facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παρατείνονται εως τις 4 Μαΐου

Παράταση κατά μία εβδομάδα -μέχρι τις 4 Μαΐου- στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που έληγαν στις 27 Απριλίου έδωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια το «σχέδιο εξόδου» από την πανδημία αλλά και να αφομοιωθεί στο σύνολό του από τους Έλληνες πολίτες, μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.




Άνοιγμα χωρίς sms

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η επανεκκίνηση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας από τις 4 Μάϊου και εξής χωρίς το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου για τις μετακινήσεις, δηλαδή «το sms ή το έγγραφο μετακίνησης να φύγουν από τη ζωή μας», όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η «πρόθεση πάντα με γνώμονα την γνώμη των ειδικών είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής sms ή του σχετικού εγγράφου που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις» ανέφερε ο ίδιος, την ώρα που η παράταση της μίας εβδομάδας περιλαμβάνει και τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. «Με την παράταση θα ισχύουν λίγο πολύ τα μέτρα που είχαμε εφαρμόσει με επιτυχία το Πάσχα» γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, με τις συνολικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Παράταση και για τους πρόσφυγες

Λόγω της εβδομαδιαίας παράτασης, «θα καθυστερήσει λίγο» και το πλάνο μετεγκατάστασης προσφύγων στην ενδοχώρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ υπενθύμισε τη λήψη δέσμης μέτρων για τους χώρους υποοδοχής και φιλοξενίας από την αρχή κιόλας της επιβολής των περιορισμών, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των εξόδων, η ενίσχυση με υγειονομικούς σταθμούς, ο περιορισμός των μετακινήσεων και οι οδηγίες προφύλαξης σε πολλές γλώσσες.

Επιστροφή με τις παλιές συνήθειες

Η μετάβαση στην «νέα κανονικότητα» θα συνοδεύεται, ωστόσο, από «πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει» εξήγησε ο κ. Πέτσας, αφού αναμένεται να «συνεχίσουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε τις χειραψίες, να αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και να τηρούμε αποστάσεις. Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» ενώ έγινε ειδική αναφορά και στην αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προστασίας το επόμενο διάστημα.

Αισιοδοξία για το ΕΣΥ

Αναφερόμενος στις τρέχουσες υποδομές υγείας, «έχουν γίνει άλματα τον τελευταίο μήνα για το ΕΣΥ», τη στιγμή που «φτάσαμε να έχουμε στη χώρα μας την εγχώρια παραγωγή μασκών» υποστήριξε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι ο «Μάιος και Ιούνιος δεν θα είναι ίδιος με τον Μάρτιο», αναφορικά με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με την ίδια επιτυχία» την πανδημία.

Aπό τη γνωμοδότηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αύριο, Παρασκευή, θα εξαρτηθεί ο χρόνος και ο τρόπος ανοίγματος των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος παρέπεμψε στις τελικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα και ως προς την επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάϊο. 

Οι δύο θέσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής -καθώς ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε νωρίτερα και στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ- ο κ. Πέτσας επισήμανε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, με τις οποίες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση ο Πρωθυπουργός, συνοψίζοντας πως «πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, «δεύτερον η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη» πρόκειται να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, απόψε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς» αναμένεται να αναφέρει προς τους ομολόγους του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, στάση την οποία επικύρωση συνυπογράφοντας την κοινή επιστολή με τους επικεφαλής των 8 κρατών μελών της ΕΕ. 

Ερωτηθείς για το επίδομα των 800 ευρώ και προς τους επιστήμονες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι «θα διεκδικήσουμε τα 600 ευρώ των επιστημόνων να τύχουν συγχρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς πόρους» και ταυτόχρονα επανέλαβε ότι ο κ. Βρούτσης «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού», με αφορμή τα vouchers.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news