facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Σε οριακή κατάσταση και τα νοσοκομεία της Πέλλας

Ασφυκτική η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Πέλλας, με τις λίστες αναμονής των ασθενών με Covid-19 να μακραίνουν, για να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νομού, κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, περιγράφει στο GRTimes.gr τις συνθήκες που επικρατούν στα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί είναι εξαντλημένοι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δουλεύοντας αδιάκοπα και έχοντας καταργήσει την προσωπική τους ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα δύο νοσοκομεία του Νομού Πέλλας, το Νοσοκομείο Έδεσσας και το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, είναι σχεδόν πλήρη.

«Τα επαρχιακά νοσοκομεία εφημερεύουν καθημερινά και οι διαθέσιμες κλίνες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στο νοσοκομείο της Έδεσσας υπάρχουν 93 κλίνες στις κλινικές Covid-19, ενώ στο Νοσοκομείο στα Γιαννιτσά, υπάρχουν λίγο λιγότερες από 100. Ελάχιστες όμως είναι διαθέσιμες. Είμαστε οριακά και αρκετές φορές γίνονται διακομιδές σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, έχει αυτή τη στιγμή 8 κλίνες. Ακόμη, αναπτύχθηκαν άλλες 8 κλίνες ΜΑΦ, για ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Ωστόσο, τα κρεβάτια είναι όλα κατειλημμένα και έτσι οι θεράποντες ιατροί αναγκάζονται να βάζουν τους ασθενείς σε λίστες αναμονής, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ.

«Όταν είναι διασωληνωμένος ένας ασθενής, μπαίνει σε αναπνευστήρα, διότι η αναπνευστική λειτουργία του δε μπορεί να τον υποστηρίξει. Αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται εντατική νοσηλεία. Χρειάζεται εντατικολόγους και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυξήθηκαν τα κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό, αλλά η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ είναι τόσο μικρή, που το νοσοκομείο αναζητά κλίνες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία. Σκεφτείτε ότι πριν μερικές ημέρες, η μόνη διαθέσιμη ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα ήταν στην Αλεξανδρούπολη. Η διακομιδή του ασθενούς και ειδικά σε μεγάλη απόσταση θέτει σε δοκιμασία τον ασθενή. Έτσι, ο ασθενής μένει διασωληνωμένος και μπαίνει στη λίστα αναμονής, μέχρι να αδειάσει κάποια κλίνη ΜΕΘ και να φιλοξενηθεί, όταν έρθει η σειρά του», αναφέρει ο κ. Αποστολίδης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του GRTimes.gr, σύμφωνα με το οποίο πολλές φορές οι ασθενείς που είναι στα όρια της διασωλήνωσης δεν εισάγονται σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται θάνατοι ασθενών από Covid-19  έξω από αυτές.

Τραγικές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, οι ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές. Αυτή τη στιγμή, εργάζονται μόλις 5 παθολόγοι στα Γιαννιτσά και 4 στην Έδεσσα, οι οποίοι εξυπηρετούν τις κλινικές Covid-19 αλλά και τα έκτακτα περιστατικά.

«Οι ελλείψεις είναι τραγικές. Για να καλυφθούν τα κενά, η 3η ΥΠΕ μετακινεί γιατρούς από τα κέντρα υγείας ως λύση ανάγκης. Απαιτείται η πρόσληψη 6 παθολόγων στα Γιαννιτσά και 6 στην Έδεσσα, διότι όταν έχεις να διαχειριστείς ΜΕΘ, κλινικές, έκτακτα περιστατικά και εφημερεύεις κάθε μέρα το προσωπικό των 5 γιατρών στα Γιαννιτσά και των 4 στην Έδεσσα δεν επαρκεί. Οι συνάδελφοι είναι εξαντλημένοι», αναφέρει ο κ. Αποστολίδης.

Οι αναισθησιολόγοι δεν έχουν ωράριο-Αδιάκοπη η εργασία των παθολόγων

Ο πρόεδρος, τονίζει ότι οι γιατροί και ιδιαίτερα οι αναισθησιολόγοι, έχουν καταργήσει εντελώς την προσωπική τους ζωή:

«Οι αναισθησιολόγοι δεν έχουν ωράριο. Καλούνται, μετά την εφημερία τους, συνεχώς εκτάκτως για να διασωληνώσουν κάποιον ασθενή και την ίδια στιγμή μπαίνει έκτακτο χειρουργείο. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η τακτική λειτουργία των χειρουργείων έχει μειωθεί στο 80%. Όμως τα έκτακτα γίνονται κανονικά. Ο αναισθησιολόγος λοιπόν, όταν καλείται να διασωληνώσει επειγόντως ασθενή με Covid-19, πολλές φορές καλείται να καλύψει και ένα έκτακτο χειρουργείο. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες εργασίες είναι ασφυκτικές. Οι παθολόγοι επίσης δεν κάθονται λεπτό. Έχουν καταργηθεί όλα τους τα ρεπό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ασθενείς και χειρουργεία που μπαίνουν σε αναμονή τώρα, θα μας χτυπήσουν μετά την πόρτα…»

Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο αναδεικνύει ο κ. Αποστολίδης, αφορά στην μετά κορωνοϊού εποχή. Όπως εξηγεί, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη για καθημερινή νοσηλεία και παρακολούθηση και τα ραντεβού τους αναβάλλονται εξαιτίας κορωνοϊού. Ακόμη, τακτικά χειρουργεία, έχουν αναβληθεί, με αποτέλεσμα μετά το πέρας της πανδημίας, οι γιατροί να πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με μία νέα πρόκληση: τους ασθενείς στις λίστες αναμονής.

