facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Παιδί ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία στο Ναύπλιο και έμεινε στο νοσοκομείο για μέρες – Πώς μοιάζουν, τι πρέπει να προσέχουμε

Θαλάσσιες ανεμώνες έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλία του Ναυπλίου. Μάλιστα, μια ανεμώνη τσίμπησε ένα παιδί που έφτασε με την οικογένειά του στην παραλία Καραθώνα και μπήκε στη θάλασσα. Το παιδί πονούσε πολύ, μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να μείνει εκεί για μέρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι πάνω στα βράχια, δεν μετακινούνται, και αν κάποιος τις ακουμπήσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με τη μέδουσα και τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν μας τσιμπήσει θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες ή να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Τι λένε οι ειδικοί

Η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, και η ειδική δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα, μίλησαν στο MEGA για το φαινόμενο με τις θαλάσσιες ανεμώνες και τι προκαλούν.

Η κ. Βουτσινά είπε: «Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν και αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τη φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά».

Θαλάσσιες ανεμώνες

«Σε οργανωμένες παραλίες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Π. Δαλαμπούρα τόνισε πως «ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά από τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα».

Μάλιστα ανέφερε πως «αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από τη θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή και στη συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news