facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αντιδράσεις για το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος - Τι απαντά το ΥΠΕΣ

Πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τόσο για το περίπλοκο του ερωτήματος που απευθύνεται στους πολίτες, όσο και για το γεγονός ότι στις απαντήσεις προηγείται το «όχι».

Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).»

Και οι απαντήσεις είναι κατά σειρά:

«Δεν εγκρίνεται / ΟΧΙ

»Εγκρίνεται / ΝΑΙ»

Για «ξεδιάντροπη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ, σχολιάζοντας το ψηφοδέλτιο που είδε το φως της δημοσιότητας.





Για «επιτομή αντισυνταγματικότητας» και «μπλέξιμο των πολιτών» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ.







Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους συμμάχους της Χρυσής Αυγής, αποφάσισαν να καταστρατηγήσουν και αυτή τη φορά το νόμο και να αντιστρέψουν τη νόμιμη σειρά των απαντήσεων, σε μια απέλπιδα και μάταιη προσπάθεια να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού.



»Καθότι, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4023/2011 «Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος...».

»Από την ίδια τη διατύπωση του άρθρου, προκύπτει ότι το ΝΑΙ έπρεπε να είναι γραμμένο πριν από το ΟΧΙ. Όσο για την φράση «ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής...» είναι φανερό ότι σημαίνει τη δυνατότητα χρήσης άλλων όρων (όπως π.χ. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ - ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ - ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ή ΣΥΜΦΩΝΩ - ΔΙΑΦΩΝΩ κ.λπ.).

»Η τακτική τους δεν μας κάνει εντύπωση. Κάνουν έτσι ολοφάνερα και για πολλούς λόγους αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, με αόριστο ερώτημα, στηριγμένο σε ψευδή δεδομένα που έτσι κι αλλιώς δεν ισχύουν πια και δεν δίνουν καν στον ελληνικό λαό τη χρονική άνεση να σκεφτεί και να αποφασίσει με νηφαλιότητα και ηρεμία.

»Επιπλέον, αλλάζουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κρίσιμες διατάξεις της νομοθεσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την ομαλή διεξαγωγή του. Δεν μας κάνει λοιπόν εντύπωση το φτηνό κολπάκι τους για τη μορφή του ψηφοδελτίου. Έχουν κάνει τόσα και τόσα, εκεί θα κόλλαγαν;

»Την Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα πει ξεκάθαρα «μένουμε στην Ευρώπη», βάζοντας ένα οριστικό τέλος στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της Τρόικας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή».

Έντονα αντέδρασε και το Ποτάμι:

«Ο φόβος της ήττας κάνει τους τυχοδιώκτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να χρησιμοποιούν μεθόδους, που δε θα τολμούσε καμία δημοκρατική κυβέρνηση. Αντί για δύο ψηφοδέλτια με “ναί” και “όχι” φτιάχνουν ένα ψηφοδέλτιο με το πρωτοφανές, να προηγείται το “όχι” του “ναι”! Μοιράζουν αυθαίρετα τον τηλεοπτικό χρόνο 70% υπέρ του “όχι” και 30% υπέρ του “ναι”. Και τέλος ο κ. Τσίπρας δείχνοντας πολιτική δειλία αποφεύγει να απαντήσει στην πρόκληση του Σταύρου Θεοδωράκη να γίνει ντιμπέιτ με τους όρους που θέλει, με τους δημοσιογράφους που θέλει, στο κανάλι που θέλει.

»Το Ποτάμι ζητάει την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών με υπηρεσιακό υπουργό όπως επιβάλλουν οι ελληνικοί αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Οι πρακτικές δικτατορικού τύπου δε θα γίνουν ανεκτές από τους πολίτες. Την Κυριακή το ΝΑΙ θα είναι και για την δημοκρατία.»

Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών


Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Βουλής».

«Προκαταρκτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 38/2015 για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρει ρητά την παρακάτω απόφαση, που αποτελεί ταυτόχρονα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία απόφαση της Βουλής:



»Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond” («Μεταρρυθμίσεις για την Ολοκλήρωση του Τρέχοντος Προγράμματος και Πέραν Αυτού») και το δεύτερο “Preliminary Debt Sustainability Analysis” («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ.»

»Όπως γίνεται φανερό η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

»Όσον αφορά την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, τη μορφή και το περιεχόμενό του, υπενθυμίζεται ότι καθορίζονται ρητά από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011, ο οποίος προβλέπει ένα ψηφοδέλτιο στο άρθρο 13 και το περιεχόμενό του στο άρθρο 15.

»Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023 / 2011 το ψηφοδέλτιο είναι ένα.

»Άρθρο 13

»Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

»Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

»Σύμφωνα με το άρθρο 15, καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.

»Άρθρο 15

»Σε κάθε έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα.

»Παραπλεύρως κάθε ερωτήματος αναγράφονται, με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης, οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.

»Το ερώτημα και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με κάθετη γραμμή της ίδιας απόχρωσης.

»Στην περίπτωση που τα ερωτήματα είναι περισσότερα, αυτά και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με οριζόντια γραμμή.

»Ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του σε κάθε ερώτημα, θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό ή άλλη καθορισμένη στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ένδειξη, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.

»Όταν δεν τίθεται σταυρός ή άλλη προβλεπόμενη ένδειξη σε έντυπο ψηφοδέλτιο, αυτό για κάθε ερώτημα χωρίς απάντησης θεωρείται λευκό.»

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news