Το βεβαρημένο παρελθόν την περιοχής, καθώς στη Θήβα έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί, έχει σημάνει συναγερμό. «Όταν μια περιοχή βρίσκεται σε έντονη σεισμική έξαρση όπως είναι η περίπτωση της Θήβας, τότε αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο» λέει στο newsit.gr, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Και συνεχίζει: «Και για αυτόν ακριβώς το λόγο δύο φορές έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. Μία στις 21 Ιουλίου και μια χθες το βράδυ για να εξετάσει την περίπτωση της Θήβας. Από τις 21 Ιουλίου έχουμε ήδη καταλήξει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού στην περιοχή, αυτό δεν έχει αναιρεθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα η επιτροπή ήδη από τις 21 Ιουλίου συνέστησε την επιχειρησιακή εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος». Το πόρισμα της επιτροπής αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κι από εκεί πήγε στις τοπικές αρχές, οι οποίες είναι εντεταλμένες να εφαρμόσουν το σχέδιο αυτό. Το ίδιο είχε γίνει εξάλλου και για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου».
Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος λέει στο newsit.gr: «Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας από τις αρχές Ιουλίου και μετά, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Έχουμε ένταση της σεισμικής έξαρσης και για αυτό το λόγο εκρίθη σκόπιμο να συνέλθει και για δεύτερη φορά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου η οποία επιβεβαίωσε και το πόρισμα της πρώτης συνεδρίασης στις 21 Ιουλίου. Κατά συνέπεια εξακολουθεί να ισχύει η προληπτική εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος».
Το ρήγμα της Θήβας στο οποίο έχουν σημειωθεί ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί στο παρελθόν, βρίσκεται στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με αυτό των Αλκυονίδων που έδωσε το 1981 το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα κι όχι μόνο. Ωστόσο δεν σχετίζονται μεταξύ του όπως αναφέρει στο newsit.gr, o Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ανήκουν στη ζώνη ρηγμάτων η οποία έρχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, όπου βρίσκεται το ρήγμα των Αλκυονίδων και συνεχίζει στη Στερεά Ελλάδα, στα βόρεια της Αττικής με σύστημα ρηγμάτων ένα από τα οποία είναι κι αυτό της Θήβας».
Στις 18 Αυγούστου 1853 η περιοχή της Θήβας μπαίνεις στο στόχαστρο του Εγκέλαδου. Σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ (κάποιες άλλες αναφορές ανεβάζουν την δόνηση στα 6,8 Ρίχτερ) σημειώνεται στην περιοχή. Κτίρια καταρρέουν στην πόλη της Βοιωτίας, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στις Θεσπιές. Από τη δόνηση προκλήθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις, ενώ από τα κτίρια που θα καταρρεύσουν θα εγκλωβιστούν 30 άτομα. Νεκροί θα ανασυρθούν οι έντεκα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Εγκέλαδο θα φτάσει τους 13. Ο σεισμός θα γίνει αισθητός στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο δεν θα προκληθούν ζημιές.
Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια και ένας μεγάλος σεισμός έκανε και πάλι την εμφάνιση του στη Θήβα στις 23 Μαΐου του 1893. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν η σεισμική δραστηριότητά ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου με έναν σεισμό 5,1 Ρίχτερ, ενώ την επόμενη ημέρα ήρθε μια δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν με μικρότερα μεγέθη μέχρι τις 22 Μαΐου. Το βράδυ εκείνη της ημέρας εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, ενώ ένα 24ωρο αργότερα χτύπησαν τα 6,5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός της 23ης Μαΐου έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα, ενώ από τα 1.200 σπίτια της Θήβας τα 100 κατέρρευσαν και τα 800 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Στις 17 Οκτωβρίου του 1914, ακόμα ένας ισχυρός σεισμός θα χτυπήσει τη Θήβα. Ο Εγκέλαδος θα κάνει την εμφάνιση του με 6,3 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα, ενώ καλύφθηκε από μια βοή. Ένα σύννεφο σκόνης θα καλύψει την πόλη της Βοιωτίας την ώρα του σεισμού, ενώ 577 σπίτια θα κριθούν μη κατοικήσιμα και 108 θα καταρρεύσουν. Όσο κι φαίνεται απίστευτο ρωγμές προκλήθηκαν σε σπίτια της Αθήνας αλλά και του Πειραιά. Απολογισμός 800 άστεγοι και πολλοί τραυματίες.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου