facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ για τους θανάτους που δεν ανακοινώνονται

Απάντηση σε δημοσίευμα του iatronet.gr για τους θανάτους ασθενών με CoViD, οι οποίοι δεν ανακοινώνονται ποτέ, έδωσε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το δημοσίευμα είχε αναρτηθεί την περασμένη Πέμπτη. Περιέγραφε τη δυσαρμονία μεταξύ του αριθμού των απωλειών που ανακοινώνονται καθημερινά και εκείνου που προκύπτει με τον υπολογισμό των θανάτων του τελευταίου 24ωρου.

Για παράδειγμα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 78 θανάτους, ενώ η διαφορά με τον συνολικό αριθμό των απωλειών που είχαν ανακοινωθεί προχθές ήταν 82...

Σε σχέση με τα παραπάνω, η διοίκηση του ΕΟΔΥ υποστηρίζει τα εξής:

"Αναφορικά με δημοσιεύματα, που αναπαρήχθησαν σε έγκυρα δημοσιογραφικά sites, σύμφωνα με το οποία έχουν αυξηθεί οι θάνατοι που δεν ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους / καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους.

Ο ισχυρισμός ότι δεν ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα δεν ισχύει, αφού στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου. Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας  (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).

Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες.

Εν κατακλείδι, όλοι οι θάνατοι ανακοινώνονται και περιλαμβάνονται στην έκθεση και δεν απαιτούνται υπολογισμοί όπως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, αν θέλει κανείς να γνωρίζει ανά ημέρα πόσα άτομα κατέληξαν.

Σημειώνεται ότι, η καθυστέρηση δήλωσης είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν".   

Και όμως...

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι απολύτως σεβαστή, αλλά επιβεβαιώνει, τελικά, το δημοσίευμα του iatronet.gr.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού παραπέμπουν στο "διάγραμμα 2" της ημερήσιας έκθεσης. Αν δει κανείς το διάγραμμα της χθεσινής μέρας, που παρατίθεται πιο πάνω, παρατηρεί πως ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκαν ήταν 78.

Αν αφαιρέσει τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της πανδημίας (24.836) με τον αντίστοιχο της προηγούμενης μέρας (24.754) η διαφορά είναι 82 και όχι 78.

Ακόμη και εάν επιχειρήσει να διαβάσει το γραφιστικά προβληματικό "διάγραμμα 2", θα παρατηρήσει πως στην τελευταία στήλη δεν υπάρχουν ούτε 78, ούτε 82 θάνατοι, αλλά 30, αριθμός που δεν μπορεί να ερμηνευτεί.

Λαμβάνοντας, τελικά, υπόψη τον αριθμό που προκύπτει από την παραπάνω αφαίρεση, οι 4 επιπλέον θάνατοι του τελευταίου 24ωρου δεν ανακοινώνονται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Προκύπτουν, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του iatronet.gr.

Στο δημοσίευμά μας αναφερόταν πως θα έπρεπε οι απώλειες που "καταγράφονται με καθυστέρηση στο μητρώο CoViD" να ανακοινώνονται αναδρομικά: "Να γνωστοποιείται, δηλαδή, πως τις τελευταίες Χ μέρες έχουν υπάρξει Χ θάνατοι που δεν ανακοινώθηκαν".

Ο τρόπος καταγραφής έχει προκαλέσει προβληματισμό και σε ειδικούς στο θέμα της πανδημίας. Δεν θα ήταν απίθανο εάν οι υπεύθυνοι προχωρούσαν, κάποια στιγμή, σε αναθεώρησή του...

iatronet 

ΣΧΕΤΙΚΟ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news