facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής με επίκεντρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή απευθύνεται  στους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι στην Ελλάδα και την Κύπρο.  Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου, στην οποία ζητούσε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει στην επιστολή του πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ρπίσης ότι οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες ήταν πάντα προτεραιότητα για την Τουρκία και ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της θητείας μας».  Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν προκλήσεις κατά τις έξι δεκαετίες στις σχέσεις των δύο πλευρών. 

«Τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις μας βρίσκονται μπροστά από μία νέα πρόκληση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναγνώρισε ο Τούρκος πρόδρος σημειώνοντας πως έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στην περιοχή  «καθώς η Ελλάδα αμφισβήτησε την ενεργειακές δραστηριότητας της Τουρκίας». 

Στην επιστολή του ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχους για την περιοχή, o πρώτος στόχος είναι «η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων.

naftemporiki

 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news