων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Παγκοσμίως, το πλήγμα, μόνο για την κινηματογραφική βιομηχανία, κυμαίνεται από περίπου 40 δισ. έως 90 δισ. ευρώ.
kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου