Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η εφαρμογή και οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που τους αφορούν, όπως οι σχέσεις εργασίας, η πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων και οι πληρωμές από μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας. Τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμο και το app για τις κινητές συσκευές, προκειμένου όλα τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας ο εργαζόμενος αποκτά περισσότερη δύναμη.
Ταυτόχρονα τίθεται σε εφαρμογή από την εταιρεία ΟΤΕ, ως αναδόχου εταιρείας, η δεύτερη εφαρμογή για την πάταξη της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μέσω της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται η καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων, οι υπερωρίες που πραγματοποιούνται, προκειμένου να σταματήσει η παραβατικότητα που βλάπτει τους εργαζόμενους αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που τηρούν την εργασιακή νομοθεσία.
Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και ένα πρωτοποριακό εργαλείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβάλλοντας ισότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα επιδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης και στη συνέχεια σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτους μεγέθους.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμος ο εγκέφαλος που θα λαμβάνει και θα καταχωρεί όλες τις πληροφορίες από τον εργοδότη και εργαζόμενο. Εντός του πρώτου εξαμήνου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας με παρακολούθηση δεδομένων σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ και μετά στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μεσαίες και μικρότερες. Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα περιοριστεί κυρίως η απλήρωτη υπερεργασία.
mononews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου