facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

170 δισ. ευρώ έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά σε 7 χρόνια

Αποκαλυπτική μελέτη της Julius Baer δείχνει πως παρά τη σαρωτική καταστροφή πλούτου, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 35.000 οικογένειες εκατομμυριούχων

Πλούτο ύψους 170 δισ. ευρώ έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά από το 2007 έως σήμερα, σύμφωνα με αποκαλυπτική μελέτη της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer.

Οι ερευνητές της τράπεζας πρόσθεσαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και αφαίρεσαν τα χρέη τους, για να καταλήξουν στην τελική εκτίμηση για τον πλούτο τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη άγγιξε το 2013 τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 56 τρισ. ευρώ, ενώ ήταν κατά 17% υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όμως, πίσω από αυτή την εικόνα της ευημερίας κρύβονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες. Οι Γερμανοί έγιναν κατά 2 τρισ. ευρώ πλουσιότεροι από ό,τι ήταν στα προ κρίσης υψηλά τους και οι Ελβετοί κατά 1 τρισ. ευρώ. Όμως, στις χώρες της περιφέρειας και κυρίως στην Ισπανία και την Ελλάδα, η απώλεια πλούτου είναι δραματική.
Η Julius Baer υπολογίζει ότι ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 23% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα (η τράπεζα ξεκινά τη μελέτη της από το 2007, για να συνυπολογίσει τις επιπτώσεις τόσο της χρηματοοικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers όσο και της μετέπειτα ευρωπαϊκής κρίσης χρέους). Ουσιαστικά, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 170 δισ. ευρώ, υπολογίζεται.

Μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου έχει υποστεί μόνο η Ισπανία, όπου τα νοικοκυριά έγιναν στο ίδιο διάστημα κατά 28% φτωχότερα.

H Julius Baer υπολογίζει τον πλούτο του μέσου Έλληνα ενηλίκου στα 58.900 ευρώ (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνεκτιμώνται τα ακίνητα και τα χρηματοοικονομικά assets -καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κτλ-, αλλά αφαιρούνται τα χρέη), την ώρα που οι πιο πλούσιοι Ευρωπαίοι, οι Λουξεμβούργιοι, εμφανίζονται να έχουν περιουσία 432.200 ευρώ ο καθένας. Ακολουθούν οι Ελβετοί με 394.900 ευρώ και οι Βέλγοι με 241.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34.723 νοικοκυριά με πλούτο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νούμερο που προκαλεί εντύπωση εκ πρώτης όψεως, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση κανείς βλέπει ότι είναι μάλλον χαμηλό. Και αυτό γιατί τα εκατομμυριούχα νοικοκυριά της Ελλάδας αντιστοιχούν μόλις στο 0,8% του συνόλου, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 2,3%, στην Ιταλία είναι 3,4%, στη Γερμανία είναι 3,5%, στην Ελβετία είναι 13% και στο Λουξεμβούργο είναι 22,7%.

Παρότι η έρευνα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες οικονομικές ανισότητες, την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι η συγκέντρωση του πλούτου είναι στην Ελλάδα σημαντικά μικρότερη από ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, το top 10% των Ελλήνων ελέγχει το 39% του ιδιωτικού πλούτου της χώρας και το top 1% ελέγχει το 13%.
Όσο για εκείνους που ευελπιστούν να μπουν στο ελληνικό top 1%, θα διαπιστώσουν ότι ο πήχυς δεν βρίσκεται και πολύ ψηλά. Με περιουσία 569.100 ευρώ και άνω, κανείς μπορεί να δηλώνει μέλος του κλαμπ των πλουσιότερων Ελλήνων.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news