facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Ξεσηκώνεται η Πελοπόννησος για την απόφαση Γεωργαντά

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, να καταχωρηθεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την απόφαση του αυτή, εξισώνει την ονομασία “Καλαμάτα” με την ποικιλία “Ελιάς Καλαμών”, υποκύπτοντας, κόντρα μάλιστα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ, στις πιέσεις συμφερόντων.

“Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο Υπουργείο Γεωργίας κουμάντο κάνουν η ΠΕΜΕΤΕ, οι μεγαλοεισαγωγείς και οι Κουνινιώτηδες. Μετά την καταστροφή της σταφιδοκαλλιέργειας θα οδηγηθεί η χώρα και στην καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας.” τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, ζητώντας παράλληλα την άμεση σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για “μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

«Η νέα απόφαση για την ελιά Καλαμάτας, η οποία επαναφέρει την απόφαση Αποστόλου που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, θα αναλάβουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης και κινητοποίησης προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι αγρότες της περιοχής μας, να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε», επισημαίνει.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε με ανάρτησή του και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος:

“Όλοι οι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, οφείλουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλα και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί. Ο εμπαιγμός των Μεσσηνίων παραγωγών, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητος. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥπΑΑΤ.”

Οργή των τοπικών φορέων για την απόφαση Γεωργαντά

Βολή κατά βολή στο άκουσμα της νέας αρνητικής εξέλιξης και των “επιδιώξεων” του ΥΠΑΑΤ απέναντι στο προϊόν από τον Πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ και Διευθυντή του Α.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιο. Ο κ. Πάζιος μίλησε στο τοπικό ΜΜΕ best-tv.gr για μια μαύρη μέρα, αποφράδα με μια απόφαση που εμπεριέχει μεθοδεύσεις και επιδιώξεις συμφερόντων, εξέφρασε την οργή του για την στάση του Υπουργού που άλλα δεσμευόταν στις συσκέψεις και άλλα έκανε, ενώ προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης.

Καυστικές οι αναφορές και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο που στην πρώτη του αντίδραση εξέφρασε την αγανάκτησή του για την θλιβερή αυτή αιφνιδιαστική απόφαση, μιλώντας πως πρόκειται για ένα πισωγύρισμα θέτοντας και ζήτημα πως με την αλα καρτ αυτή πολιτική το προϊόν γίνεται έρμαιο. Ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε παράλληλα την αρνητική εξέλιξη και πως δεν… θα υπάρχει στα επόμενα χρόνια καν καλλιέργεια στην Ελλάδα επισημαίνοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης της ονομασίας και του προϊόντος από τις τρίτες χώρες αναφέροντας δηκτικά πως καταφέρνουμε να “βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” και προαναγγέλλοντας και τις κινήσεις αντίδρασης που πρόκειται να υπάρξουν.

aftodioikisi 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news