facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Με στόχο τα 6 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου και δωρεάν νερού κινείται ο Δήμος Φυλής

Πλώρη για την υδρολογική αυτονομία του έβαλε ο Δήμος Φυλής, που αν επιτύχει τον στόχο του τότε οι δημότες του δεν θα ξαναπληρώσουν ποτέ το νερό που καταναλώνουν.

Ο Δήμος Φυλής έχει σχέδιο να μετατρέψει τον Δήμο σε υδρολογικά αυτόνομο. Σχέδιο το οποίο δεν βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι του δημαρχειακού γραφείου, αλλά εξελίσσεται μέρα με την μέρα.

Πως θα το πετύχει αυτό; Μέσω των γεωτρήσεων που έχουν ξεκινήσει στη Πάρνηθα και ήδη αριθμούν τις 8. Ήδη λοιπόν, ο Δήμος Φυλής έχει εξασφαλίσει 2 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως από αυτές τις γεωτρήσεις, τις οποίες κάνει σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ.

Αρκεί αυτό το νούμερο παραγόμενου ύδατος όμως για να καλύψει τον στόχο του Δήμου; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ναι, διότι καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των αρδευτικών αναγκών ήδη του Δήμου και όχι διότι άλλος είναι ο απώτερος στόχος της διοίκησης Παππού.

Το σχέδιο θέλει τις 8 γεωτρήσεις να γίνουν 22. Από τις έρευνες που ήδη έχουν γίνει, αυτές οι γεωτρήσεις είναι εφικτές. Και ο Δήμος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα αναμένεται να εξασφαλίσει και την αναγκαία χρηματοδότηση. Αυτό προσδοκούν τουλάχιστον από τον Δήμο.

 

Τι θα γίνει όταν φτάσει εκεί που θέλει ο Δήμος σε αριθμό γεωτρήσεων και στον όγκο νερού που επιζητάει; Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς δεσμεύτηκε πως όταν εξασφαλιστούν από τις γεωτρήσεις 6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, τότε όλος ο Δήμος Φυλής θα πίνει νερό δωρεάν.

Εδώ υπάρχει και ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο ο Δήμος Φυλής οφείλει να δώσει βάση και δίνει. Η υπερβολική γεώτρηση νερού μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο πρόβλημα στις φυσικές αποθήκες νερού της Πάρνηθας και να βλάψει το οικοσύστημα. Ο Δήμος το ξέρει και το νούμερο των 6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού θα είναι όπως είπε ο Δήμαρχος, μια πολύ συνετή σε όγκο γεώτρηση.

Το να μην πληρώνουν οι ιδιώτες το νερό που καταναλώνουν όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη χρήση του. Αυτό το ξέρουν στο Δήμο και θα βάλουν όριο. Δηλαδή, το δωρεάν νερό θα ισχύει ως έναν αριθμό κυβικών μέτρων κατανάλωσης ανά νοικοκυριό. Ο Δήμος σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ θα έχει όσο στοιχεία χρειάζεται για να γνωρίζει πόσοι άνθρωποι ζούνε σε ένα σπίτι. Οπότε όποιος κάνει υπέρμετρη χρήση θα χρεώνεται.

Αυτό που επίσης πληροφορηθήκαμε, είναι πως ο Δήμος Φυλής, έχει στο βουνό εγκατεστημένα πάνω από 30 φρεάτια εκτόνωσης και εξαερισμού των δικτύων ύδρευσης. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ένα βασικό ζητούμενο για τον Δήμο όπως και η προστασία του βουνού συνολικά.

Η Πάρνηθα είναι ένα πολύτιμο βουνό για όλη την πρωτεύουσα και κάθε παρέμβαση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο βουνό επηρεάζει άμεσα και την κοινωνία των πολιτών.

Μεγάλο ζητούμενο φυσικά παραμένει η προστασία του νερού από διαρροές που είναι σύνηθες φαινόμενο σε παλαιά δίκτυα ύδρευσης. Σύντομα ο Δήμος Φυλής θα αντικαταστήσει τα υδρόμετρα με ψηφιακά όπου απομακρυσμένα θα μπορεί να ελέγχει για διαρροές.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η λειτουργία των αντλιοστασίων στο Δήμο με το λιγότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα. Ο Δήμος Φυλής ήδη αναβαθμίζει ενεργειακά τα αντλιοστάσια του Δήμου που θα τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

 

Σήμερα ο Δήμος αγοράζει νερό από την ΕΥΔΑΠ με το οποίο τροφοδοτεί τα δίκτυα ύδρευσης που ανήκουν στο Δήμο. Εφόσον κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο των 6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, τότε θα γίνει ίσως ο πρώτος Δήμος της χώρας με υδρολογική αυτοτέλεια.

Το ίδιο επιχειρεί να επιτύχει και με την ενεργειακή του αυτονομία με την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων εντός της παλαιάς χωματερής και όχι μόνο.

Παράλληλα, ο Δήμος Φυλής είναι πολύ κοντά στο να φτιάξει ένα εργοστάσιο παραγωγής βιομάζας, το οποίο θα τροφοδοτεί μεταξύ άλλων με ζεστό νερό σημεία του Δήμου που σήμερα αντιμετωπίζουν υπαρκτό πρόβλημα με τη θέρμανση τους. Αναφερόμαστε στις περιοχές της Χασιάς και του Πανοράματος.

Ο Δήμος, θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο βιομάζας με ξερά κλαδιά που θα συλλέγονται από την Πάρνηθα. Στόχος – θα επανέλθουμε στο θέμα όταν ωριμάσει πλήρως – είναι να προστατεύεται το βουνό, να βρούνε εργασία πάνω από 200 άτομα και φυσικά να τροφοδοτούνται οικισμοί με ζεστό νερό.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news