facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Καταστροφική πυρκαγιά στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας – Κάηκε ο ναός και η εικόνα της Παναγίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στο βυζαντινό μοναστήρι της Βαρνάκοβας, στην Φωκίδα. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ο νέος ναός, ενώ κάηκε η ιστορική εικόνα της Παναγίας, η οποία αποτελούσε το σημαντικότερο κειμήλιο του μοναστηριού.

Στο σημείο έσπευσαν 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα, καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Οι μοναχές πρόλαβαν και εγκατέλειψαν τη Μονή και είναι ασφαλείς.

Στο σημείο βρέθηκε ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος και ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως κ. Μουλατσιώτης καθώς ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις δυνάμεις για το μέγεθος της καταστροφής.

Το ιστορικό μοναστήρι της Φωκίδας ιδρύθηκε το 1077 από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, καθώς σύντομα βρέθηκε υπό την προστασία των αυτοκρατόρων Κομνηνών. Μάλιστα, μέλη της δυναστείας των Κομνηνών έχουν θαφτεί στο μοναστήρι.

Το μοναστήρι είχε ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές ενώ το 1826 κατά την πολιορκία της μονής από τους Οθωμανούς, ο αρχικός κεντρικός ναός ανατινάχθηκε. Το 2017 μια ακόμα πυρκαγιά είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος του μοναστηριού, χωρίς ωστόσο να πληγεί ο κεντρικός ναός.


Δείτε αποκλειστικές εικόνες με ότι βρέθηκε μέσα στο Ιερό ναό από τις πρώτες έρευνες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Δυστυχώς η καταστροφή είναι μεγάλη.




00:33: Μεγάλη θλίψη για την Ιερά μονή Βαρνάκοβας , χάθηκαν ιερά κειμήλια , η εικόνα , το Ιερό Ευαγγέλιο
Δηλώσεις Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστου και του δημάρχου Δωρίδος κ. Καπεντζώνη   




00:06 Ο κ. Πετρούτσος Ιωάννης υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε πριν λίγο τον Μητροπολίτη Φωκίδας κ. Θεόκτιστο ότι ο Ιερός Ναός έχει καταστραφεί ολοσχερώς όπως και η εικόνα και το Ιερό Ευαγγέλιο. Έχουν σωθεί κάποια τάματα. Σε λίγο δηλώσεις   
23:59 : Στο μοναστήρι φτάνει και ο διοικητής Π.Υ. του νομού κ. Μπόκας , την διέυθυνση της επιχείρησης έχει ο διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτου κ. Μπέκος.
23:43: Δυστυχώς τα νέα είναι πολύ άσχημα η εικόνα της Παναγίας έχει καεί και βρέθηκε άθικτο ένα μικρό κομμάτι της εικόνας. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί. Στο σημείο βρίσκεται ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος και ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως κ. Μουλατσιώτης καθώς και ο αντιδήμαρχος κ. Ευσταθίου.



23:30: Η εικόνα της παναγίας ήταν μέσα στο ναό και αυτή την ώρα προσπαθούν να δουν εάν έχει σωθεί.




23:25 Δυστυχώς οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν….Ο νέος ναός έχει καεί ολοσχερώς.(Σε λίγο εικόνες)
23:08 Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή. Δυστυχώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μεγάλη πυρκαγιά.
22:59:Μεγάλη η φωτιά κίνδυνος να επεκταθεί στο δάσος
22:57 Σε λίγο ακριβής ενημέρωση καθώς οι δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο.
22:53: Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για φωτιά στον Ιερό Ναό με κίνδυνο να επεκταθεί στο δάσος.
Πρώτη ενημέρωση
Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας. Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα. Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες   πληροφορίες μιλούν για στέγη να έχει πάρει φωτιά.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news