«Από τις 3 Απριλίου ξεκινάμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Και την 1η Ιουλίου ολοκληρώνουμε την κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι τα όπλα θα αναπτυχθούν χωρίς να παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που πρόκειται να μεταφέρει η Δύση στο Κίεβο δεν ανήκουν σε όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργούν ραδιενεργή σκόνη και επομένως θεωρούνται πολύ επικίνδυνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αξιοποιηθούν, αναπόφευκτα θα μολυνθούν οι σπαρμένες περιοχές, κάτι που θα δημιουργήσει κίνδυνο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για το περιβάλλον.
Την περασμένη Τρίτη, η βρετανίδα υφυπουργός Άμυνας Αναμπέλ Γκόλντι είπε ότι το Λονδίνο εκτός από τα άρματα μάχης Challenger 2, θα μεταφέρει πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένων οβίδων τεθωρακισμένων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Τα αμερικανικά στρατεύματα φέρονται να χρησιμοποίησαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα ανέφεραν πως η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα.
Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων.
Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, καθώς η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε το σχέδιο, σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου