Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. Επίσης, φωτιές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε Τσακατούρα Γρεβενών, στο Δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.
Δύσκολη είναι κατάσταση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.
Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.
Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Λέσβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ επικίνδυνή πυρκαγιά, η οποία είχε ως σημείο έναρξης την περιοχή Καστρί. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Σήμερα, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο. «Η πολύ δύσκολη αυτή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
Επίσης, ενημέρωσε πως μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 15:36 στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω ότι η φωτιά αυτή βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε από τις 17:10 το 112, όπου εστάλησαν μηνύματα για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για πολύ δύσβατη περιοχή.
Μια ακόμα φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης που εκδηλώθηκε στις 15:32 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από λίγο, η πυρκαγιά αυτή έχει οριοθετηθεί.
Ακόμα, στις 16:17 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
Σημείωσε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει άμεσα σε μερικό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.
Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αύριο (25/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την έναρξη πυρκαγιάς. «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης, να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την απόφαση να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Βρίσα και Σταυρός πήραν οι αρχές. Σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή ανάμεσα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Λέσβο, χωρίς να απειλεί αύτη τη στιγμή κάποιον οικισμό σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την πυροσβεστική. Πυρκαγιά και στην Ηλεία, ενώ συνεχίζεται για 4η μέρα η πύρινη μάχη στον Έβρο.
Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο από χθες Σαββάτο στις 10 το πρωί.
Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.
Νωρίτερα μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».
Στο μεταξύ ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία. Μάλιστα, ενεργοποιήθηκε το 112 για τέσσερις περιοχές.
Η φωτιά ξέσπασε στις 3:30 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στα Μακρίσια Ηλείας, σε δύσβατη περιοχή κοντά σε ελαιώνες. Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και κατευθύνθηκε σε κατοικημένες περιοχές.
Πριν λίγο δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας, Φρύξων και Γρύλλου, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκιλλουντία».
Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκιλλουντία». Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».
Στο ξεκίνημά της δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα τα οχήματα της Πυροσβεστικής και ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων που ήδη επιχειρούν. Μέσα σε λίγη ώρα η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Καίγονται καλλιεργήσιμες και ένα κατάστημα με πλαστικά και λάστιχα άρδευσης.
Η πυρκαγιά έχει ήδη μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην κατασκήνωση της Φρύξας.
Η φωτιά πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από τις παρυφές των Κρεστένων και συνεχίζει προς γειτονικούς οικισμούς. Θεωρείται πολύ επικίνδυνη σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές.
Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια, του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία.
Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Στη Λέσβο, στο μεταξύ, η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερά αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από εναέρια επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Τόνισε ότι στον οικισμό Βατερά ο οποίος δεν απειλείται, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο που κινείται παράλληλα με το χωριό Βρίσα ωστόσο δεν απειλούνται σπίτια. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, ενώ αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή τόνισε ότι είναι ανυπολόγιστη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη Λέσβο, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» επισήμανε.
"Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά, ανέφερε ο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν 5 οικίες και μία επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να παρατηρηθούν σκηνές πανικού.
Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα .
Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί ζημιές.
Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.
Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.
Στο μεταξύ στα Βατερά κάηκαν σπίτια, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ένας πυροσβέστης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Επίσης, έχουν περισυλλεγεί από την παραλία των Βατερών τουλάχιστον 9 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 Γάλλοι τουρίστες. Μια Γαλλίδα τουρίστρια που λιποθύμησε στα Βατερά μεταφέρθηκε από το λιμενικό στο Πλωμάρι.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο. Η φωτιά απειλεί τον πυρήνα του παρθένου δάσους, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.
Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.
Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.
Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, και κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές, με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προσώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού, και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.
Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.
Εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά είχε προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων. Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Απομακρύνθηκαν από το χωριό κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
Στη φωτιά επιχειρεί από επίγειες δυνάμεις ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει στη Δαδιά.
Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.
Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Ολύμπος".
«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».
«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».
«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».
Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».
Με επικεφαλής τον τομεάρχη περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε σήμερα τη Δαδιά. Μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς .
"Είμαστε εδώ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής γιατί ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Δαδιά. Απειλείται ένα μοναδικό οικοσύστημα και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία ανησυχία και για τον τοπικό πληθυσμό και γενικότερα για την περιοχή του Έβρου. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα του μηχανισμού αλλά και όλα τα μέσα και οι πόροι τα οποία διατίθενται. Θα πρεπει να υπάρχει κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρχουν και εναέρια και επίγεια μέσα όπως και μηχανήματα έργου και υλοτόμοι. Πρέπει να γίνει έστω και τώρα ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε αυτόν τον τόπο πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες" ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος.
Επισήμανε ότι "υπάρχουν ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και θα αφορούν την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα θέματα της πρόληψης, της ετοιμότητας και της στελέχωσης όμως σήμερα πρέπει να πέσουν όλες οι δυνάμεις γιατί υπάρχει ένα θέμα εθνικής σημασίας που ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας και δεν επιτρέπεται να απειληθεί αυτό το μοναδικό οικοσύστημα" και πρόσθεσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν μάχη, να τους εμψυχώσει, να του ζητήσει να κάνουν ένα κουράγιο ακόμα γιατί πρέπει να δώσουμε ότι είναι δυνατόν και φυσικά η κυβέρνηση να μην υποτιμήσει τις συνθήκες, να μην καθυστερήσει και να φέρει όλες τις δυνάμεις στον Έβρο".
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Μακρίσια του Δήμου Κρεστένων στην Ηλεία, το μεσημέρι της Κυριακής.
Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Φαστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μοιρών, για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Ζωφριά, Άνω Λιόσια του δήμου Φυλής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην πυρκαγιά επιχειρούν 41 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Α/Φ και 1 Ε/Π.
Νωρίτερα πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλονή Τροιζήνας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 Α/Φ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai/euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου