facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Αποκαλυπτήρια του προγράμματος επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος καλούνται να πάρουν χαρτί και μολύβι. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις που φτάνουν ακόμη και στο 75% αλλά υποχρεώνει τα νοικοκυριά να ανεβάσουν το συνολικό επενδυτικό κόστος καθώς εκτός από τα πάνελ στην στέγη θα πρέπει να τοποθετήσουν και μπαταρίες.

Το όφελος που προκύπτει από μια τέτοια επένδυση αλλά και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει η απόσβεση, αποτυπώνονται στο ακόλουθο απολύτως ρεαλιστικό παράδειγμα.

Ο ιδιοκτήτης έχει χώρο για την εγκατάσταση 12 ηλιακών πάνελ στην ταράτσα ή στη στέγη του τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ισχύ 6,6 KW. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να παράγει από τον ήλιο 9300 KWh και ουσιαστικά να καλύψει το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η κατανάλωση κοστίζει 1480 ευρώ τον χρόνο αν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στα 2220 ευρώ και στα 2220 ευρώ αν η τιμή του ρεύματος ανέβει στα 0,24 ευρώ. Για να εγκατασταθεί αυτό το σύστημα μαζί με μια μπαταρία 5 KWh -η μπαταρία είναι υποχρεωτική για να μπει κάποιος στο σύστημα- θα πρέπει να δαπανηθούν 13.000 ευρώ. Περίπου τα 9000 ευρώ αφορούν στα πάνελ και τα υπόλοιπα 4000 ευρώ στην μπαταρία.

Αν ο ενδιαφερόμενος ενταχθεί στο πρόγραμμα, τότε θα λάβει επιδότηση:

1. 1800 ευρώ (το 20% της επένδυσης) έως και 2250 ευρώ για τα πάνελ (σ.σ μεγαλύτερα ποσά θα δοθούν μόνο για αγρότες και ευάλωτα νοικοκυριά όπου οι επιδοτήσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχονται στα 3600 ευρώ στην περίπτωση των αγροτών και στα 5400 ευρώ στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών.

2. 3600 ευρώ έως και 4000 ευρώ για τη μπαταρία.

Φωτοβολταϊκά

Άρα από τα 13.000 ευρώ της επένδυσης, η τελική επιδότηση θα κυμαίνεται από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καταναλωτή. Επομένως, αν η τιμή του ρεύματος διαμορφωθεί στα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ο χρόνος της απόσβεσης θα κυμαίνεται από 2,5 χρόνια έως και 5,2 χρόνια. Αν όμως η τιμή του ρεύματος ανέβει στα 0,24 ευρώ, τότε η περίοδος απόσβεσης θα κυμαίνεται από 1,6 χρόνια έως και 3,4 έτη.

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά;

Παρά τα υψηλά ποσοστά επιδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ένα είναι σίγουρο για το σύνολο των νοικοκυριών που θα μπουν στη διαδικασία να καταθέσουν αίτηση.

Θα πρέπει να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους ακόμη και αν το νοικοκυριό τους ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων. Αυτό θα είναι και το μεγάλο "στοίχημα" του προγράμματος: Να μην καταλήξουν τελικώς τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στις ταράτσες των πιο εύπορων νοικοκυριών τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν την ίδια συμμετοχή. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει περαιτέρω διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά θα επιδοτούνται με το 60-65% της δαπάνης για τα πάνελς και με το 100% της δαπάνης για τις μπαταρίες. Ένα νοικοκυριό που θα εγκαταστήσει επομένως ένα μικρό σύστημα 2,7KWp το οποίο θα παράγει 4000 κιλοβατώρες τον χρόνο, θα χρειαστεί να πληρώσει 7250 ευρώ. Από αυτά θα λάβει ως επιδότηση (ως ευάλωτο νοικοκυριό) τα 4700 ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει τα υπόλοιπα 2500 ευρώ. Για την μπαταρία, δεν θα πληρώσει καθώς το ποσοστό επιδότησης είναι 100%. Με αυτά τα 2500 ευρώ, θα κερδίζει 400-450 ευρώ τον χρόνο από το ρεύμα καθώς το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνοντας περίπου 11 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα.

Έτσι, η απόσβεση ακόμη και αυτών των 2500 ευρώ θα χρειαστεί περίπου 6-7 χρόνια. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν το ευάλωτο νοικοκυριό που έχει να αντιμετωπίσει τις πολύ αυξημένες δαπάνες για το supermarket κλπ θα μπορέσει να διαθέσει αυτό το ποσό για να συγκρατήσει τον λογαριασμό του ρεύματος τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια.

Προφανώς, με περιορισμένο εκκαθαριστικό σημείωμα, ακόμη και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δεν θα είναι καθόλου εύκολη ενώ στο πρόγραμμα δεν υπάρχει σχετική αναφορά.

Για τα μη ευάλωτα νοικοκυριά, το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το μη ευάλωτο νοικοκυριό έχει ποσοστό επιδότησης από 20% έως 35% για τα πάνελς και 90-100% για τις μπαταρίες. Επομένως, ακόμη και στο παράδειγμα του μικρού φωτοβολταϊκού που παράγει 4000 KWh τον χρόνο, η ίδια συμμετοχή μπορεί να ανέβει ακόμη και στα 6000-6500 ευρώ. Ακόμη και αν κάποιος πάει να δανειστεί αυτό το ποσό, οι τόκοι που θα πληρώνει θα "εξαφανίζουν" πάνω από τα μισά κέρδη από τη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος.

Η ανάλυση δείχνει ότι το πρόγραμμα επιδότησης συμφέρει περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μεγαλύτερα συστήματα (δηλαδή τα νοικοκυριά που κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας) και τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την ίδια συμμετοχή στην επένδυση ώστε να μην μπλέξουν με τραπεζικό δανεισμό ειδικά τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα.

thetoc

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news