facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΥΠΕΞ για Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας»

Απάντηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πως υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που το «ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι σαφές» και πως δεν είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλα χωρικών υδάτων, ο κ. Αρναούτης δήλωσε:

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ  Ελλάδος και Τουρκίας».

Η συνέντευξη του Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας «TV100», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέβασε και πάλι τους τόνους κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τονίζοντας ότι «δεν είναι δική τους δουλειά και τέτοιου είδους τοποθετήσεις προκαλούν «σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Συνέχισε λέγοντας: «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση».

«Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: “Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, αλλά ας μην μπουν άλλες χώρες ανάμεσά μας”, δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις εναντίον για τα F-16 μας, ο πρόεδρός μας αναπόφευκτα θύμωσε», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση… Να σήμερα (σ.σ. χθες) πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη “γενοκτονία”. Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα», κατέληξε.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για νησιά στο Αιγαίο που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι σαφές. Συνοψίζοντας, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν επί χρόνια και όσο δεν λύνονται αυτά θα σημειώνονται εντάσεις. Αναφέρθηκε στην κρίση των Ιμίων και τις δερευνητικές επαφές που ακολούθησαν, για τις οποίες είπε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όταν ήρθε στην εξουσία τις συνέχισε «γιατί ήταν ένα θετικό βήμα».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλα χωρικών υδάτων και, όπως είπε, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν σε εκείνα τα τέσσερα μίλια, «τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους αλλά δεν είναι», τότε αρχίζουν να λένε ότι κάνουμε παραβιάσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπάρχουν νησίδες και βράχοι που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν ορίζεται «ξεκάθαρα» από τις συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. «Εμείς δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, έτσι προκαλείται ένταση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση και το γεύμα που είχαν στον Βόσπορο πέρυσι στις 14 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τουρκος υπουργός υποστήριξε ότι εκεί συζητήθηκε να εντείνουν οι δύο πλευρές τον μεταξύ τους διάλογο χωρίς εμπλοκή τρίτων. «Όμως ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσινγκτον και έκανε λόμπι για να μην πάρουμε τα F-16» είπε ο κ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι αυτό εκνεύρισε τον Ερντογάν.

«Τώρα με τους σεισμούς περάσαμε σε μία περίοδο ηρεμίας. Μετά τις εκλογές είπαμε να συζητήσουμε σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να καταλήξει πως «εξασφαλίσαμε μια συμφωνία, αλλά αύριο μπορεί να συμβεί κάτι και να έχουμε ένταση».

news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news