Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Tύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση», τόνισε επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ και ανέφερε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, που όπως είπε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες:
*Το πρώτο αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
*Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
*Το τρίτο αφορά στα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι το κόστος για τα κράτη μέλη δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα κόστη, θα αντισταθμιστούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β’ αξιολόγηση.
Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να φέρει αίτημα για ένα ελληνικό πρόγραμμα στο διοικητικό του Συμβούλιο, όταν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Όπως είπε είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2017 και όχι μέσα στο 2016. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε μάλιστα ότι για να συμβεί αυτό το ΔΝΤ επιθυμεί «σοβαρά διαρθρωτικά και αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και αν αυτός κρατηθεί στο 3,5%». «Αυτό είναι σημαντικό για όλους και όχι μόνο για το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το πόσα χρόνια θα κρατηθεί ο στόχος του 3,5%, είπε πως υπάρχουν 19 διαφορετικές απόψεις, «άλλου θέλουν 3, άλλοι 5, άλλοι 10 και άλλου παραπάνω», αλλά όπως επεσήμανε «αυτό δεν έχει καμία σημασία και για 1 χρόνο και για 3 και για 5 χρειάζονται σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα».
Ο Ντάισελμπλουμ
«Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος, τότε θα δούμε που βρισκόμαστε. Σήμερα, υπάρχουν σαφή βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια θα δούμε τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Για τη συμμετοχή του ΝΔΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι και κατά τη συμφωνία του Μαΐου «είχαμε πει ότι πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα του προγράμματος και στη συνέχεια θα δούμε την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε μία αξιολόγηση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Τότε θα καθοριστούν οι ανάγκες που υπάρχουν».
Ο Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».
Η ανακοίνωση του Εurogroup
Σε βραχυπρόθεσμα μέτρα με «σημαντική θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», συμφώνησε σήμερα το Eurogroup.
Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .
Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.
enikos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου