facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε - Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή 'Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέρκελ:

 

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

«Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία»

«Γνωρίζω κυρία Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

 
mitsotakis_merkel_dilwseis3
 

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα»

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, "προσπαθώ"» συμπλήρωσε.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

«Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ»

«Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μέρκελ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησε με την Ανγκελα Μέρκελ. «Θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως θα γίνει συζήτηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που «γέννησε» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».


mitsotakis_merkel_dilwseis2  

«Θα ζητήσω από το διάδοχο της Μέρκελ να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία»

«Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κας Μέρκελ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η επιλογή της συνεργασίας και ο δεύτερος είναι ο σκληρός που προβλέπει κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο. Προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει διαρκής τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στη λογική δύο κρατών στο κυπριακό».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτόνων. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο».

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη»

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.

«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ' οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου»

«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι «Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».

«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».

«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν».

Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ' έξω την Αθήνα και την Ελλάδα», τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

mits55
 

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέχεια είπε: «Νομίζω ότι τότε είμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από το σπεκουλάρισμα απέξω και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεσμεύτηκα πάντα στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές. Στη σημερινή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμες όπως το παρελθόν. Είμαστε μια ήπειρος που έχει ένα γηράσκοντα πληθυσμό, έχουν μεγάλη υπερχρέωση και μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ελαστικότητα και αυτή η συζήτηση ήταν που είχα με τον Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ της καινοτομίας και εκεί μπορούμε να βρούμε κεφάλαια. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε ευάλωτοι στις αγορές. Η ευελιξία του συμφώνου δεν είναι καθορισμένου. Δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δουλέψουμε στην καινοτομία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Η Τουρκία ως γείτονας και μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο σεβασμό αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω συζητήσει και με τον Κύπριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξέρετε πρέπει να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. παρόλα αυτά είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους όταν θα επιλύσουμε τα προβλήματα. Κατά πρώτον δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Χουμε αλληλεξάρτηση, έχω πολλά για να την κριτικάρω αλλά φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. και σε αυτό στηρίζεται η συμφωνία μας. Θα πρέπει να την στηρίξουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της γιατί δεν θέλουμε τους διακινητές να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο».

 
mitsotakis_merkel

mitsotakis_merkel4

mitsotakis_merkel3

Σακελλαροπούλου: Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι - Μέρκελ: Ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης», είπε καλωσορίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Απευθυνόμενη προς την Καγκελάριο τόνισε ότι «η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά και αν συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση, Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι». 

 
sakellaropoulou_merkel
 

«Νομίζω ότι το διάστημα που πέρασαν και οι εμπειρίες που αντλήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον» επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και τώρα στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας έχουν στέρεες βάσεις και φυσικά υπάρχει ένα περιθώριο ενδυνάμωσής τους σε πάρα πολλούς τομείς, όχι μόνο στον οικονομικό και εμπορικό, στον τουρισμό, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση της μετανάστευσης, η κλιματική αλλαγή, και βέβαια η ενίσχυση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, με την Κοινωνία των Πολιτών και ιδίως τους νέους, στους οποίους ανήκει και το μέλλον».

Δεν μπορεί να είναι μονομερής ο διάλογος

«Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας και στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πιστή στην Ευρώπη και πιστεύει στο διάλογο, στη σχέση καλής γειτονίας, με σεβασμό πάντα στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά ο διάλογος βέβαια προϋποθέτει και την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς. Δεν μπορεί να είναι μονομερής» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τέλος, σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να σας ευχηθώ Καγκελάριε μετά την αποχώρησή σας από να συνεχίσετε, και είμαι βέβαιη ότι θα το κάνετε, να είστε δημιουργική και δραστήρια, αλλά και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

sakellaropoulou_merkel2  

Υπήρξαν Σκαμπανεβάσματα

Από πλευράς της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «ευχαριστώ πολύ Κυρία Πρόεδρε. Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή σας. Και όπως είπα, όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι πολύ που είστε και γυναίκα, νομίζω θα αποτελέσει και κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και πρέπει να πω, εν κατακλείδι, ότι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί για την εξεύρεση λύσης».

«Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, είχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν που ήταν απαραίτητες να γίνουν και στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετικού τύπου πρόκληση, ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που είχε υποφέρει ήδη μια πολύ δύσκολη κατάσταση θεωρώ  ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης» εξήγησε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Αυτό που μας έδωσε δύναμη, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ανδρών και γυναικών, είναι ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

 «Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση σε σχέση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Σας ευχαριστώ για τις ευχές που διατυπώσατε για την επόμενη περίοδο της ζωής μου. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη», κατέληξε η Καγκελάριος.


sakellaropoulou_merkel3
 

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news