«Η κυβέρνηση περικόπτει από τον προϋπολογισμό του 2021, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ από την υγεία. Είναι κοροϊδία να λέμε ότι οι δαπάνες του κορωνοϊού είναι έκτακτες δαπάνες και δεν πειράζει που δεν συγκαταλέγονται στον προϋπολογισμό, διότι το ΕΣΥ, δε χρειάζεται ενίσχυση μονάχα λόγω Covid-19. Μετά την πανδημία, θα υπάρξουν πολλές πληγές που θα χρειάζονται επούλωση. Υπάρχουν μεγάλες λίστες τακτικών χειρουργείων. Οι ασθενείς αυτοί, αλλά και χρόνιοι πάσχοντες άλλων ασθενειών, βρίσκονται σε αναμονή και θα μας χτυπήσουν την πόρτα όταν σβήσει ο κορωνοϊός. Πως θα ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον όγκο ασθενών, όταν οργανικές θέσεις είναι κενές;», διερωτάται ο κ. Αποστολίδης.

«Γιατροί υπάρχουν-Έργο της κυβέρνησης η φυγή ορισμένων»

Ο ίδιος, τονίζει ότι «είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη γιατροί», αναφέροντας ότι: «Όπως κατήγγειλε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος, κ. Ρέτζιου στη Δράμα υπάρχουν 7 κενές οργανικές θέσεις. Έγινε προκήρυξη και έκαναν τα χαρτιά τους 5 παθολόγοι. Κι όμως! Επιλέχθηκε μόνο ένας αντί να γίνει πρόσληψη και των 5, ώστε να καλυφθούν οι 5 στις 7 θέσεις, σε μία χρονική στιγμή που το νοσοκομείο Δράμας πιέζεται ασφυκτικά από την πανδημία! Ο αγώνας των Νοσοκομειακών Ιατρών, όμως,  είχε αποτελέσματα. Αναμένουμε την πρόσληψη 300 επικουρικών γιατρών. Φυσικά και έχουν φύγει αρκετοί γιατροί στο εξωτερικό, ωστόσο αυτό είναι δικό τους έργο. Προφανώς και ένας γιατρός ο οποίος εργάζεται εντατικά σε συνθήκες δύσκολες στα νοσοκομεία και πληρώνεται λιγότερο, θα αναζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η φυγή των γιατρών είναι ευθύνη τους, διότι εκείνοι απαξιώνουν το ΕΣΥ!».

«Η μόνη λύση, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα- Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε επίταξη, αλλά ενοικίαση»

Ο κ. Αποστολίδης βλέπει σαν μοναδική λύση την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία ενός σχεδίου, του οποίου πρωταρχικό μέλημα θα είναι η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων:

«Πρέπει να γίνει συνολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Υποδομές αλλά και προσωπικό. Φυσικά, όχι όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί δεν έγινε επίταξη, έγινε ενοικίαση. Η μετακίνηση εργαζομένων από το ΑΧΕΠΑ προκάλεσε περισσότερα προβλήματα απ’ ότι έλυσε, διότι δε γίνεται να αφαιρείς προσωπικό από μία επιβαρυμένη δομή υγείας. Πρέπει να επιταχθεί εξ ολοκλήρου ο ιδιωτικός τομέας, να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να πορευτούμε με νέο σχεδιασμό, με νέα δύναμη. Δυστυχώς όσο το καθυστερούμε η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ακόμη, απαιτούνται μαζικές προσλήψεις γιατρών. Τι να τις κάνεις τις ΜΕΘ στο Σωτηρία αν δεν έχεις εντατικολόγους; Δεν είναι λογική να ανακυκλώνεις το ήδη υπάρχον προσωπικό!»

Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας υγείας στην εξάλειψη της παραπληροφόρησης

«Η ενημέρωση, θα έπρεπε να είναι έργο της πρωτοβάθμιας υγείας. Η παραπληροφόρηση βρίσκει έδαφος λόγω έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Αρκετές φορές μας καλεί η 3η ΥΠΕ να βγαίνουμε για εξωτερικές δράσεις ενημέρωσης των πολιτών. Πείτε μου, πως θα το κάνουμε αυτό όταν είμαστε 2 μόνο γιατροί στα κέντρα υγείας; Να βγούμε για ενημέρωση αφήνοντας αστελέχωτες τις δομές; Θα έπρεπε να είναι 5 οι γιατροί, ώστε να υπάρχει περιθώριο για δράσεις ενημέρωσης. Όμως, την απόλυτη ευθύνη της παραπληροφόρησης την έχει η κυβέρνηση. Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν φροντίσει για την ορθή και οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία», τονίζει κλείνοντας.

grtimes

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news