Χρηματικά πακέτα εθελουσίας που έφταναν τις 230 χιλιάδες ευρώ, αρνήθηκαν οι 6 φύλακες που απολύθηκαν από τον ΟΤΕ.
Η απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων στην οποία προχώρησε η ΟΜΕ-ΟΤΕ ολοκληρώθηκε. Μία απεργία με πρωτοφανή διάρκεια για τα δεδομένα μίας ιδιωτικής εταιρείας, όπως είναι -εδώ και πολλά χρόνια- ο ΟΤΕ.
Η απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων στην οποία προχώρησε η ΟΜΕ-ΟΤΕ ολοκληρώθηκε. Μία απεργία με πρωτοφανή διάρκεια για τα δεδομένα μίας ιδιωτικής εταιρείας, όπως είναι -εδώ και πολλά χρόνια- ο ΟΤΕ.
Αριθμητικά στοιχεία για τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν έχουν ανακοινωθεί. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, η συμμετοχή έφτασε στα επίπεδα του 20-25%. Οι αποκλεισμοί κτηρίων, τεχνικών υπηρεσιών και καταστημάτων από τους συνδικαλιστές, προκάλεσαν την ταλαιπωρία πελατών.
Η εικόνα των συνδικαλιστών να διατάζουν τον αποκλεισμό του κτιρίου στον Κεραμεικό είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Δημήτρη Φούκα, οι απεργοί δεν εμπόδισαν τους συναδέλφους τους από τη δουλειά τους.
Τα ερωτήματα για την απεργία στον ΟΤΕ
Μια ιδιωτική εταιρία 13.000 ανθρώπων, η αγορά και οι καταναλωτές, ταλαιπωρήθηκαν από την 20ημερη απεργία που έγινε γιατί έξι φύλακες αρνήθηκαν να δεχτούν τα μεγάλα πακέτα εθελούσιας εξόδου, αναφέρουν πηγές του ΟΤΕ.
Ο ΟΤΕ είχε προαναγγείλει, ήδη από το 2018, την κατάργηση του αντικειμένου της φυσικής φύλαξης στα κτίριά του και την ανάθεση του έργου σε εξωτερικούς προμηθευτές. Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης για το εν λόγω προσωπικό. Το πρόγραμμα περιελάβανε πολύ υψηλά χρηματικά πακέτα, που έφταναν και τις 230.000 ευρώ, αλλά και τη δυνατότητα συνέχισης της εργασίας, σε ανάλογη θέση στον προμηθευτή, για 3 χρόνια.
Από το σύνολο των 74 εργαζομένων, τελικά μόνο οι 6 δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποχώρησης που τους δόθηκε. Οι έξι εργαζόμενοι έχασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 185.000 ευρώ σε μετρητά και 45.000 ευρώ σε διασφαλισμένους μισθούς για την επόμενη τριετία! Αντ’ αυτού επέλεξαν να φύγουν με τη νόμιμη αποζημίωση.
Υπενθυμίζεται ότι για τις 6 απολύσεις, υπήρξε αντίδραση ακόμη και από τον Ρουβίκωνα, ο οποίος πέταξε τρικάκια και έγραψε συνθήματα έξω από το σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ.
Ο ΟΤΕ κάνει μαζικές απολύσεις, όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές;
Τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης που έχει πραγματοποιήσει ο Όμιλος ΟΤΕ τα τελευταία 10 χρόνια, τα έχει χρηματοδοτήσει με 1 δισ. ευρώ εξ’ ολοκλήρου από τα κέρδη του, χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.
Από το 2010, 6.500 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ, λαμβάνοντας πακέτα ύψους €150.000 κατά μέσο όρο, δηλαδή 4-5 φορές πολλαπλάσια της νόμιμης αποζημίωσης, αλλά και άλλα προνόμια, όπως: κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κ.ά.
Η πρακτική αυτή ήταν συνειδητή απόφαση της διοίκησης προκειμένου να ανανεώσει το προσωπικό με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, σεβόμενη την προσφορά και τον κόπο των εργαζομένων.
Όσον αφορά τις πραγματικές απολύσεις, τα νούμερα «αναφέρουν»: σε διάρκεια δέκα ετών ο ΟΤΕ έχει λήξει τη συνεργασία του με 45 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας. Οι 15 από αυτές τις απολύσεις έγιναν λόγω απόδοσης και οι υπόλοιπες 30 λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως κλοπές εξοπλισμού και άλλες μορφές απάτης.
Αντίθετα, από το 2012 έως και σήμερα, έχουν γίνει πάνω από 3.200 προσλήψεις για τη στελέχωση καταστημάτων, τεχνικών υπηρεσιών και τηλεφωνικών κέντρων, αλλά και για νέες ειδικότητες σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς.
Πλέον, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι δύο πλευρές, διοίκηση και εκπρόσωποι εργαζομένων, θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ.
Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο κρίνοντας το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΤΕ και τους συνδικαλιστές.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου