facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου για Τουρκία: Τι αναφέρει για την κλιμάκωση απέναντι στην Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιγράφει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου στην οποία μάλιστα γίνεται μνεία στην τουρκική επιθετικότητα αλλά και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι διαφωνίες Τουρκίας - Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο».

Σε αυτή υπογραμμίζεται και η καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων εκ μέρους του Κογκρέσου. «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό της Άγκυρας και της Μόσχας δεν περνά απαρατήρητο και στην έκθεση υπογραμμίζεται το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο να εκφράζει τον προβληματισμό του για τη στενή συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ» αναφέρεται στην έκθεση.
Παράγοντας ανησυχίας ο τουρκικός αναθεωρητισμός

Προβληματισμό και ανησυχία διατυπώνει η έκθεση για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011 έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», σημειώνεται.

Ο προβληματισμός των συμμάχων της Τουρκίας και η διεθνής καταδίκη δεν φαίνεται να εμποδίζει την Άγκυρα να εμμένει στις προκλήσεις στο πεδίο με με νέες υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ζουράφα.
Σημειώνεται πως η Άγκυρα επιμένει όμως στην προκλητική ρητορική με τον Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει την Αθήνα «καταφύγιο προδοτών» και εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύδη περί απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα κινείται θεσμικά και σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, τονίζοντας την ανάγκη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.
«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» υποστήριζε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Δένδιας. 

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news