Το υπερμεταδοτικό στέλεχος, που κυριάρχησε ολοκληρωτικά στη διάρκεια του χειμώνα, σηματοδότησε τη νέα φάση της πανδημίας, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτατη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αλλά και τη μικρότερη νοσηρότητα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ποσοστού ανοσίας στον πληθυσμό.
Ο Φεβρουάριος αναδεικνύεται στον δεύτερο χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, παρά την αισθητή πτώση τους σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο μήνας που πέρασε έκλεισε με 479.030 νέες μολύνσεις, μειωμένες κατά 34% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο σε απόλυτο αριθμό και κατά 26,7% σε ότι αφορά το μέσο ημερήσιο όρο (επειδή είχε 28 μέρες, έναντι 31 του Ιανουαρίου).
Στον παρακάτω πίνακα, που επεξεργάστηκε το iatronet.gr με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αποτυπώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ανά μήνα και ο μέσος όρος ημέρας, κατά το τελευταίο εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που η Όμικρον «εκτόξευσε» τα μεγέθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το φθινόπωρο.
Η Αττική είχε το μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης των κρουσμάτων σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα ο αριθμός τους έπεσε στα 143.542 τον Φεβρουάριο, έναντι 266.374 τον Ιανουάριο, μια αύξηση που σε απόλυτο αριθμό αγγίζει το 46% και σε μέσο όρο ημέρας (λόγω λιγότερων ημερών του Φεβρουαρίου) φτάνει το 38%.
Στη Θεσσαλονίκη η μείωση ήταν πιο συγκρατημένη. Καταγράφηκαν 54.178 κρούσματα τον Φεβρουάριο έναντι 75.090 τον Ιανουάριο (μείωση 27,8% σε απόλυτο αριθμό και 20,2%) σε ημερήσιο μέσο όρο.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου