Αυτό, τόνισε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, θα επισπεύσει την πολιτική διαδικασία που έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές και θα τερματίσει τις συγκρούσεις στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.
«Το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει τη Λιβύη να αποκαταστήσει την κυριαρχία της και την ενότητά της, είναι η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της, η οποία επηρεάζει αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Λιβύης ιδιαίτερα, και την ασφάλεια των αραβικών και αφρικανικών γειτόνων της γενικότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ».
Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα αναφέρεται στην διαρκή στήριξη της Αιγύπτου των προσπαθειών για πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη, ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στη χώρα, φιλοξενώντας μάλιστα αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ διαφόρων παρατάξεων της Λιβύης για μια πολιτική λύση μέσω της «5+5» Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης που έχει αναλάβει να προωθήσει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων δυνάμεων από τη χώρα.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ζήτησε παράλληλα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, ενώ προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί, η Αίγυπτος θα μπορούσε να λάβει μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων, εάν αυτή διαταραχθεί», πρόσθεσε.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής» απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για την εθνική της ασφάλεια από τη Λιβύη, προειδοποιώντας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ότι το Κάιρο θα επέμβει στρατιωτικά εάν ξεπεραστούν ορισμένες «κόκκινες γραμμές».
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Αίγυπτος προέτρεψε επίμονα τις δύο παρατάξεις στη Λιβύη να συμμετάσχουν «σοβαρά» στην ειρηνευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και να εφαρμόσουν όλες τις διεθνείς αποφάσεις που καθορίζουν την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Σούκρι, η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει λάβει «αποφασιστικά» μέτρα για να τερματίσει αυτό το πρόβλημα».
«Η συνεχιζόμενη ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη τροφοδοτεί ένα ασταθές περιβάλλον ενίσχυσης της τρομοκρατίας, επιτρέποντας την κίνηση τρομοκρατικών στοιχείων στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Σκούκρι, και προέτρεψε όλες τις χώρες που έχουν αναπτύξει μαχητές και μισθοφόρους στη Λιβύη να τους αποσύρουν και να τιμωρήσουν τους υποστηρικτές τους, τους εργοδότες τους, και εκείνους που διευκόλυναν τη διέλευση και τη μετακίνησή τους πέρα από τα διεθνή σύνορα.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου